EvenementenSfeerverslagenElfia in haarzuilens met zon en met sneeuw

Elfia in haarzuilens met zon en met sneeuw

-

In het weekend van 13 en 14 april was Kasteel Haarzuilens voor alweer de 27e keer omgetoverd tot het Koninkrijk van Elfia. Over het gehele landgoed waren standjes te vinden met leuke en lekkere handelswaren, tenten met re-enactment, er waren podia met muziek, lezingen en shows te bezichtigen. Natuurlijk was FantasyWereld aanwezig (bijvoorbeeld om interviews af te nemen van auteurs als Bradley Beaulieu en Anna Stephens, maar ook met Elder Scrolls Online ontwikkelaar
Richard Lambert (die interviews zijn later nog te lezen). Hieronder een sfeerverslag van de zaterdag.

Entertainment

Als trouwe bezoeker weet je inmiddels wel redelijk wat je kunt verwachten op Elfia. De kasteeltuinen waren weer mooi aangekleed, er waren volop kraampjes, heel veel verklede mensen en allerlei activiteiten. Zo kon je luisteren naar lezingen en verhalen, verteld door illustratrice Anne Stokes, beroepsvertellers Roland Rotherham, Abe de Verteller en Tim Talesman. Wilde je liever wat doen, dan kon je meedoen aan workshops zoals leerbewerking, armbanden maken, drinkhoornen maken, manga tekenen voor beginners en bodhran basics. Een druk programma dus voor ieder die alles langs wil gaan. Ook waren er op verschillende plekken ‘dorpjes’ van verschillende reenactment/LARP groepen waarin je je waande in de Romeinse tijd, een apocalyptische tijd, de Harry Potter wereld of Midden Aarde.

Een show van de weergoden

April doet wat ie wil. Elfia had dit jaar een strijd met de weergoden. Zo waren er meerdere cosplayers die hun oorspronkelijke kostuumplannen hebben laten schieten door de lage temperaturen (hoewel er alsnog dappere mensen waren die zich daar niet van leken te weerhouden). Vooral de zaterdag had wat te verduren. Zo scheen op zaterdag de zon, ging het regenen, kwam er hagel, weer een ronde zon, en viel er vervolgens sneeuw. Het weer leek gelukkig niet veel af te doen van de sfeer. Die was zoals vanouds.

Wij waren er zelf zoals gezegd op de zaterdag en waren er helaas niet aan toegekomen alles wat we wilden doen/bekijken ook daadwerkelijk af te gaan. Dat kwam mede door de drukte.

Efteling wachten

Al had ik het idee dat het niet per se heel veel drukker was dan vorige jaren, toch waren de rijen overal langer. Een half uur tot drie kwartier voor het toilet leek de hele middag de norm, en het eten hebben wij moeten overslaan vanwege de lange rijen die al vanaf het einde van de ochtend tot de avond voor de eetkraampjes te vinden waren. Wellicht was dit omdat er minder eetkraampjes waren, de fameuze vleesspiezen ontbraken bijvoorbeeld. En ook van de toiletten waarvan er ieder jaar te weinig staan en waarvan ik lange wachttijden gewend ben viel het dit jaar op dat er enkele aangeduide cabines leken te ontbreken. Gelukkig schijnen de rijen op de zondag minder lang te zijn geweest waardoor de ervaring van de bezoekers op de dag weer ouderwets goed te noemen was. Langere rijen en ‘Efteling wachten’ zoals ik meerdere malen mensen heb horen zeggen.

Wat wel een leuke touch was, was de nieuwe vorm van entertainment bij de toiletten die onder leiding stonden. Het enthousiasme van de dames en de ingenieuze platte quotes op de muur over plassen, inclusief houterige vertaling naar het Engels, verlichtte de wachttijd wel degelijk.

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Vanne
Vannehttp://www.vanne.nl/
Vanne is recensent, cosplayer, fervent D&Der en geocacher. Ze heeft met haar kostuums 6 prijzen in de wacht gesleept, model gestaan voor striptekenaars, geld ingezameld voor goede doelen en gejureerd. Ze is de officiële Elsje (van de stripverhalen door Gerben Valkema en Eric Hercules). Ze spaart boeken geïnspireerd door de werken van Jane Austen. Verder probeert ze al jaren af te kicken van de cosplay, maar is inmiddels een cosplay mama.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties