FilmsFilmrecensiesStar Wars: The Last Jedi

Star Wars: The Last Jedi

-

Ook dit jaar zijn Denise en haar vriend Jelle weer naar de nieuwste Star Wars films geweest. Jelle is al van kinds af aan groot Star Wars-fan, maar Denise heeft A New Hope pas voor het eerst gezien toen ze 21 was. Daarom hebben ze niet altijd dezelfde mening over de nieuwe, en de oude films. Denise was groot fan van The Force Awakens, maar Jelle was toch een beetje teleurgesteld. Kunnen ze het eens worden over The Last Jedi?

Denise

Actie en humor: een topcombinatie

Ik ben echt een liefhebber van de nieuwe Star Wars films. The Force Awakens vond ik fantastisch en vorig jaar heb ik ook ontzettend genoten van Rogue One. Wat ik zo goed vind aan The Last Jedi is dat de film meteen de juiste toon zet. Je voelt de dreiging van een spannende actiescène, maar door wat luchtige en droge opmerkingen van de personages ben je ook heel ontspannen en ontwikkelde ik veel sympathie voor hen. Ik merk dat deze nieuwe films iets minder serieus van toon zijn dan Episode IV t/m VI, maar ik kan dat wel waarderen.

Duister

Toch is het zeker niet alleen lachen geblazen bij The Last Jedi. Deze film heeft ook een duistere kant die wat mij betreft heel goed uit de verf komt. De acteurs zetten stuk voor stuk topprestaties neer en ik ben waar onder de indruk van de ontwikkeling van Rey, de tweestrijd waarin Kylo Ren verkeert en ook van de nieuwe personages die een goede toevoeging zijn aan de groep. Ook zien we Poe Dameron wat meer in deze film, en ook dat vond ik zeer aangenaam. Star Wars blijft vernieuwen: ze zijn een heel nieuw (luxe) gedeelte van het universum en ook duiken er weer heel wat nieuwe diersoorten op, waaronder de Porgs. En ja, die vind ik natuurlijk echt super schattig en ik wil er één.

 

Jelle

Snel, hard en veel

Ondanks dat The Force Awakens me twee jaar geleden iets teleur had gesteld had ik er toch weer écht zin in. Met een hoop onbeantwoorde vragen uit deel VII in het achterhoofd gingen we zitten, keken we met een toepasselijk beetje kippenvel de opening crawl, en zoals het een goede Star Wars film betaamt was het direct menens op het scherm. Voor ik het wist was de openingsscène al weer voorbij en hadden we gelachen, waren we geschrokken en hadden we opgelucht adem gehaald. Zoals A New Hope in 1977 een snelle film was, zo is The Last Jedi dat in het perspectief van bioscoop in 2017. Ondanks dat ik dat erg indrukwekkend vond, gaat het misschien nét wat te snel om het duidelijk te houden. Altijd beter dan andersom natuurlijk.

Humor naast ernst

Zonder te verklappen wat er gebeurt wil ik toch wel kwijt dat de humor in The Last Jedi een beetje gek aanvoelde. Op sommige momenten kwam het haast als slapstick over, en de bekende ‘used universe’ waarmee George Lucas beroemd werd is lang niet altijd terug te vinden. Waar de film wat mij betreft uitblinkt is in zijn momenten van botte ernst en mentaal conflict, momenten waar gelukkig ook ruim de tijd voor wordt genomen. Karakters als Rey, Kylo Ren en ook de oude bekende Luke Skywalker winnen enorm aan complexiteit, en dat is fijn.

Conclusie

We zijn het er over eens dat The Last Jedi goed is. Héél erg goed. Beiden liepen we met een blij gevoel de zaal uit en waren we razend enthousiast over wat we met hadden mogen aanschouwen. Wat een prachtfilm! Zowel qua special effects als qua plot en personageontwikkeling. Denise kon alle humor in de film wel waarderen, maar Jelle voelde zich er soms wat ongemakkelijk bij. Toch is de film ook erg duister, en hoewel bepaalde vragen uit The Force Awakens beantwoord zijn, blijft er genoeg over om reikhalzend uit te kijken naar het laatste deel. Bestel die tickets!

Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Evenals mijn broers ben ik al vanaf de 1e film een Star Wars fan. Ons is The Last Jedi tegengevallen. Wij zien in heel veel scenes dingen terug van de 1e films (voorbeeld: hoe Luke Skywalker op dezelfde manier verdwijnt als Yoda) en ook ontbreekt bij een aantal scenes (zoals de dood van Snoke) het toewerken naar een climax. In onze beleving is de overgang van de rechten naar Disney dus geen onverdeeld succes.

Geef een reactie

Delen

Denise Meyer
Als kind was Denise gek op prinsessenfilms. Haar hart brak toen ze erachter kwam dat prinses helemaal geen beroep was. Via Harry Potter en The Lord of the Rings kwam ze terecht in de wereld van fantasy, en je zal haar dan ook vaak terugvinden op fantasyfairs door het hele land. Ze is dol op het lezen van (dystopische) young-adults, maar ook op epische fantasy, een thriller op zijn tijd, en af en toe iets om bij te zwijmelen.

CONCLUSIE

Eindwaardering:

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties