Op bezoek bij de CastleFest Winter Editie

0
263

Afgelopen weekend vond bij Kasteel Keukenhof in Lisse de allereerste Castlefest Winter Editie plaats. Aangezien ik (Marije) tot nu toe op bijna alle zomeredities van Castlefest ben geweest, leek het me erg leuk om ook eens naar dit gloednieuwe winterfestival te gaan. Kaarsjes, lichtjes, warme chocolademelk en een sfeervol muziekje… Zeg nou zelf, dat klinkt toch als het perfecte begin van de kerstvakantie?

Aangezien ik zo’n beetje aan de andere kant van het land woon, is het voor mij vaak een flink eind reizen naar fantasyfestivals, maar omdat ik dol ben op de sfeer, de muziek en de leuke kraampjes heb ik dat er tot nu toe eigenlijk altijd nog wel voor over gehad. En een winterfestival klinkt natuurlijk helemaal geweldig: sfeervolle Keltische kerstmuziekjes, een festivalterrein vol kaarsjes en lampjes, heerlijk eten en drinken, een kasteel in de sneeuw… (Oké, dat laatste was misschien wel een érg hoge verwachting.) Maar toen ik na meer dan drie uur reizen uiteindelijk aankwam in Lisse, bleken mijn verwachtingen toch niet helemaal uit te komen…

winterfest2

Het festival

Zoals wel vaker is gedaan bij de zomereditie van het festival, was de ingang naar het achterste veldje verplaatst, zodat je vanaf het parkeerterrein alleen nog maar de weg hoeft over te steken om binnen te komen. Ideaal natuurlijk, want zo hoefde je niet helemaal om het terrein heen te lopen. Maar toen ik even later mijn kaartje had gekocht en het veld opstapte, ontdekte ik tot mijn grote schrik dat het hele festival alleen maar uit dit ene veldje bestond. De rest van het terrein was verboden toegang, en het kasteel was zelfs alleen maar te zien vanaf een klein heuveltje achter op het terrein! Een beetje een nep Castlefest dus, aangezien het niet bepaald een festival rondom een kasteel was deze keer. Eigenlijk hadden ze net zo goed een willekeurig ander grasveldje kunnen uitkiezen om hun tentjes neer te zetten… Beetje jammer, want dat kasteel draagt toch echt wel bij aan de sfeer van het festival!

Het programma van het festival was ook behoorlijk karig. Er waren maar een paar bands, en aangezien die binnen in een tent speelden, was het vrij lastig om daar nog iets van op te vangen. Gelukkig stonden er op de rest van het terrein speakers, dus aan muziek ontbrak het niet, maar het gaf toch net een wat ander sfeertje dan normaal.

Kraampjes

winterfest3Eigenlijk ga ik meestal vooral voor de kraampjes en het eten naar festivals als Castlefest en de Elf Fantasy Fair. Ook die twee dingen vielen helaas een beetje tegen op deze wintereditie. De kraampjes waren natuurlijk wel hartstikke leuk (en uiteraard ben ik weer wat sieraden en flessen mede rijker) en ook het eten was heerlijk (er stond onder andere een kraampje met heerlijke pasteitjes), maar al met al was het gewoon enorm klein en had je alles na een paar uurtjes eigenlijk wel gezien. Er waren maar een paar etenstentjes, waardoor er daar al snel enorme rijen ontstonden, en zo veel was er eigenlijk helemaal niet te krijgen. Daarbij vond ik 3,75 voor een pasteitje nog wel een redelijke prijs, maar 5 euro voor een pannenkoek met kaas gaat toch wel een beetje te ver… Na het grote aanbod dat we gewend zijn van de zomeredities van Castlefest, viel dit dus behoorlijk tegen. Zeker als je bedenkt dat het ticket voor de zaterdag maar vier euro goedkoper was dan de normale tickets.

Toch betekent dit alles zeker niet dat ik geen plezier heb gehad afgelopen zaterdag. Integendeel zelfs, het sfeertje was weer heerlijk, en ondanks het beperkte aanbod aan kraampjes heb ik me zeker wel vermaakt. Vooral ‘s avonds, toen alle lichtjes aan gingen en de kaarsjes en kampvuren werden aangestoken, begon het écht gezellig te worden. En met wat warme appel-kaneelmede, gluhwein of warme chocolademelk met slagroom erbij, was het niet moeilijk om de kerstsfeer te voelen. De prijs-kwaliteitverhouding van deze eerste Castlefest Winter Editie klopte misschien niet helemaal, maar al met al was het toch een heerlijk, sfeervol begin van mijn kerstvakantie 🙂

 

Zijn jullie ook naar de Castlefest Winter Editie geweest? Wat vonden jullie ervan? We zijn erg benieuwd naar jullie ervaringen!

Marije behoort tot de Harry Potter-generatie en het is daarom ook niet gek dat de boeken over de tovenaarsleerling, die meteen haar eerste kennismaking met de wereld van fantasy waren, nog steeds haar lievelingsboeken zijn. Ondertussen heeft ze de rest van de fantasywereld ook ontdekt. Ze is dol op het lezen van young adult-boeken, dystopische verhalen, epische fantasy en eigenlijk alle kinderboeken waar ook maar een beetje magie in voorkomt.

Geef een reactie