EvenementenSfeerverslagenMidwinter Fair 2019 wederom een magische ontmoetingsplek

Midwinter Fair 2019 wederom een magische ontmoetingsplek

-

Op 7 en 8 december was de 17e editie van de Midwinter Fair in het Archeon. Zoals altijd stond het evenement in het teken van het Yule fest, de viering van de midwinter of de viering van het licht. FantasyWereld was er natuurlijk ook bij!

Sfeer

Nu is het Archeon al een mooie plek van zichzelf, maar tijdens de Midwinter Fair wordt het park extra omgetoverd tot een magische ontmoetingsplek voor fantasyliefhebbers uit het hele land. Het thema van het lichtfeest was ook dit jaar overduidelijk, op veel plekken was sfeervolle verlichting door middel van lampjes en vuren. En ook via passende muziek kwam de sfeer extra tot zijn recht. Zo had je in de herberg prachtige live muziek van behoorlijk wat artiesten en ook in het klooster werd muziek gemaakt. Daarnaast had je op verscheidene hoeken van het park muzikanten staan en was er een drumvoorstelling die zich vlak bij de kapel afspeelde.

Ondertussen speelde er door de speakers die strategisch door het park heen zijn opgehangen een middeleeuwse speellijst. Dit in combinatie met de prachtige kostuums van bezoekers en een aantal mooie straattheatershows, zorgde voor een magische, ontspannen sfeer. Eigenlijk precies zoals het hoort bij een festival van fantasyliefhebbers onder elkaar.

Programma

Naast de live muziek die speelde in de herberg en in het klooster waren er ook shows in de arena. Er was een ridderdemonstratie die elk jaar terugkomt en altijd erg leuk in elkaar zit. Niet heel spectaculair, maar wel erg vermakelijk. De roofvogelshow werd helaas op de zaterdag dat wij er waren afgezegd. Mensen zaten al een dikke twintig minuten te wachten voordat er eindelijk iemand van het Archeon verscheen om te melden dat deze show niet doorging. Het was jammer dat dat zo laat gemeld werd, maar daar zullen vast goede redenen voor zijn geweest.

En als laatste was er in de arena een prayformance. Dit was bij zonsondergang en had te maken met de midwinterviering. Alle offers die gemaakt waren bij het pad van de priesteres werden ritueel geofferd om dit bijzondere moment gepast te vieren. Dat was erg mooi om te zien.

Er waren theatershows bij het straattheater en workshops waar je onder andere kon smeden, of wierook en juwelenkistjes maken. Bij de Pagan Wedding Chapel kon je weer trouwen en er waren wederom workshops over hekserij. Ook het verteltheater in het archeologiehuis werd goed bezocht. Hier trad elk half uur wel een verteller op met een leuk en uniek verhaal. Daarnaast was er ook een verhaal dat elk uur werd verteld, ‘de wilde jacht’ over wat de midwinterfeesten nou precies inhouden.

Verder was er weer een standhoudersmarkt in de paviljoentent (hier is vaak ook een ijsbaan, maar met de Midwinter Fair niet) met ontzettend veel stands. Je kon daar naar hartenlust geld spenderen aan bordspellen, verschillende wapens zoals zwaarden, bogen en bijlen, uitrustingen, tarot kaarten, kleding en nog veel meer. In deze tent stond ook Nimisa Publishing strategisch opgesteld in het midden. Ik heb daar nog even een praatje gemaakt met auteur Joost Uitdehaag. (Ik heb vorig jaar zijn tweeluik Fulia bij hem gekocht op de Midwinter Fair. Erg vermakelijke fantasy.)

En wederom was het badhuis gedoopt tot boekenmarkt. Magic Galaxies had hier een zeer uitgebreid assortiment aan tweedehands fantasy en scifi en Godijn Publishing had er ook een eigen kraampje.

Eten, boeken en muziek

Er waren op veel verschillende plekken eetkraampjes te vinden. Dit ging dan ook gepaard met mensen die daaromheen zaten te eten en te genieten van de muziek, sfeer en hun nieuwe aankopen, veelal boeken. Even opwarmen en dan weer door naar een show of een workshop. Zo’n gezelschap leent zich ook goed om nieuwe vrienden te maken en te kletsen over gezamenlijke hobby’s. Er was zo veel te doen en te zien dat eten en zitten een heerlijk rustmoment is geworden. Ik was zelf op stap met mijn vriendin en baby, dus wij zijn best vaak even gestopt om wat te eten te halen, muziek te luisteren en natuurlijk deed ik mee met mijn nieuw boekaanwinsten bekijken.

De midwinter fair blijft ieder jaar weer een prachtige samenkomst van liefhebbers van het fantastische genre. Er hangt eigenlijk altijd een gezellige sfeer en iedereen is vrolijk en vriendelijk. Of je nu verkleed bent of niet, een Fantasy liefhebber is helemaal op zijn plek tijdens dit festival. Met elk jaar een leuk thema pakt Archeon dit leuke festival goed in. Wij zijn na heel wat uren lopen, kijken, luisteren, eten en genieten vermoeid naar huis gegaan. Het was gezellig en geslaagd. En ik kijk al uit naar volgend jaar!

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Matthijs Schiltmans
Matthijs Schiltmans
Op 10 jarige leeftijd werd mijn interesse voor boeken en fantasy gewekt door Harry Potter en sindsdien heb ik heel wat afgelezen. Een aantal persoonlijke favorieten van mij zijn: In de ban van de Ring (die ik inmiddels elk jaar herlees), Heugenis, Smart en het Sterrenzwaard, de Erfgoed cyclus van Christopher Paolini, De Dwergen van Markus Heitz en redelijk recent de boeken van Anthony Ryan. Als ik niet bezig ben met fantasy lezen, dan ben ik een spelletje aan het spelen, aan het schrijven of een film of serie aan het kijken. Ik ben hoe dan ook dagelijks met fantasy bezig.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties