EvenementenSfeerverslagenVerslag YALfoort 2016

Verslag YALfoort 2016

-

Afgelopen weekend vond in Amersfoort de allereerste editie van het nieuwe young adult-festival YALfoort plaats, en natuurlijk was FantasyWereld erbij! Er was helaas maar één echte fantasy-auteur aanwezig (Laure Eve, bekend van het onlangs uitgegeven De Graces), maar toch bleek het uiteindelijk een geweldige dag vol interessante interviews en leuke activiteiten! Recensente Marije geeft een kort verslag van wat er allemaal te beleven was op YALfoort.

Wat meteen opviel aan YALfoort is dat het veel kleinschaliger en sfeervoller was dan grotere festivals als YALfest. Waar YALfest bijvoorbeeld nog behoorlijk druk en chaotisch was, waren er voor YALfoort maar 125 kaarten te koop, waardoor het echt een heel persoonlijk festival werd. De auteurs liepen zomaar ‘in het wild’ rond en er was genoeg tijd om even een gesprekje met ze te houden en om een handtekening te vragen. Persoonlijk vond ik dit erg leuk, want de auteurs waren stuk voor stuk ook allemaal echt superaardig!

Het festival begon met een reeks interviews. Eerst werden een aantal Nederlandse auteurs op het podium geroepen om te praten over hun boeken, inspiratie, spanning en identiteit, en vervolgens waren de drie auteurs Marieke Nijkamp, Alex Gino en Micha Meinderts aan de beurt om te praten over een gemeenschappelijk thema in hun boeken: seksuele identiteit. Maar waar ik persoonlijk natuurlijk pas echt op zat te wachten was het interview met de drie ‘grote namen’ die naar YALfoort zouden komen: Jenny Han (Aan alle jongens van wie ik hield), Lisa Williamson (Wie is nou normaal?) en natuurlijk fantasy-auteur Laure Eve (De Graces)!

yalfoortpanel

Laure gaf een paar erg interessante antwoorden op de vragen die gesteld werden. Zo vertelde ze dat muziek een erg belangrijke inspiratiebron voor haar is bij het schrijven en dat ze voor De Graces haar inspiratie onder andere heeft weggehaald bij bands als Deftones en Radiohead. Ook is de setting van haar verhaal gebaseerd op de plek waar ze is opgegroeid: Cornwall. Aangezien daar zo’n beetje elk weekend fantasyfairs en –evenementen werden georganiseerd, groeide ze op in dat magische en mystieke sfeertje dat ook in haar boek terug is te vinden. Maar het leukste om te horen was natuurlijk dat er nog een vervolg op De Graces komt, en deze keer niet geschreven vanuit het perspectief van River, maar vanuit het perspectief van Summer! Ik ben benieuwd!

marijelaure

Na de interviews was er tijd om rond te lopen, boeken te kopen, een praatje te maken met de auteurs en mee te doen aan verschillende creatieve activiteiten. Zo kon je een workshop korte verhalen schrijven volgen bij Jennefer Mellink (bekend van onder andere Gevarenzone), kon je leren ‘handletteren’ en was er een workshop illustreren. Je kon instappen wanneer je wilde en er was genoeg tijd en plaats om overal even langs te gaan. Ook was er een BookSwap waar je een boek van jezelf kon ruilen voor een boek van iemand anders.

Al met al was het een erg leuk en goed georganiseerd festival, waar flink wat mensen veel plezier aan hebben beleefd. De sfeer was goed, de auteurs waren erg gezellig en ook de locatie was erg mooi! Alleen de goodiebag vond ik persoonlijk wat tegenvallen (met voornamelijk foldertjes en boekenleggers), maar afgezien daarvan is YALfoort zeker voor herhaling vatbaar! Ons enige advies? Misschien de volgende keer toch nog maar wat meer fantasy-auteurs uitnodigen! 😉

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Marije Kok
Marije Kok
Marije behoort tot de Harry Potter-generatie en het is daarom ook niet gek dat de boeken over de tovenaarsleerling, die meteen haar eerste kennismaking met de wereld van fantasy waren, nog steeds haar lievelingsboeken zijn. Ondertussen heeft ze de rest van de fantasywereld ook ontdekt. Ze is dol op het lezen van young adult-boeken, dystopische verhalen, epische fantasy en eigenlijk alle kinderboeken waar ook maar een beetje magie in voorkomt.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties