Robert Jordan

Alles over je favoriete en minder favoriete fantasyboeken en strips.
Gebruikersavatar
Frans Tolsma
Pixie
Pixie
Berichten: 5
Lid geworden op: 19 dec 2018, 12:25
Contacteer:

Robert Jordan

Bericht door Frans Tolsma »

Ik was op zoek naar een boek van Brandon Sanderson en kwam erachter dat hij het laatste deel van “Het Rad des Tijds” had geschreven omdat Robert Jordan overleden was. Het laatste deel bestaat uit drie boeken want Sanderson kon met één boek niet uit. De reeks bestaat uit vijftien boeken. De hoofdpersoon is Rhand Altor, een gewone plattelandsjongen en schaapherder, bijgestaan door zijn vrienden Perijn Aybara, Mart Cauton en Egwene Alveren. Hij is, net als Frodo, een held tegen wil en dank. Hij heeft geen Ring maar de potentie van een zeer machtige Herrezen Draak waarmee hij de Duistere, in zekere zin Satan, aankan. Hij lijkt niet alleen op Frodo maar ook op Garion, de hoofdpersoon uit Kronieken van Belgarion dat maar uit vijf weliswaar dikke boeken bestaat en dat veel meer verhalend is dan het Rad des Tijds waarin de innerlijke monoloog een iets te zware rol speelt.

Als je voor het lezen van één pagina gemiddeld twee minuten rekent (waarbij inbegrepen het even voor je uitkijken bij een bijzonder diepzinnige passage) en je leest op Wikipedia dat het verhaal uit 11.372 pagina’s bestaat, dan kom je uit op 22.744 minuten oftewel 379 uur lezen. Bij een leesweek van veertig uur kom je dan uit op bijna tien weken. Eigenlijk valt dat nog wel mee. Tolkien beklaagde zich er weleens over dat zijn boek “In de ban van de Ring” een grote tekortkoming had: het was te kort. Een bijkomend voordeel van die vijftien boeken is dat wanneer je het laatste boek uit hebt, je het eerste boek allang weer vergeten bent zodat je met een gerust hart opnieuw kunt beginnen.

Rhand vecht tegen de Duistere, dat is een kwaad dat in de duisternis schuilt en het Rad des Tijds wil stoppen waarmee de wereld stopt. Dit fantasyverhaal is wel heel duidelijk op de Bijbel geënt, niet vanwege verwijzingen maar vanwege het basale idee dat er geen licht is zonder duisternis want als een van beiden stopt, verdwijnen ze allebei en stopt het Rad. Het is een fantasyroman met een zware filosofische lading die als het ware achter het verhaal ligt en zo nu en dan opduikt bij met name de hoofdpersoon wanneer die de wereld wikt en weegt maar hij is geen filosofenkoning of een god.
Er bestaat al high en low fantasy maar wijst dit verhaal er niet op dat we ook filosofische (of religieuze) fantasy hebben? En zou dan de Bijbel niet het eerste religieuze fantasyverhaal geweest kunnen zijn of op zijn minst een epic fantasy op religieuze grondslag?
Plaats reactie