Comic Con Gent : Klein maar fijn

0
269

Vanne was afgelopen weekend te vinden op de Comic Con Gent. Een klassieke conventie waar alles te vinden is: cosplay, merchandise, workshops, karaoke, Q&A en natuurlijke een paar beroemdheden waar je een handtekening van kan krijgen of mee op de foto kan. Comic Con Gent was vergeleken met de Nederlandse comic cons misschien wel klein, maar ze hadden voor iedereen wat te bieden.

Zomerse hitte en cosplay

Afgelopen weekend, 30 juni en 1 juli, was de Comic Con in Gent met een aardige line-up van gasten: Jaleel White (Family Matters), Sylvester McCoy (Doctor Who en The Hobbit), Dave Barclay (Star Wars), Carla Perez (Power Rangers), Lea Couzin (Merlina), Caroline Munro (James Bond: The Spy Who Loved Me), Bernie Collaco (Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides), en Nick Moran (Harry Potter), enkele internationale cosplayers en een handjevol muzikanten.

Gehouden in het ICC was de conventie verspreid over de begane grond en een eerste verdieping. Wij waren er alleen de zondag, een relatief rustige dag. Misschien ook vanwege de hitte? Onze kostuums waren daarom dan ook snel uit, op onze Bellatrix na die nog aan de cosplay parade mee zou doen. Het cosplay gehalte was wat dat betreft laag, zelfs juryleden van de cosplay compo lieten met het warme zomerweer hun zware armour thuis. Verstandig, want in de hallen was het bloedheet, ondanks de airco die hier en daar wel aanstond. Petje af ook voor alle standhouders en signerende schrijvers die het de hele dag hebben volgehouden.

“Je kon je laten elektrocuteren door de Addams Family”

Verspreid door de hallen heen was er voor ieder wat te vinden. Naast de standaard merchandise kraampjes (een mix van geeky spulletjes, fandom gerelateerde snuisterijen, comics en japans snoepgoed), waren er ook hoekjes ingericht met entertainment. Zo kon je op de foto met de Gremlins of je laten elektrocuteren op een elektrische stoel door een echtpaar die verdacht veel op de Addams Family leken. Er waren workshops light saber vechten waar vooral kinderen aan meededen, je kon werken met prosthetics of je eigen toverstaf maken. De CosplayCloud fotostudio stond er weer en daar kon je gratis op de foto in je kostuum of met je vrienden, fantastisch geregeld. Er was een Harry Potter stand van de Belgische Potterheads, de Star Trek groep was present en er was een Tardis geland.

Voordat de Cosplay Parade aanving was er een heuse Disney Karaoke waarbij tussendoor nog de Pokémon Theme Song aangezet werd. Met de Cosplay wedstrijd kon je een echte award winnen of een medaille, een leuke touch. De keuze voor de uiteindelijke uitslag was in mijn ogen apart, ik kan er in ieder geval mijn vinger niet op leggen. De eerste plaats was volkomen terecht, maar er waren ook een paar heel gecompliceerde kostuums waar veel werk in heeft gezeten die de prijzen aan hun neus voorbij zagen gaan. Er zal ongetwijfeld ook op performance gelet zijn, maar wellicht dat ze een volgende keer dan beter twee categorieën kunnen maken.

De potentie van een grote Comic Con

De conventie zelf kon je makkelijk in een dag doorlopen. Dat het erg rustig was vonden wij niet erg, hierdoor hadden we extra de tijd om met de gasten te spreken en alles rustig te bekijken. We vragen ons wel af of de con met een betere promotie en communicatie niet meer publiek had kunnen bereiken. De conventie had immers alles wat een comic con kan bieden! Maar zo waren er twee winacties uitgeschreven in aanloop van de con die tot op de dag van vandaag geen winnaar hebben. Misschien is de organisatie dat even vergeten? Net als dat het handig is om een jurylid, die helemaal vanuit Mexico te gast is, op te halen wanneer de cosplay wedstrijd begint? Ook was het niet bekend dat Sylvester McCoy er op de zondag óók zou zijn en de arme man zat alleen achter zijn tafeltje toen we binnen kwamen. Daar waren vast meer mensen bij geweest als dit op tijd bekend was geweest. Verbeterpunten voor de organisatie dus. Daarbij moet wel gezegd dat er ook veel goeds was en dat de vrijwilligers hard hun best deden en er voor ons allemaal een mooie dag van gemaakt hebben.

Volgende keer weer?

Een gemoedelijke sfeer, leuke gasten, een echte belevenis. Of we de Comic Con Gent volgend jaar weer zouden bezoeken? Met de lage entree kosten is dat zeker aantrekkelijk. Daar komen nog wel kosten bovenop voor als je met een gast in de photobooth op de foto wilt, of als je een handtekening wilt. Dat is iets waar we in Nederland nog aan moeten wennen, maar dit was helemaal volgens het Britse systeem dat ik gewend ben, en dan waren de prijzen die wij betaald hebben (20/25 euro) netjes te noemen.

Ik ben benieuwd naar een volgende editie. Al zal het moeilijk zijn om deze ervaring voor mij te toppen. Ik kwam speciaal voor Nick Moran, passend gekleed als zijn karakter Scabior, en hij heeft niet alleen de jas aangehad maar ook gesigneerd!

Vanne is recensent, cosplayer, fervent D&Der en geocacher. Ze heeft met haar kostuums 6 prijzen in de wacht gesleept, model gestaan voor striptekenaars, geld ingezameld voor goede doelen en gejureerd. Ze is de officiële Elsje (van de stripverhalen door Gerben Valkema en Eric Hercules). Ze spaart boeken geïnspireerd door de werken van Jane Austen. Verder probeert ze al jaren af te kicken van de cosplay, maar is inmiddels een cosplay mama.

Geef een reactie