Red Sonja Cosplay voor Dark Dragon Books

Met de huidige populaireit van conventies en evenementen op het gebied van fantasy, sciencefiction, anime en alles daaromheen, wordt ook Cosplay steeds bekender. Waar er eerst specifieke evenementen waren waar men verkleed als een populair personage uit boek, film of strip naar toe ging, is dit nu op veel meer evenementen aan de orde. Vanne is zelf enthousiast cosplayer (ze dook bijvoorbeeld in de rol van Red Sonja, Alice in Wonderland en Elsje) en schreef voor ons een mooie inleiding wat Cosplay nou precies is.

Wat is het?

Een wereldwijd fenomeen waarbij mensen zich verkleden en evenementen bezoeken. Cosplay is een hobby, een uitlaatklep, maar voor sommigen ook hun werk of een opstap naar hun latere beroep.

Cosplay is een term samengesteld van de Engelse woorden ‘Costume’ en ‘Play’. Mensen die aan cosplay doen verkleden zich als een bepaald karakter. Vaak maken ze de kleding en de attributen zelf maar soms laten ze dit door iemand anders maken. Cosplays worden gedragen naar evenementen zoals comic en anime cons, fantasy fairs, fanclub meetings en culturele festivals.

Elfia. © foto door the Librarian

Het woord cosplay kwam in algemeen gebruik nadat de Japanse regisseur Nobuyuki Takahashi in 1984 de term gebruikte in toespraak op de sciencefiction Worldcon in Los Angeles. Cosplay werd hierna veelal geassocieerd met de gekostumeerde conventiegangers in Japan, waar de wijk Harajuku vooral furore maakte met wekelijkse cosplay competities. Nobuyuki gebruikte de term echter om de vele Star Trek (trekkie) cosplayers te bewonderen in Amerika, waar mensen al jaren verkleed als science fictie karakters conventies bezochten. Het zou nog even duren voordat het woord cosplay ook in Amerika standaard werd, en zich verspreidde naar de rest van de wereld.

In de afgelopen jaren groeide het publiek met interesse in cosplay ook in Nederland. Dat is vooral te zien aan de hoeveelheid evenementen die cosplayers verwelkomen. Zo waren dat er in 2016 meer dan 50! En in 2017 vrijwel net zoveel.

Hoe komt het dat zo’n klein landje als Nederland zo’n groot aanbod aan cosplay mogelijkheden weet te bieden?

In de laatste jaren is het gebleken dat evenementen niet alleen beoordeeld worden naar het aantal en type activiteiten dat gehouden wordt, of de exclusiviteit van de uitgenodigde beroemdheden zoals bij de comic cons. Evenementen worden steeds vaker beoordeeld op het aantal cosplayers en de kwaliteit van diens kostuums. Is een evenement goed geregeld maar zijn er weinig opvallende cosplayers, dan blijkt het evenement een lager waardeoordeel te ontvangen van bezoekers dan wanneer het cosplay gehalte hoog was.

Niet alleen de organisaties van evenementen hebben ontdekt dat cosplayers belangrijk zijn voor de sfeer en de waardering van de bezoekers, maar ook bedrijven zien hun voordeel. Cosplayers worden ook meer en meer gevraagd voor promotieactiviteiten, voor figuratie en voor animatie, vaak voor een veel lager budget dan een professionele entertainer zou kosten.

Elfia met Ghostbusters. © foto door the Librarian

Dat cosplay alleen een hobby zou zijn is inmiddels ook achterhaald. Zo wordt cosplay meer en meer ingezet voor goede doelen, en zetten cosplayers vaker hun hobby om in werk door te verschijnen op feesten of partijen als entertainer of zich te verhuren als look-a-like. Dat dit vaker gebeurt is niet heel vreemd. Cosplay komt nu al enkele tientallen jaren voor in Nederland en het aantal cosplayers stijgt, dus ook het aantal mensen dat hun vaardigheden ontdekt door middel van cosplay.

Cosplay is een mooie manier om te ontdekken waar je goed in bent. Heb jij een vaardigheid waar je talentvol in bent? Naaien? Props maken? Pruiken stylen? Acteren? Of model staan? Met cosplay ontdek je welke skills je hebt, en het is dus niet gek dat cosplayers besluiten om van een van deze skills hun beroep te maken.

Grenzeloos

Dat cosplay grenzeloos is blijkt maar weer uit de verscheidenheid onder de cosplayers. Alles kan worden gecosplayed, van anime personage tot bekende popartiest, van stripfiguur tot zelfbedacht elfje, of van Disney prinses tot Dance Dance Revolution dans mat. Je kan het zo gek niet bedenken of iemand heeft het gedaan. Een populaire internet meme? No problem. En leeftijd is ook geen obstakel. Cosplay wordt gedaan door jong en door oud, zo kan het hele gezin vrolijk in kostuum op pad gaan.

Naast cosplay bestaan er nog veel meer termen die aan cosplay gerelateerd zijn. Verkleed je je als iemand van het tegenovergestelde geslacht dan doe je aan crossplay. Verkleed je je als een karakter die zich weer verkleed heeft als iemand van het tegenovergestelde geslacht, dan genderbend je. En zit je continue in je rol en heb je zin om echt goed in de huid van jouw karakter te kruipen, dan is het slim om een leuke LARP groep op te zoeken.

Disney Elfia meet 2016. © foto door The Librarian

In Nederland worden er veel afspraken gemaakt via het internet. Wil je naar een conventie toe gaan maar ben je alleen? Dan kan je kijken of je bij een groep kan aansluiten met je cosplay. Er worden ook vaak op evenementen korte fotomomenten gepland. Die kun je veelal op Facebook terugvinden. Kijk bijvoorbeeld bij Wizardwear voor Harry Potter thema shoots, of zoek naar de Disney meets op vrijwel alle grote evenement.

En heb je een bepaald fandom waarbij je hart ligt dan is er een grote kans dat er een fanclub van bestaat. Denk aan het Sherlock Holmes fandom (Dutchlockians) of Doctor Who (DTTA). Of misschien heeft een van de cosplay groepen in Nederland, die zich laten uitnodigen op evenementen en goede doelen, wel een plekje vrij voor je. Denk aan de Dutching Dead, the Dutch DC Squad, de Dutch Garrison of onze goede oude Ghostbusters Dutch Division.

Vanne is recensent, cosplayer, fervent D&Der en geocacher. Ze heeft met haar kostuums 6 prijzen in de wacht gesleept, model gestaan voor striptekenaars, geld ingezameld voor goede doelen en gejureerd. Ze is de officiële Elsje (van de stripverhalen door Gerben Valkema en Eric Hercules). Ze spaart boeken geïnspireerd door de werken van Jane Austen. Verder probeert ze al jaren af te kicken van de cosplay, maar is inmiddels een cosplay mama.

Geef een reactie