EvenementenSfeerverslagenEen bezoek aan Worldcon 75 in Helsinki

Een bezoek aan Worldcon 75 in Helsinki

-

Van 9 tot en met 13 augustus werd in Helsinki voor de 75e keer de jaarlijkse Worldcon gehouden. Tijdens dit evenement komen liefhebbers van het fantasy- en sciencefictiongenre van over de hele wereld samen met panels en workshops, maar worden ook de felbegeerde HUGO Awards worden er uitgereikt! Princess Marcella bezocht het prachtige evenement en schreef er een verslag over voor FantasyWereld!

Worldcon 75 Helsinki

Het bezoeken van een wereld Science Fiction conventie is altijd weer een belevenis. Toen we twee jaar geleden hoorden dat Helsinki dit jaar de stad voor de wereld SF conventie zou zijn, wilde we er bij zijn, het gebeurt niet zo vaak dat deze conventie naar Europa komt.  Het is moeilijk te beschrijven hoe het is om deel te nemen aan zo’n conventie. Hij duurt immers 5 dagen en er is zoveel te zien en te beleven dat het niet op te sommen is. Het allermooiste is dat je op elk moment zomaar ineens een schrijver in het wild tegen kunt komen, zoals George R.R. Martin, Robin Hobb of Thomas Olde Heuvelt. Het was mijn zevende al weer en elke keer is het een andere ervaring geweest, zo ook deze in Helsinki.

We vlogen op woensdag naar Helsinki en vielen meteen al in de chaos die Worldcon conventies over zich hebben. Op donderdag was het wel duidelijk dat ze niet hadden gedacht dat de aanloop zo groot zou zijn. Ze hadden gehoopt op ongeveer 3500 mensen, maar er kwamen meer dan 5000 mensen op het evenement af. Hierdoor hadden ze de kaartverkoop laten stoppen op maximaal 6000 mensen en ze waren vanaf vrijdag ook uitverkocht. En dat merkte je op de conventievloer. Het was overal gezellig druk, wat betekende dat je vooraf moest plannen welke programma items je wilde bijwonen, anders kon je er niet meer in. Er stonden dan ook vaak lange rijen om een zaal in te komen.

worldcon4
De ingang van de wereld SF conventie in Helsinki.

Ondanks de drukte hebben we toch een flink aantal activiteiten kunnen bijwonen. Het programma, wat bestond uit ongeveer 20 activiteitsstromen tegelijkertijd in verschillende locaties, had voor elk wat wils. Je kon workshops voor schrijvers en kunstenaars  bijwonen, je laten verbazen in wetenschappelijke voordrachten op allerlei vlakken en luisteren naar discussies door panels over de gekste onderwerpen. Je kon ook meedoen in het Filking programma, muziek gemaakt en gezongen door fans. Vaak zijn het bekende liedjes verweven met SF themesongs, altijd als ik er naar luister heb ik het idee dat ik bij een gezellig kampvuur zit… Als je eens je favoriete schrijver wilde ontmoeten dan kon je deelnemen aan een Kaffeeklatsch, waar je in gesprek kon gaan in een kleine groep met een schrijver en hem het hemd van zijn lijf kon vragen. En daarnaast was er nog een filmprogramma waar je ongebruikelijke films kon zien. 

Op een wereld SF conventie zijn er verder twee hoogtepunten in het programma: de uitreiking van de Hugo Awards op vrijdagavond en de Maskerade op zaterdagavond. We zijn zelf niet naar de Hugo Award ceremonie geweest, omdat er op dat moment andere programma items tegelijkertijd waren die ons interessanter leken. De volgende dag hoorde we dat N.K. Jemisin met haar boek The obelisk gate de Hugo had gewonnen voor het beste boek (eerder deze week kwam het nieuws dat Luitingh de boeken van Jemisin gaat uitgeven). We zijn wel naar de Maskerade geweest. Hierin laten deelnemers hun creaties zien en voeren ze een act uit op het podium. Terwijl de jury zich daarna boog over de inzendingen trad de a-capella groep Sassafrass op met liedjes geïnspireerd op de Noorse mythologie. (Er zaten dit jaar overigens weer mooie kostuums tussen die je hier kan bewonderen).

Naast deze twee grote onderdelen noem ik hier een paar persoonlijke hoogtepunten op waar we met plezier naar hebben geluisterd: Een lezing over slechte boekomslagen van Lee Moyer, die zijn lezing illustreerde met de ongebruikelijkste, mafste en verkeerde omslagen. Een eenmansoptreden van Cardinal Cox, over zijn belevenissen als poëet bij The Dracula Society. Een wetenschappelijke voordracht van Robert Biegler over hoe mogelijk buitenaardse hersenen werken en of we er mee kunnen communiceren. Een panel met o.a. Robin Hobb over dat magische helen toch wel wat moet kosten en welke vormen dat dan kan aannemen. Een panel over hoe vertalers geheel de mist in kunnen gaan met hun vertalingen. Een voordracht van Dave Lally over de jaren 60 TV serie The Prisoner, geïllustreerd met fragmenten getoond van videobanden. En we werden weer helemaal bijgepraat over exo planeten in een panel en een lezing. Zoals je leest, geen moment vna verveling!

worldcon4
Lezing Infamous bad book covers show door Lee Mayer

worldcon4
Panel System of magical healing met (vlnr) Robin Tchaikovsky, Mark Tompkins, Robin Hobb, Debra Jess en Jo Lindsay Walton

Tijdens het drukke programma is er ook een uitgebreide book/dealersroom waar je menig boek of andere snuisterijen (van mokken en T-shirts tot steampunk horloges en fantasy sieraden) kon kopen. Hier kon je ook je boek laten signeren door je favoriete schrijver. Verder had de con een kleine, maar fijne, artshow waar het werk van de eregast Claire Wendling en werk van plaatselijke kunstenaars te bewonderen was.

Naast de dealersroom en artshow was er bovendien nog een grote ruimte waarin verenigingen en conventies zich konden presenteren, waar je kon lezen over de geschiedenis van de Worldcon en andere projecten, een ruimte waar je in de game corner spellen kon spelen en naast de grote hal hadden ze een kleine zaal waar je kon uitleven op dans en andere bewegingsactiviteiten.

Als je vermoeid was, kon je je ontspannen in de fan lounge en een praatje maken met andere liefhebbers. Naast ontspannen gesprekken hebben we zelf ook het 25-jarige  jubileum gevierd van de Finse Tolkien vereniging Kontu in de fan lounge. Er was een leuke quiz op touw gezet, maar zelfs met een team bestaande uit Finnen, Nederlanders, Zweden en Engelsen hebben we helaas naast de prijzen gegrepen.

worldcon4
Het 25-jarig jubileum van de Finse Tolkien vereniging Kontu.

In de avonduren hebben we bijgekletst met oude vrienden in het fancafé en als je nog niet moe was kon je ook gaan naar roomparties gehouden op verschillende locaties vlakbij het congres centrum. Maar na een dag struinen over de conventie vloer verkozen wij liever ons bed in onze hotelkamer.

Als het even mogelijk is moet je een Wereld SF conventie meemaken, ook al is dat maar één keer in je leven. De volgende kans is al weer snel, namelijk Dublin in 2019 (of natuurlijk die van 2018 in San José). Ik kijk er nu al naar uit!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties