EvenementenLARPBoogschieten à la Katniss Everdeen

Boogschieten à la Katniss Everdeen

-

evolution1Sommige elementen in boeken roepen onmiddellijk een interesse op bij de fantasyfan. Lezers raken daardoor verslaafd aan elven, magie of zwaardvechten. Bij mij was het boogschieten dat mijn aandacht trok en dat een extra fascinatie tijdens het lezen teweegbracht. Het betekende dat ik extra aandachtig de boogschietscenes las, zodat ik me levendig kon voorstellen hoe dat nou ging. Het betekende ook dat ik een boek met een boog op het omslag sneller kocht, want ja… dat beloofde wat! Uiteindelijk was er dan natuurlijk ook de droom om zelf te leren boogschieten. Maar hoe doe je dat nou? Boogschieten is immers niet iets heel alledaags…

Inspiratie

Of het nu Legolas is, Katniss Everdeen of Will Verdrag: boogschutters hebben in fantasyboeken vaak een centrale rol. Ik weet niet meer door welk boek het was dat mij verslaafd aan het schieten heeft gemaakt, maar ik weet wel dat het een terugkerend thema was in de boeken die ik las. De kunst van het boogschieten ging altijd gepaard met veel concentratie en het was makkelijk voor te stellen dat het veel training kostte om raak te kunnen schieten.

Daarnaast reden de meeste schutters vaak ook nog eens op paarden rond terwijl ze de ene orc na de andere orc een pijl in het hoofd schoten. Nog steeds is boogschieten een terugkerend thema in fantasyboeken en films. Denk bijvoorbeeld maar aan Feyre uit de Hof van doorns en rozen-serie of Hawkeye uit de Avengers films. De grote vraag is echter, hoe word je nou zo’n stoere booschutter?

Festivals

Op festivals, Middeleeuwse markten en bijvoorbeeld in het Archeon is er vaak voor kinderen gelegenheid om te boogschieten. Het gaat dan normaal gesproken om plastic boogjes met plastic pijlen, waar je er zes van mag schieten voor een euro. Op sommige markten worden ook bogen verkocht. Het is dan altijd even de vraag of je te maken hebt met een decoratieboog of dat je misschien nog wel werkelijk met de boog kan schieten. De magie van het boogschieten wordt in elk geval versterkt op deze gelegenheden, maar helaas gaven ze geen toegang tot het schieten a la Hawkeye. Een halfuurtje op een festival schieten was dus niet de oplossing tot het uitkomen van mijn fantasydromen…

Boogschietvereniging

Zeven jaar geleden vond ik een boogschietvereniging in mijn stad. Het bleek dat die daar al jaren zat, maar dat ik er niet van wist. In tien weken kun je daar de basisvaardigheden tot het boogschieten leren. Boogschieten wordt vooral in het zuiden van Nederland veel beoefend. In Brabant hebben sommige dorpen wel twee schietverenigingen waar je kan boogschieten. Bovendien merkte ik dat de boog die ik voor ogen had (een houten boog a la Legolas) niet de standaard boog was waarmee geschoten werd. Veel gebruikelijker zijn de zogenaamde compound en recurve bogen, die van metaal gemaakt zijn en er zeer flitsend uitzien. Boogschieten bleek zelfs een Olympische Sport te zijn waar ook Nederlandse schutters in de top 10 weten te schieten!

evolution1

In al zijn kleuren

Nederland blijkt dus een levendige boogschietcultuur te hebben. In het gehele land worden wedstrijden georganiseerd die elk hun eigen thema’s hebben. Zo kun je bijvoorbeeld meedoen aan 3D wedstrijden, waar je bij op plastic dieren schiet. Hiervoor zijn zelfs speciale banen ontwikkeld, waar je dat kan doen. Daarnaast zijn er ook combinaties met andere sporten mogelijk. Zo is het run-archery hard in opkomst in Nederland (denk aan biatlon met een boog), maar kun je ook paintballen met bogen! Er is dus genoeg variatie. Waar ik dacht dat boogschieten voornamelijk met houten bogen zou plaatsvinden, blijkt het tegenovergestelde waar. Het zogenaamde traditionele schieten is langzaam in opkomst in Nederland maar is veel kleinschaliger dan de andere bogen waarmee geschoten wordt. Het leuke echter aan alle vormen van boogschieten is, dat je het makkelijk kunt leren. De kunst is om het vervolgens zo goed te leren doen dat je ook nog een beetje raak schiet. Om een leuke avond te hebben, hoef je echter niet steeds in het geel te schieten. Dat je raak schiet in het blazoen is al een prestatie an sich! Zo is het schieten lekker laagdrempelig en kan ieder op zijn manier uitdaging in de sport vinden.

En ik?

Ondertussen schiet ik al zeven jaar lang met een traditionele boog. Ik ben tot de conclusie gekomen dat boogschieten juist wel alledaags is en dat er een levendige boogschietcultuur bestaat. Je moet alleen weten waar je moet zoeken. Ben jij dus zo’n Will Verdrag of Katniss Everdeen die alleen maar een boog in handen moet krijgen om de sterren uit de hemel te kunnen schieten? Google dan eens naar een boogschietverenging in jouw buurt. Wedden dat er een dichter bij je zit dan je dacht!

Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Fijn dat jij dit ook doet. Ik ben zelf nog maar een paar maand bezig met een WNS Explore DX + Ragim werparmen, waarop ik een zelfdgebouwde shelf heb gemaakt zodat hij nu in feite een blankboog is (bare bow). Het verbaast me niet helemaal dat boogschieten vooral in het zuiden van Nederland populair is. Ik woon zelf in de Belgische provincie Antwerpen, ‘Zuidelijk Brabant’ als het ware, en ik ben lid van de plaatselijke schuttersgilde WSS Westerlo Sint-Sebastiaan, opgericht in 1596.

Geef een reactie

Delen

Freya Sixma
Al vanaf kleins af aan is Freya verslaafd aan het fantasy genre. Haar favoriete boeken zijn Ontworteld, A Court of Thorns and Roses, de Throne of Glass-serie en de Reiziger. Met veel passie deelt ze haar liefde voor het genre met jullie.

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties