Zit je tegen een leeg scherm aan te hikken of komt er geen letter op papier? Volg dan de komende weken (van 20 september tot en met 25 oktober) de tips op Fantasywereld.nl en schrijf een verhaal voor Fantastels.


fantastels

Zit je tegen een leeg scherm aan te hikken of komt er geen letter op papier? Volg dan de komende weken (van 20 september tot en met 25 oktober) de tips op Fantasywereld.nl en schrijf een verhaal voor Fantastels.

 

Tip 1. Inspiratie opdoen

*Prik drie woorden uit het woordenboek. Zoek plaatjes bij de woorden. Schik ze op een voor jou logische volgorde. Verbind ze met elkaar: in welke wereld zouden deze drie samen voorkomen? Wat is hun verbindende factor? Wat drijft hen uit elkaar?

*Vraag een kind wat hij het liefst ter wereld zou zijn, hebben en doen.

*Pak in de tijdschriftwinkel een paar tijdschriften en blader ze door. Wat trekt je aandacht?

*Kijk bij andere mensen in hun winkelkarretje en vraag je af waarom zij die spullen kopen. Maken ze er toverdrank van of vergif?

*Stel je voor dat je naaste collega’s van een andere planeet komen. Welke zou dat zijn en hoe zou iedereen zich daar gedragen?

*Gebruik alles wat je hoort, ziet, ruikt, voelt in je omgeving en zet je Denk open.

 

Tip 2. Maak een hoofdstuk/scène indeling

Wat zijn de belangrijke gebeurtenissen in je verhaal en wanneer gebeuren ze? Wie zijn erbij aanwezig en wat doen ze? Wat zijn de omstandigheden tijdens deze gebeurtenissen? Wat zijn de fantastische elementen in je verhaal?

Schrijf je verhaal scène voor scène uit in chronologische volgorde. Klopt alles? Als het niet klopt, waar ligt dat dan aan? Overigens hoef je niet te schrijven, uitdenken kan ook. Of met plakbriefjes vol aantekeningen je muur behangen. Waar het om draait is, dat je weet hoe je verhaal gaat.

Klopt er iets niet? Ga dan terug naar tip 1 en denk je verhaal opnieuw uit. Spar desnoods met een ander. Vertel wat je wilt schrijven en kijk of de ander ook merkt dat het wringt.

 

Tip 3. Neem beslissingen en schrijf

Vanuit wiens perspectief vertel je het verhaal? Het kan de hoofdpersoon zijn, maar dat hoeft niet. In welke persoon? Eerste, derde? Blijf je consequent in een perspectief of wissel je? Welke tijd gebruik je? Tegenwoordige of verleden?

Ga je het verhaal chronologisch vertellen? Zo niet: Bepaal de volgorde waarin je de scènes schrijft en laat lezen. (Let op! Dit zijn twee verschillende dingen. Je kunt chronologisch schrijven en daarna je verhaal herschikken. Of niet-chronologisch schrijven (omdat je een sterk beeld van een scène hebt, bijvoorbeeld) en na afloop de volgorde in orde maken.)

Welke stijl gebruik je? Wordt het summier, kaal taalgebruik of bombastisch en overdadig? Wat past bij je verhaal? Heeft je wereld veel uitleg nodig of is hij de lezer bekend?

Wat je ook doet: Uiterlijk deze week zet je het begin van je verhaal op papier. Als je je niet kunt losmaken van je dagelijkse beslommeringen, ga je met de eierwekker erbij tien minuten vrij schrijven. Je richt je oog boven je beeldscherm of papierblok en begint te schrijven wat je ziet. Vandaar laat je je gedachten de vrije loop. Denk niet na, schrijf gewoon door Het maakt niet uit wat je schrijft en ook niet of er fouten in zitten.Vrij schrijven is bedoeld om je hersens in te stellen op schrijven, om de woorden naar je vingers te brengen zoals je ze denkt: vloeiend.

