Interview met Synthal

1
305

In Nederland zijn er vele verenigingen die zich bezig houden met het organiseren van LARP evenementen. Van groot naar klein, in verschillende settings, met verschillende regels en speelstijlen en in verschillende samenstellingen. Hoe weet je nou welke vereniging bij jou en jouw speelstijl past? Welke zijn er bij jou in de buurt en hoe vaak organiseren ze een evenement? Op FantasyWereld interviewen we regelmatig een organisatie die zich bezighoudt met het organiseren van een LARP evenement. Deze week: Synthal (website), bekend van de evenementen Legendfalls en The Burning Ruin.

Kun je jezelf en je rol bij Synthal voorstellen?
Mijn naam is Mark van den Broek en ik ben 39 jaar. In mijn dagelijks leven ben ik ontwerper / creatief dtp-er. Mijn rol bij Stichting Synthal is die van voorzitter en ook ben ik de voorzitter van het evenement LegendFalls. Verder ben ik mede plotbedenker, mede monsterspelleiding en verzorg ik de aankleding en props voor beide evenementen.

Het eerste dat opvalt bij jullie stichting: Jullie hebben twee evenementen lopen (LegendFalls en The Burning Ruin). Wat is de reden erachter en wat is het grote verschil tussen de twee?
We hebben inderdaad twee evenementen lopen. LegendFalls is het hoofdevenement waarmee we zijn gestart en deze loopt dan ook het langst van de beide evenementen. LegendFalls is tevens een groter evenement met plaats voor een grotere groep spelers en figuranten. Het evenement heeft een fantasy/middeleeuws setting.

Daarnaast hebben we The Burning Ruin. Dit evenement is later bedacht en opgezet en bied ruimte aan een kleinere groep spelers en figuranten. Ook dit evenement heeft een fantasy/middeleeuwse setting maar hier zit meer humor in de verhaallijnen en het magie systeem zit op een hele andere manier in elkaar dan op de meeste larp evenementen.

Nog een verschil is dat beide evenementen zich in een compleet andere wereld afspelen en beide evenementen hebben andere vreemden rassen rond lopen.

Jullie werelden/settings hebben een uitgebreide achtergrond. Halen jullie wel eens inspiratie uit boeken of films voor je verhaallijn?
Ondanks dat we zelf veel creatieve ideeën hebben halen we zeker inspiratie uit boeken en films. Natuurlijk gaan we de ideeën die daar uit voort komen geheel ombouwen en aanpassen aan onze eigen setting want het moet wel een geheel vormen.

synthalOrganiseren jullie naast de LARP evenementen nog andere activiteiten voor jullie leden?
Naast de weekenden gaan we in 2017 met LegendFalls ook starten met een baravond. Hier staat het plot niet centraal en dat geeft onze spelers de kans, in character, om elkaar beter te leren kennen en een rustiger gesprek te voeren. Nu een keer zonder quests en monsters verslaan en de wereld die gered moet worden.

Voor wie (ervaring, leeftijd bijv.) is jullie vereniging geschikt?
Bij ons is iedereen vanaf 18 jaar welkom, wel of geen ervaring maakt bij ons niet uit. Je kunt bij ons altijd goed instromen in een groep met gezellige mensen. Eventueel kan er met ons overlegd worden over deelnemers vanaf 16 jaar, er wordt dan gekeken naar de ervaring en er moet een verantwoordelijke volwassene bij aanwezig zijn op het evenement.

In welke regio spelen jullie evenementen zich normaliter af?
Beide evenementen worden gehouden in Noord-Brabant. LegendFalls in de omgeving van Breda en The Burning Ruin in de omgeving van Eindhoven.

synthalHoe vaak organiseren jullie evenementen?
LegendFalls word 2x per jaar gehouden. The Burning Ruin word 1x per jaar gehouden. Dit zijn dan allemaal weekenden van vrijdag 17.00 uur tot zondag 15.00 uur.

De LegendFalls baravond word tot nu toe 1x per jaar gehouden en is van zaterdagavond 17.00 uur tot zondagmiddag 13.00 uur.

Wat is jou meest bijzondere situatie of ervaring tijdens een LARP evenement?
Het meest bijzondere aan de totale LARP beleving vind ik toch wel dat een diverse grote groep mensen (leeftijd, beroepsgroep, overtuigingen enz.) samenkomt voor een weekend en dat iedereen elkaar in zijn waarde kan laten. Vervolgens steekt iedereen al zijn energie in het evenement zodat iedereen een super fijn en goed weekend beleeft, zowel de spelers en figuranten als bar- en keukenpersoneel en de organisatie.

synthal

Wat zijn jullie tips voor een beginnende LARPer om op te letten tijdens een eerste LARP?
Lees de website, het regelsysteem, de wereld en ras info van de verschillende evenementen. Zo kun je vooraf al goed bepalen wat voor een soort wereld en setting jou aanspreekt. Zoek jij fantasy, post apocalyptisch, vampieren, historisch enz? Zoek jij een kleiner larp evenement met weinig mensen of juist liever een grote larp met grote groepen spelers? Wil je als figurant beginnen of liever direct gaan spelen? Wees zeker niet bang om de organisatie vragen te stellen, wij zijn er ook om te helpen. Het gaat er uiteindelijk om waar jij je prettig bij voelt!

Beginnende larpers zijn zowel bij LegendFalls als bij The Burning Ruin van harte welkom. Bij beide evenementen hebben we genoeg ervaren, enthousiaste en geduldige mensen om beginners te begeleiden. Mocht je interesse hebben in een van onze evenementen of je wilt graag meer informatie kijk dan op onze websites:

www.legendfalls.nl – www.theburningruin.nl – www.synthal.nl

Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

1 REACTIE

Geef een reactie