EvenementenSfeerverslagenDag van het Fantastische Boek 2017

Dag van het Fantastische Boek 2017

-

Drie jaar geleden werd voor de eerste keer De Dag van het Fantastische Boek georganiseerd en het is een evenement geworden waar auteurs en liefhebbers van het fantastische genre ondertussen naar uit zien. Dit jaar vond het plaats op 8 april in het Compagnie Theater in Amsterdam.

Dag van het Fantastische Boek

Het evenement wordt georganiseerd door De Stichting ter bevordering van het Fantastische Genre, dat als doel heeft het fantastische genre in Nederland en België te promoten voor zowel liefhebbers van het genre als nieuwe lezers en schrijvers. Van alle activiteiten zijn de Harland Award Verhalenprijs en de Harland Award Romanprijs (vorig jaar voor het eerst georganiseerd) het meest bekend en beide prijzen worden uitgereikt op de Dag van het Fantastische Boek. Deze dag staat verder in het teken van verbinding van lezers en schrijvers door onder andere panels en workshops. Dit jaar werd deze dag georganiseerd in samenwerking met De Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam en het Imagine Film festival.

In de aanloop naar De Dag van het Fantastische Boek was er van alles over de dag te lezen en te volgen op de Facebookpagina van de Harland Awards en de evenementenpagina van De Dag van het Fantastische Boek op Facebook. Dit droeg zeker bij aan de voorpret door de achtergrondinformatie, artikelen en de spanning die opgebouwd werd over welke auteurs in de prijzen zouden gaan vallen.

Gevarieerd en mooi middagprogramma

Er was een uitgebreid middagprogramma waarbij er veel te zien en te beluisteren viel. Voor een groot deel overlapte dat elkaar, zodat je als bezoeker keuzes moest maken. Het is een compliment aan de organisatie dat er zoveel was dat mijn interesse wekte en dat het erg lastig was om te beslissen waar ik aanwezig wilde zijn. Wat mij betreft mogen er volgend jaar een aantal presentaties meerdere keren gegeven worden, en/of de dag nog eerder beginnen, zodat je nog meer mee kunt maken.

Naast een panel over jeugdfantasy, een talkshow over SF toekomst denken en futurologie, workshops van Tais Teng (wereldbouwen) en Tom Thijs (horror schrijven) en een filmprogramma  was er ook een leuke fantasyquiz om aan mee te doen om je kennis te testen.

Ook was er gelegenheid om de genomineerde auteurs te ontmoeten en/of hun boek aan te schaffen. Er was verder geen uitgebreide boekenmarkt met fantasyauteurs, wat ik wel jammer vond. Maar voor de auteurs zelf gaf dit natuurlijk wat meer kans om zelf meer mee te krijgen van het programma.

Als slot van het middagprogramma was er een keynote sessie, waarin Marieke Nijkamp & Corinne Duyvis vertelden over hun internationale succes. Dit was een spetterende en interessante afsluiting van deze middag, want Marieke en Corinne hadden zich goed voorbereid en wisten zonder moeite het publiek in te pakken, te vermaken en te boeien.

De prijsuitreikingen

‘s Avonds liep de grote zaal al snel vol, waaronder natuurlijk een heleboel zenuwachtige auteurs die hoopten met één van de prijzen naar huis te kunnen gaan, namelijk:

  • De Ready to Read publieksprijs
  • De Harland Awards verhalen wedstrijd
  • De Harland Awards romanprijs

De Awards stonden al op een tafel op de winnaars te wachten… het licht werd gedempt en de muziek ging aan… en de spanning in de zaal nam voelbaar toe.

Marieke Frankema, die de avond presenteerde, heette iedereen welkom en stelde zichzelf voor. Als eerste vertelde ze hoe bijzonder het is om een zaal vol mensen te zien die allen met elkaar verbonden waren door hun passie voor hetfantastische  verhaal. Met humor en haar duidelijke liefde voor boeken en haar inzichten over het schrijfproces wist ze perfect over te brengen waar deze avond over ging. Het belang van verhalen en de schat aan goede fantastische verhalen die in Nederland en België verschijnen.

Daarna gaf ze het woord aan de voorzitter van de stichting, Martijn Lindeboom, die een aantal mensen bedankte voor alle hulp en inzet bij het organiseren van deze dag. Daarna vertelde hij het een en ander over waar de stichting voor staat en wat ze willen bereiken. Een van de doelen is om nog meer mensen te kunnen bereiken waarbij ze oude vertrouwde wegen niet uit het oog willen verliezen maar ook open willen staan voor nieuwe initiatieven. Ook benadrukte hij dat de stichting open staat voor ideeën, vragen en aanvragen voor hulp op velerlei gebied.

Voor het eerst dit jaar werd de Hebban Ready to Read prijs uitgereikt. Met het idee om lezers van Engelstalige fantasy ook naar de Nederlandse fantasy te kunnen trekken. De winnaar werd: Sarah J. Maas met haar boek A Court of Mist and Fury.

Daarna was het tijd voor de uitreiking van de prijzen voor de Harland Award Verhalenwedstrijd.

Dit jaar waren er 135 inzendingen, die eerst werden teruggebracht naar de longlist van 55 verhalen en daarna naar de schortlist van 25 verhalen. Marieke Frankema noemde de inzendingen 135 stukjes kunst die zijn gemaakt en ingezonden en citeerde o.a. de schrijver Neil Gaiman “Make Good Art”. En dat dat is waar het om draait. of je nu wel of niet bij de winnaars zit. Wat haar betreft had iedere auteur met zijn / haar verhaal niet alleen good art ingezonden maar ook een stukje van zichzelf en dat is al een top prestatie.

 

Uiteindelijk kwam het moment waarbij de eerste drie plaatsten bekend gemaakt gingen worden. De spanning werd er nog even goed ingehouden doordat er stukjes uit het juryrapport en uit het verhaal zelf werder voorgedragen. Natuurlijk kon de winnende auteur zijn / haar verhaal hierin herkennen dus werd verzocht om bij winst nog niet te gillen of dansen. Lastige opgave ,want je zal maar in de zaal zitten en ontdekken dat jouw verhaal gewonnen heeft!

De winnaar was uitindelijk: Roderick Leeuwenhart met zijn verhaal Sterrenlichaam. Hij was helemaal overrompeld dat hij gewonnen had en eveneens door het juryrapport waarin onder meer stond Dit is SF dat me vroeger zo enthousiast maakte voor SF. Op dit moment is de auteur bezig om dit verhaal uit te werken tot een volledige roman.

Aangezien de auteurs natuurlijk heel benieuwd zijn naar het juryrapport van hun ingezonden verhaal was er voor gezorgd dat al één minuut na de uitreiking alle auteurs hun juryrapport in de inbox van hun e-mailprogramma hadden. Sneller kan dus niet en fijn dat alle auteurs op dezelfde dag nog de bevinden van de jury konden lezen.

Harland Award Romanprijs

Als laatste was het tijd voor de Harland Award Roman prijs. Er waren dit jaar 47 romans ingezonden. De vijf genomineerde boeken werden genoemd en getoond op het grote scherm. De genomineerden waren (in willekeurige volgorde):

En ik herinner me Titus BroederlandAuke Hulst (uitgeverij Ambo|Anthos)
De stad van de alchemistNatalie Koch (uitgeverij Q)
SeanceKevin Valgaeren (uitgeverij Lannoo)
Vanbinnen en vanbuitenCorina Onderstijn (uitgeverij Zilverspoor)
Vind ik leukLena Miller (uitgeverij Qwerty)

Vóór de uitreiking werden de juryleden, waaronder onze eigen hoofdredacteur van FantasyWereld, kort voorgesteld en geïnterviewd. En toen was het grote moment daar en het was aan Eva Koreman om de winnaar bekend te maken Voordat ze de winnaar bekend maakte vertelde ze kort wat over de 5 genomineerde boeken.

De winnaar is: Auke Hulst – En ik herinner me Titus Broederland

Auke Hulst won in 2016 ook de Harland Roman prijs met Slaap zacht Johnny Idaho. Dat hij de prijs nu wederom in ontvangst mocht nemen had hij daarom zeker niet verwacht!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Connie Flipse
Connie is altijd al een enthousiaste lezer geweest, als kind ging ze minstens 1 keer in de week naar de bibliotheek om nieuwe boeken te halen. Ze leest bijna alle genres maar heeft vooral aan fantasy haar hart verloren. Door haar kinderen leerde ze de Young Adult fantasy kennen die ze nu naast de volwassen boeken graag leest. In haar boekenkast staan veel fantasyboeken waarvan minstens de helft van Nederlandse auteurs is. Vaak gesigneerd omdat ze samen met Jeroen (haar man) graag naar fantasyfestivals gaat en daar bijna altijd wel één of meer boeken koopt.

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties