EvenementenSfeerverslagenVerslag van het Gala van het Fantastische Boek 2015

Verslag van het Gala van het Fantastische Boek 2015

-

Al weken lang werd er op de social media volop over gesproken en zaterdag 7 februari was het eindelijk zo ver: Het eerste Gala van het Fantastische boek. Dit zou het begin moeten zijn van een nieuwe traditie, het gala wordt namelijk een jaarlijks evenement waar lezers en schrijvers van fantasyboeken elkaar kunnen ontmoeten.

Dat er ook een groot scala is aan getalenteerde en prachtig schrijvende Nederlandse auteurs in dit genre is iets wat zeker meer bekendheid mag krijgen. De afgelopen jaren heb ik ook zelf pas ontdekt dat we werkelijk topschrijvers in Nederland hebben. In onze boekenkast zijn de Nederlandse auteurs inmiddels ruim vertegenwoordigd.

Rode loper
Op het gala werden alle gasten ontvangen op de rode loper en door de aanwezige pers op de foto gezet. Er waren veel bekende auteurs, waaronder Paul van Loon, Adrian Stone en Thomas Olde Heuvelt. De stroom met prachtig geklede gasten leek maar niet op te houden. Het aantal aanmeldingen voor het gala lag rond de 350. Voor het gala van 2016 wordt dan ook al uitgezien naar een grotere locatie omdat er meer aanmeldingen dan plaats was. Tussendoor was er tijd voor een aantal korte vragen aan de jury of deelnemers. Op de vraag aan een aantal deelnemers of ze zenuwachtig waren werd eensgezind “ja” geantwoord. Over de winkans waren de antwoorden gevarieerder. Er werd stoer geroepen dat er natuurlijk gewonnen zou worden tot een timide “denk het niet“. Olga Hoekstra gaf aan dat ze niet dacht dat ze zou gaan winnen (ze eindigde op de 10e plaats en was daar erg blij mee).

Aan een aantal gasten hebben we ook gevraagd wat ze van dit nieuwe initiatief vonden. De reacties waren heel positief en enthousiast. Iris Compiet gaf als antwoord dat ze het super vond dat het gala georganiseerd is, en dat het fijn is dat het ondergeschoven kindje nu eindelijk aandacht krijgt. Van juryvoorzitter Charles den Tex werd geprobeerd een reactie te ontlokken over het niveau van de inzendingen, maar hij liet niets los en zei lachend dat we maar op de uitreiking moesten wachten.

Mededelingen en sprekers
In de grote zaal waar de Award ceremonie plaats vond waren twee grote projectieschermen geplaatst zodat alles ondanks de drukte prima te volgen was. Na een vlotte en grappige introductie van de presentator van deze avond, Singha Samwel, was het tijd voor een aantal sprekers Geneviève Waldman (bestuursvoorzitter van het CPNB en directeur van uitgeverij Luitingh-Sijthoff) nam een kijkje in de geschiedenis en maakte een prima punt door te constateren dat er altijd verhalen over fantastische werelden en gebeurtenissen zijn geweest.

gala1

Toch krijgt Fantasy in de pers maar weinig aandacht en worden de boeken maar weinig
ingekocht door de boekhandelaren. Het publiek voor Fantasy is groot hoewel dat in de officiële cijfers niet terug te zien is. Niet omdat de boeken niet verkocht worden, maar omdat ze onder een ander genre gelabeld worden. Geneviève deed een oproep aan de auteurs om zich meer te profileren en zich meer bekend te maken. Ze spoorde uitgevers en boekhandelaren aan om zeker meer aandacht aan Fantasy te schenken. Als laatste vroeg ze de lezers om zich te laten horen en hun interesse voor het Fantastische genre te laten horen. De lezers van Fantasy lezen boeken zo dik als bakstenen, met ingewikkelde plots en gelaagde personages. Daar mag zeker meer over verteld worden, stelde ze.

Een van de andere sprekers was Thomas Olde Heuvelt (Eén van de initiatiefnemers). Hij vertelde onder andere dat deze avond voor de laatste keer de Paul Harland Prijs zou worden uitgereikt. De PHP was tot nu toe altijd georganiseerd door een aantal gedreven vrijwilligers. Nu is de Stichting ter bevordering van het Fantastische boek opgericht. Zij hebben nu het eerste Gala van het Fantastische boek georganiseerd. Volgend jaar komt er een hele boekenweek en worden ook nieuwe prijzen uitgereikt op het gala onder de naam “De Harland Awards”. De PHP wordt een van deze nieuwe Awards.

Omdat dit de laatste PHP in deze vorm was en de organisatoren ermee gaat stoppen werd er op grootse wijze afscheid genomen van organisator Martijn Lindeboom. Onder groot applaus en gefluit werd hij naar voren gehaald. Er was een grappige videoclip voor hem gemaakt die op de beide schermen te zien waren. Martijn leek dit wel te kunnen waarderen en moest er breed om lachen. Met bloemen en een staande ovatie werd hij bedankt voor zijn werk.

Workshops
Ondertussen steeg de spanning in de zaal, omdat er nog steeds niet begonnen werd aan de uitreiking van de prijzen. Veel deelnemers zaten ondertussen toch wel wat gespannen voor zich uit te kijken. Toch moesten ze nog even wachten, want er kwamen nog wat sprekers, een grappig intermezzo en er werden nog een aantal mededelingen gedaan. Door omstandigheden kon de W.J. Maryson Talent Award niet uitgereikt worden. En groot nieuws was ook dat dit jaar de Harland Workshops gaan beginnen. De workshops zullen uit drie plateaus gaan bestaan (basis, uitbouwing en topklasse).

De Award ceremonie
De Paul Harland Prijs is de belangrijkste schrijfwedstrijd voor het Nederlandstalige korte verhaal in het Fantastische genre, met een hoofdprijs van 1.000 euro. Dit jaar waren er 202 inzendingen voor de PHP. Een groot aantal, waar de organisatie best trots op was. De beste 25 inzendingen zijn beoordeeld door de finalejury, van wie thrillerauteur Charles den Tex de voorzitter was.

Op de grote schermen werd er terug geteld vanaf 25. Iedere keer verschenen er namen van inzendingen die de top 25 hadden gehaald. Waarbij tussendoor een aantal prijzen werden uitgereikt.

De Paul Harland debutanten prijs (gewonnen door Jacqueline Weers) wordt toegekend aan de hoogst geëindigde schrijver die volgens de archieven van de Paul Harland prijs en zijn voorgangers nooit eerder heeft deelgenomen. De NCSF-prijs (gewonnen door Marco Knauff) wordt toegekend aan het hoogst geëindigde sciencefiction verhaal. De Feniksprijs (gewonnen door Nieske Lindelauf – den Heijer) is bestemd voor de hoogste stijger op de ranglijst.

Uiteindelijk was het zover en werden de derde, tweede en de eerste prijs bekend gemaakt. Charles den Tex reikte de eerste prijs uit en wist de spanning er nog even goed in te houden. Hij gaf nog aan dat hij het aantal inzendingen fenomenaal vond. En wenste de (nog onbekende winnaar) veel plezier met de prijs. Want zo zei hij “De erkenning die je krijgt als je een prijs wint is geweldig, maar het is ook héél, héél leuk om te winnen…“.

gala1

De winnaar van de PHP 2014 is geworden: Erik Heiser met zijn verhaal Mevrouw Rosenbaum vecht tegen de duivel. Uit het juryrapport was te lezen dat het “een verdomd goed griezelverhaal is en een steengoed sprookje”.

De winnaar werd onder groot applaus naar voren gehaald om zijn prijs in ontvangst te nemen. Van een speech geven kwam niet veel omdat hij nog veel te overdonderd was over het feit dat hij gewonnen had. De tweede plaats was voor Sarah de Waard en de derde prijs voor Marco Knauff, die daarmee met twee prijzen naar huis ging.

Alle deelnemers kregen te horen dat zij hun juryrapport na afloop konden komen ophalen. Daarna was het tijd voor het galafeest met muziek van een band. Veel aandacht was er in het begin niet voor de band. Overal liepen, stonden of zaten deelnemers die ingespannen hun juryrapport aan het lezen waren. Wat een grappig gezicht was omdat de meeste zich op dat moment niet echt van hun omgeving bewust waren.

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Connie Flipse
Connie Flipse
Connie is altijd al een enthousiaste lezer geweest, als kind ging ze minstens 1 keer in de week naar de bibliotheek om nieuwe boeken te halen. Ze leest bijna alle genres maar heeft vooral aan fantasy haar hart verloren. Door haar kinderen leerde ze de Young Adult fantasy kennen die ze nu naast de volwassen boeken graag leest. In haar boekenkast staan veel fantasyboeken waarvan minstens de helft van Nederlandse auteurs is. Vaak gesigneerd omdat ze samen met Jeroen (haar man) graag naar fantasyfestivals gaat en daar bijna altijd wel één of meer boeken koopt.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties