EvenementenEvenementennieuwsNieuw sciencefiction festival aangekondigd: Other Futures

Nieuw sciencefiction festival aangekondigd: Other Futures

-

Van vrijdag 2 tot en met zondag 4 februari staan de Melkweg en Sugarfactory volledig in het teken van sciencefiction. Other Futures is het eerste niet-westerse sciencefictionfestival ter wereld met een zeer divers programma vol films, anime & manga, literatuur, beeldende kunst, muziek, multimedia performances, storytelling, spoken word, masterclasses, lezingen en debatten. In de eerste editie van Other Futures komen denkbeelden en werk van niet-westerse makers en denkers over de toekomst aan bod: een verkenning van inspirerend, geestig en in het westen tot nu toe onbekend werk. Vanaf 1 december is de website met het programma live en start tevens de kaartverkoop.

Is sciencefiction niet dat typisch westerse genre dat gaat over – vooral witte – machohelden, die met gebruik van hoogtechnologische wapens de aarde beschermen tegen buitenaardse invasies of zelf de ‘wild frontiers’ van het universum bestormen? Niets blijkt minder waar: er is een groeiende productie van inspirerende films, boeken, theater, muziek en beeldende kunst uit alle delen van de wereld van makers en denkers van niet-westerse afkomst. Sciencefiction waarin ruimte is voor een heel andere benadering van de toekomst: humaan en open in het contact met andere wezens. Waarin de tijd niet gezien wordt als een rechte lijn naar de toekomst, maar die cyclisch is en waarin het verleden deel is van het heden, net als de toekomst. Actuele thema’s die terugkomen in niet-westerse sciencefiction zijn inclusiviteit, Queer Futures, de omgang met de aarde, feminisme en postkoloniale theorieën en praktijken.

Initiatiefnemer en artistiek directeur van Other Futures, Brigitte van der Sande, kwam tien jaar geleden tijdens reizen in het Midden-Oosten en Afrika steeds meer sciencefiction tegen: “Tijdens mijn reizen zag ik ineens allerlei vormen van sciencefiction opduiken. Niet alleen sciencefiction om alternatieve toekomsten voor te stellen, maar ook om huidige machtsstructuren te bekritiseren. Wij willen metOther Futures deze andere vormen van sciencefiction bekend te maken bij een breder (westers) publiek. Wij zijn heel dankbaar voor het vertrouwen van de fondsen en subsidiënten waardoor we in 2018 een eerste editie van het festival, de expositie en de conferentie van Other Futures kunnen organiseren.”

Naast het driedaags multidisciplinair festival bestaat het platform Other Futures ook uit de tentoonstelling  Creating Other Futures in Melkweg Expo, de eendaagse conferentie Climate Action voor professionals in VondelCS en een online platform.

Expositie Creating Other Futures
In Melkweg Expo is van 14 januari t/m 11 februari 2018 een tentoonstelling van Other Futures te bezoeken met installaties van vijf kunstenaars uit Palestina, Mexico, Singapore, Kenia en Nederland. 

Conferentie Climate Action
Voorafgaand aan het festival brengt het eendaagse programma Climate Action professionals uit de creatieve, sociale, wetenschappelijke en economische sectoren samen om met een aantal deelnemers van het festival te reflecteren over de rol en betekenis van sciencefiction voor het urgente thema van klimaatverandering.

Over Other Futures
Other Futures is een digitaal en fysiek platform waar het publiek en toekomstdenkers uit alle delen van de wereld met elkaar in contact komen. De eerste editie focust op makers en denkers uit niet-westerse culturen. Op den duur wordt het platform geopend voor iedereen die inspirerende toekomsten verbeeldt of bouwt. Other Futures wordt een ontmoetingsplaats waar nieuwe inzichten gedeeld kunnen worden over waar we met deze wereld heen willen en hoe we deze kunnen bouwen. Het platform gebruikt sciencefiction dus niet alleen om te reflecteren over de toekomst, maar ook als een tool of empowerment. Het platform Other Futures bestaat uit een driedaags multidisciplinair festival (2-4 februari 2018), de tentoonstellingCreating Other Futures  (14 januari t/m 11 februari 2018), de eendaagse conferentie Climate Action (1 februari 2018) en een online platform (vanaf 1 december, doorlopend). Meer informatie: www.otherfutures.nl

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Davey Cobben
Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties