Anaïd Haen is de organisator van Fantastels, een jaarlijkse schrijfwedstrijd voor fantasy-, sciencefiction- en horrorverhalen. Op verzoek van Fantasy Wereld zal ze enkele blogs schrijven over de gevoelens die ze heeft tijdens het organiseren van Fantastels en hoe dit organiseren verloopt.


Gastblog: Fantastels, het nut van veel

hetnutvanveel
Het is oktober: Fantastelsmaand. Het derde jaar en ik ben er een beetje springerig van, zo merk ik. Alsof ik in Fantastels een wedstrijd op zich loop. Met aantallen als inzet. En streber als ik ben: ik wil meer, meer, meer!

Ik vraag mij af of er dit jaar meer mensen zullen deelnemen dan vorig jaar en hoeveel van hen al eens eerder aan Fantastels hebben meegedaan. Het terugkeren van deelnemers is een beloning op zich voor mij en het team.

Daarnaast ben ik erg benieuwd naar het aantal verhalen per deelnemer. Maken mensen van de gelegenheid gebruik om hun veteranenverhalen in te sturen? En natuurlijk naar het totale aantal verhalen: gaan we over vorig jaar heen?

Ondertussen doe ik zelf mijn best veel voor andere wedstrijden te schrijven en ik merk dat dit me per verhaal makkelijker afgaat. Niet alleen typ ik sneller dan een paar jaar geleden, ik maak ook minder schrijffouten en ik loop over van ideeën voor plots, hoofdpersonen en onderwerpen. Volgens mij baart oefening echt kunst. En daarom zie ik het nut in van veel: veel oefening zal dus veel kunst gaan opleveren ;-).

Gelukkig kan ik mijn hart ophalen bij de huidige verhalenwedstrijd verdeling, ook al kan ik niet meedoen aan Fantastels. Woordenlimieten van 1.500 tot en met 12.000, keurig gespreide deadlines en een scala aan prijzen; ze stimuleren mij enorm. Ik merk dat mijn verhalenverzameling erdoor groeit en van ieder verhaal leer ik weer bij. Dat geldt niet alleen voor het schrijven van mijn eigen verhalen, ik lees ook graag van anderen en leer daar ook van, maar verlang daardoor ook naar meer. Leeshonger, noem ik dat. Leeshonger naar meer en beter. Kortom: veel. Ik ben per slot van rekening niet alleen auteur, maar ook een lezer. En in de Verbeeldingsliteratuur kunnen er wat mij betreft geen verhalen genoeg zijn.

Dat Fantastels een bijdrage levert in zowel meer (er moet door iedere deelnemer minimaal één verhaal speciaal voor de wedstrijd worden geschreven) als beter (met dank aan de juryleden en hun rapporten), stemt mij blij.

Anaïd Haen
www.fantastels.nl

 
Reacties op: Gastblog: Fantastels, het nut van veel