De Skywalker-saga komt tot een eind met The Rise of Skywalker. De langverwachte film is op 18 december in première gegaan voor het grote publiek en FantasyWereld was erbij! Jelle (Star Wars fan van het eerste uur) en Denise (die films nog niet zo lang kent) schreven weer een recensie.

Denise: Zenuwachtig!

Van tevoren had ik nooit gedacht dat ik zo veel van Star Wars zou gaan houden. Omdat Jelle zo’n fan was ben ik uiteindelijk maar gezwicht om ook te gaan kijken. Toen bleek dat er nieuwe films kwamen vond ik dat wel leuk, maar juist deze films hebben mijn hart gestolen. Dat komt door de combinatie van retro met modern. De films zijn visueel prachtig maar laten dat oude Star Wars-gevoel ook goed zien. Ik was dan ook best zenuwachtig voor deze laatste film! Zouden ze alles wel goed afronden? Wat nou als juist deze film een grote teleurstelling is? Gelukkig kon ik met een gerust hart de bioscoop verlaten.

Ontploffingen en gevechten met een duidelijk eind

The Rise of Skywalker is écht een actiefilm. Waar ik met de eerdere films soms wat moeite mee had was de traagheid van het verhaal. Bij The Rise of Skywalker zit je er in één klap middenin. Deze film was alles wat ik ervan verwacht had. De saga is wat mij betreft waardig afgesloten. Over het plot ga ik natuurlijk niets vertellen, maar ik kan je wel zeggen dat ik het goed vond. Spanning, humor, verdriet, we komen het allemaal in de juiste dosering tegen.

The Rise of Skywalker is een afrondend verhaal. Er wordt naar een einde toegewerkt en wat mij betreft was dit lekker to the point. De film zit daarnaast propvol verwijzingen naar eerdere personages, planeten en gebeurtenissen. Alles komt nog een keer voorbij. Zelf vond ik dit gaaf! Toch hoor ik om me heen al wel negatieve reacties. Als je geen fan was van The Force Awakens en The Last Jedi dan verwacht ik niet dat je deze film wél goed zult vinden. Als je net als ik gewoon razend enthousiast werd van deze films weet ik zeker dat The Rise of Skywalker voor jou een topfilm is!

Jelle: Hoge verwachtingen

Inmiddels kijk ik al ongeveer 20 jaar met veel plezier naar Star Wars films, dus er stond heel wat op het spel toen ik met Denise ging zitten in de bioscoop. Er viel nog een hoop te verklaren in deze film wat al 8 delen onduidelijk was, en er viel een gigantisch verhaal af te ronden. Een hoop fans waren door de voorgaande delen wat cynisch geworden maar ik had persoonlijk vooral erg hoge verwachtingen. Toen de film begon ging alles zo snel dat ik erg bang was dat één pauze niet genoeg zou zijn, maar al snel nam het geheel een gezond tempo aan en was het duidelijk waar het deze keer om ging.

Duidelijk verhaal en ruimte voor verrassing

Wat The Last Jedi voor veel fans minder goed maakte was de lange ogenschijnlijke detour van de personages, waardoor de film uit twee helften leek te bestaan. The Rise of Skywalker heeft daar totaal geen last van, en komt over als een logisch en consistent verhaal met een kop en een staart. De film bevat een hoop nieuwe personages die zich snel kunnen ontwikkelen tot helden of tirannen, maar ook een hele hoop knipogen naar de fans van het oude materiaal. Het allerbelangrijkste voor mij was dat de kijker regelmatig heel erg werd verrast, een knappe prestatie met de hoeveelheid fan-speculatie waar het internet vol mee zit.

Ik ben met een grote grijns de bioscoopzaal uitgelopen, en ben zeer tevreden over hoe de serie waar ik al 20 jaar gepassioneerd naar kijk is afgerond. Ik wens alle toekomstige kijkers heel veel plezier, en may the Force be with you.

Conclusie

Hoewel onze meningen over de eerste twee films van deze laatste trilogie uiteen liepen zijn we gelukkig beide tevreden met het laatste deel. The Rise of Skywalker is een actiefilm met een duidelijk verhaal dat zowel herkenning als ruimte voor vernieuwing biedt zonder het ‘Star Wars gevoel’ te verliezen. Gelukkig staan er nog wat series in de planning, want wij zijn zeker nog niet uitgekeken op deze fantastische franchise.

RECENSIES OVERZICHT
Eindwaardering:
Als kind was Denise gek op prinsessenfilms. Haar hart brak toen ze erachter kwam dat prinses helemaal geen beroep was. Via Harry Potter en The Lord of the Rings kwam ze terecht in de wereld van fantasy, en je zal haar dan ook vaak terugvinden op fantasyfairs door het hele land. Ze is dol op het lezen van (dystopische) young-adults, maar ook op epische fantasy, een thriller op zijn tijd, en af en toe iets om bij te zwijmelen.
nostalgie-en-vernieuwing-in-the-rise-of-skywalkerHoewel onze meningen over de eerste twee films van deze laatste trilogie uiteen liepen zijn we gelukkig beide tevreden met het laatste deel. The Rise of Skywalker is een actiefilm met een duidelijk verhaal dat zowel herkenning als ruimte voor vernieuwing biedt zonder het ‘Star Wars gevoel’ te verliezen. Gelukkig staan er nog wat series in de planning, want wij zijn zeker nog niet uitgekeken op deze fantastische franchise.

Geef een reactie