 

Tip 4. Deel je dag in rond het schrijven

Stel voor jezelf vast wat je wilt: Iedere dag een scène schrijven of een x aantal woorden minimaal? Beide manieren werken voor verschillende mensen. Je hebt nu nog 20 dagen voor Fantastels. Als je iedere dag 1111 woorden schrijft, kun je makkelijk drie verhalen afkrijgen.

Wat is je beste tijd om te schrijven? Ben je ’s morgens alerter of meteen na het eten? Wat is je beste plek om te schrijven? Kun je die loslaten en het elders ook doen? In de trein, bus, wachtkamer of bij de kapper kun je prima doorgaan. Hoeft niet met de laptop; op je telefoon of tablet is ook te typen. En als je overschrijven niet vervelend vind, is lekker pennen op papier vrijwel overal te doen.

Zeg tegen iedereen in je omgeving dat je schrijft voor Fantastels. De valreepdatum is 31 oktober. Je kunt er geld mee winnen en zult een goed juryrapport ontvangen, waarmee je je schrijven naar een hoger plan kunt trekken. Het is belangrijk voor je. Laat overbodige klussen liggen. Doe het strikt
noodzakelijke en spring dan weer achter de pc. Vergeet niet je tanden te poetsen iedere dag en neem voldoende slaap. Als je moe bent, maak je meer fouten. Taal is je gereedschap.

Zit je vast? Schrijf tien minuten vrij, loop een rondje, drink een glas, doe een plas, hang de was op en schrijf verder.

 

Tip 5. Schrijf door en rond af

Zie tip 4: een verhaal goed afronden is net zo belangrijk als sterk beginnen. Je wilt de lezer van meet af aan bij de kladden grijpen en hem een verhaal voorschotelen dat hem niet loslaat, tot hij trillend en zuchtend het einde heeft bereikt. Dat moet je voelen als je afrondt. Je moet opgelucht zijn dat het schrijven is gedaan, tevreden zijn met hoe het op papier staat en er zeker van zijn dat niemand anders dit verhaal zo goed had kunnen schrijven als jij. Zelfs jij had het niet beter gekund!

 

Tip 6. Kijk je verhaal na

Is je wereld consequent doorgevoerd? Is je verhaal fantastisch, komen er elementen in voor die hier en nu onmogelijk worden geacht? Kloppen de namen (het is geen geintje: je moet eens weten hoeveel keer een ‘Bart’ halverwege ‘Bram’ gaat heten), staan voorwerpen steeds op dezelfde plaats? Is je plot logisch opgebouwd en komt de clou niet uit de lucht vallen?

Taal is het gereedschap van een schrijver. Bedenk dat lezers blijven ‘haken’ achter schrijffouten. Ze zullen erdoor worden afgeleid en uit het verhaal worden getrokken. Als er veel fouten in staan, kunnen ze zelfs helemaal afhaken en het verhaal niet verder lezen.

Kijk je verhaal dus heel goed na. Verander het lettertype en vergroot het: zo worden je zinnen anders verdeeld over het scherm en vallen fouten je meer op. Lees je verhaal hardop voor. Lopen de zinnen? Ook daar waar je ze hebt veranderd tijdens het schrijven? Ben je consequent gebleven met de tijd? Vraag desnoods, als je daar nog tijd voor hebt, iemand die goed kan spellen om je verhaal na te lezen.

Pas op met proeflezers. Iedereen zal iets anders over je verhaal te zeggen hebben en het is te kort voor de valreepdatum om wijzigingen aan te brengen die hoogstwaarschijnlijk elders in je verhaal fouten zullen genereren. Jij bent de schrijver van jouw verhaal. Jij weet dat het goed is. Heb zelfvertrouwen en stuur in!

En tot slot: schrijf door! Ook na Fantastels. De eerstvolgende valreepdatum is die van Trek Sagae: 31 december.


Reacties op: Schrijftips van en voor Fantastels

Jouw mening: