Jos Weijmer is uitgever van Zilverspoor, een uitgeverij dat zich richt op de verbeeldingsliteratuur en zich onderscheidt door rijk geïllustreerde en prachtig vormgegeven boeken op de markt te brengen. 2012 wordt een spannend en druk jaar, waarin vele nieuwe uitgaven zullen verschijnen. In deze gastblogreeks houdt Jos ons op de hoogte van de perikelen die hierbij de kop opsteken. Meer informatie over Zilverspoor en hun uitgaven is te vinden op www. Zilverspoor.com


Gastblog: Jos Weijmer, redactie en near-disasters

In ons jonge bedrijf gaat het er nog al eens hectisch aan toe. Over en weer komt er wel eens een kink in de kabel, wat meestal met een kort gesprek opgelost is. Soms gaat dat ook over de redactie.

Nu hebben we twee soorten boeken: de boeken waarbij (gevestigde) auteurs door mij of mijn collega-redacteur genodigd worden om bij het fonds te komen, en de boeken van debutanten waarbij een tegemoetkoming in de druk-, redactie- en andere kosten gevraagd wordt. Beide soorten auteurs zijn vaak (soms onaangenaam) verrast door de grondige redactie. Gevestigde auteurs verwachten niet dat een kleine uitgever dusdanig professioneel door hun werk heen priegelt. Betalende debutanten gaan er soms van uit dat, omdat ze betalen, de redactie extra mild zal zijn. Niets is minder waar. Als je een minimale redactie wilt, zijn er genoeg POD uitgevers die graag je werk ‘as is’ publiceren.

Na de initiële verontwaardiging en wat bezinning zien de meeste van de debutanten wel in dat we ze helpen professionele auteurs te worden en dat hun debuut daarna kwalitatief mee kan met de grotere broeders en zusters. Dat kost wel enorm veel begeleiding en tijd (vandaar ook de eigen bijdrage).
Maar goed, de ontvangst van de eerste hoofdstukken van je ‘precious’ waarbij de maagdelijk witte pagina’s woest aangevallen zijn met rode pen, in die mate dat het bloed van de regels lijkt te druipen, blijft een moeilijk moment en daar hebben we ook alle begrip voor. Toch zullen auteurs daarin mee moeten gaan, voor hun eigen bestwil.

Nu de aansluiting bij het Centraal Boekhuis rond is, komen er ook meer promotionele mogelijkheden. Wat een zegen is, is dat alles nu geautomatiseerd is zodat je relatief makkelijk in databanken gegevens, recensies en afbeeldingen van je boeken kunt invoeren.

En dan over de vorige keer beloofde Murphy-momenten en near-disasters: We waren er nog net op tijd bij om een paviljoenstand op een AA locatie te regelen voor de beide Elf Fantasy Fairs, maar ruim te laat om nog een plek te scoren op Castlefest. Erg, erg jammer. De boekenmarkt daar wordt dit jaar waarschijnlijk door een grote partij georganiseerd en niet meer zoals voorgaande jaren door een collega van ons. Alle begrip voor, maar helaas hoorde ik dat pas in maart via CastleFest. En alle stands voor dit leuke evenement waren natuurlijk al in december uitverkocht. Tja. Volgende keer gelijk in september inschrijven dus. Helaas zal twaalf meter stand op CastleFest moeilijk blijven denk ik, terwijl we inmiddels toch al bijna twintig auteurs hebben, waaronder Peter Schaap, Anaïd Haen en enkele andere klinkende namen die ik pas kan onthullen na contract-tekening. We houden het nog even spannend.

Ook regelrechte horreurs doemden op aan de horizon van ons kleine rijkje. Bijna leek het er op dat ons meest ambitieuze project, De Vloek van het IJzer (harde kaft editie, groot formaat, geïllustreerd en met speciaal gecomponeerde CD van 25 minuten) niet voor de Elf Fantasy Fair klaar zou zijn. En dat zou niet alleen gevoelsmatig maar ook financieel een teleurstelling wezen.

Gelukkig is onze drukker zo ver-schrik-ke-lijk goed dat alle technische problemen opgelost werden en e.e.a. daarnaast nog luxueuzer wordt dan gepland. Neemt niet weg dat de afgelopen twee weken overuren, stress en brandende oogjes betekend hebben, maar goed. Dan heb je ook wel wat!

Als je op de Elf Fantasy Fair bent komend weekeinde, kom dan eens langs bij onze stand. Beide dagen signeren Kim ten Tusscher (wiensLilith-trilogie nu afgerond is. Leuke extra’s voor de eerste honderd kopers van het boek en een speciale prijs voor de trilogie!) en Jochem de Jong met zijn unieke boek/CD project De Vloek van het IJzer.

Maar misschien had je dat al gezien op de site van de Elf Fantasy Fair, waar ze tussen Robin Hobb en Adrian Stone staan. We zijn zo trots op onze bikkels!

Volgende keer: Begeesterd door het project met Anaïd Haen, wat illustratieve sneak-peeks en de toppen en dalen van deze zomer.

Met vriendelijke groeten,
Jos Weijmer
Reacties op: Gastblog: Jos Weijmer, redactie en near-disasters