Interview met Heidi van der Vloet, mede-organisator van Imagicon

0
182

In 2014 werd door een aantal enthousiastelingen Imagicon georganiseerd, een conventie door en voor fans van Science-Fiction, Comics, Horror en Fantasy. Het programma zat vol met paneldiscussies, kraampjes,  interessante gasten en  workshops en het werd zeer positief ontvangen. Op 15 oktober wordt Imagicon alweer voor de derde keer georganiseerd, met wederom een zeer vol progamma. Een mooi moment om een van de organisatoren van het eerste uur, Heidi van der Vloet, aan wat vragen te onderwerpen!

 

Allereerst, hoe ben je zelf het meest bezig met fantasy en scifi? Is dat via boeken, films, series?

HeidivandervloetIk ben zelf al sinds mijn jonge puberjaren verslaafd aan het lezen van science fiction, maar ik kijk ook graag SF-films. Ik houd zelf erg van knetterharde SF met grote ruimteschepen, spannende avonturen en heelal-omspannende complotten, maar als ik heel eerlijk ben, vind ik bijna alles leuk in het genre. Waar ik momenteel het meest mee bezig ben, is met organiseren. Leuke dingen organiseren voor bijzondere mensen, dat spreekt me enorm aan.

Ben je zelf ook regelmatig bezoeker van conventies, fairs, of festivals in Nederland?

Jazeker! Ik denk dat ik 16 was toen ik, ergens in de jaren tachtig, voor ‘t eerst vanuit het dorp met bus en trein naar de Meervaart ging voor een conventie van SF Terra. Dat was fantastisch! Allemaal eigenwijze, leuke mensen die van dezelfde dingen hielden als ik. Ad Visser met z’n muziek- en lasershow, een kwis met vragen waar ik alle antwoorden op wist, stapels en stapels boeken. Tegenwoordig bezoek ik graag Elfia, de Midwinterfair en Castlefest vanwege de leuke relaxte sfeer op een buiten-festival. Op de nieuwere, comic-con achtige evenementen kun je me ook tegenkomen, maar dan meestal in de buurt van de Dutch TARDIS, als standhouder om Imagicon en de Dutch Time Travellers Association te promoten. Oh en als de Worldcon ook maar enigszins in de buurt is, organiseer ik daar mijn zomervakantie omheen. Volgend jaar naar Finland!

In 2014 ben je met een groep enthousiastelingen Imagicon begonnen, wat was de grootste reden voor jullie eens zelf iets op te zetten?

In 2013 was het conventie-landschap in Nederland vrijwel leeg: er waren alleen Fantasy- en Anime-evenementen en een paar kleine fanclubdagen. Eigenlijk is Imagicon ontstaan vanuit twee groepjes: één groep liefhebbers van ‘westerse’ comics en cosplay die zichzelf niet echt meer thuis voelde op denAnimeconventies, en één groepje dat met lede ogen aanzag hoe het SF-fandom in Nederland langzaamaan steeds kleiner en versnipperder werd, en niet meer genoeg draagvlak had om zelf iets groots te organiseren. Ik kom uit het tweede groepje. Ik organiseerde al enkele jaren met teruglopend succes mee aan de Beneluxcons van NCSF en wilde wel eens iets neerzetten waar alle fans zich welkom zouden voelen en de verenigingen de kans hadden om zichzelf te presenteren aan elkaar’s leden. De groepjes kwamen voor het eerst bij elkaar in 2013 in de bedrijfsruimte van Anaid Haen, en zooo is ‘t gekooomen, sprak oma.

Wat wil Imagicon wat dat betreft bereiken met haar insteek?

imagicon1We bieden een plek vóór en door alle fans van SF, Fantasy, Horror en Comics, en richten ons vooral op fans die meer willen dan alleen ‘consumeren’. Dus praten over je fandom, meedoen met workshops, interessante auteurs ontmoeten, je eigen creativiteit laten zien, zien wat er in Nederland allemaal mogelijk is en te doen valt rond ‘het genre’. Nieuwe mensen leren kennen, samen projecten oppakken, merken dat je deel uitmaakt van een community en ‘meerwaarde creëren’. Ik kan er persoonlijk enorm van genieten als ik merk dat op Imagicon mensen elkaar weten te vinden en er nieuwe cosplay-projecten ontstaan, of nieuwe ideeën voor fanfilms, of tekenaars met auteurs praten over het illustreren van hun kinderboek, of gewoon: als mensen een hoop gezelligheid en verbondenheid beleven.

Jullie gevarieerde programma is wat mij altijd het meest opvalt, op welk onderdeel ben jij dit jaar het meest trots?

We hebben voor de tweede keer een gameroom, en die wordt dit jaar helemaal gevuld met computergames van onafhankelijke Nederlandse gamedevelopers die binnen het genre passen. Dat vind ik echt heel erg leuk: mensen krijgen de kans om spellen te spelen die ze anders nooit zouden doen en de ontwikkelaars van ‘Hollandsche Waar’ presenteren hun games aan de fans. Wat ik ook heel leuk vind, is dat mensen zelf rand-activiteiten organiseren rond Imagicon. Zo is er dit jaar voor het eerst een groep NCSF-conventie-bezoekers die een reünie organiseert in het hotel.

Krijgen jullie veel reacties van bezoekers, hoe hebben jullie daar dit jaar rekening mee gehouden?

We doen elk jaar heel braaf een enquête onder de bezoekers. Daar krijgen we altijd een heleboel goede feedback uit en die wordt ook echt meegenomen voor het komende jaar. Zo zetten we dit jaar de tekenaars in de Artist Alley beter in het zonnetje en hebben we de aanpak van de gameroom veranderd. Verder zoeken we nog meer de samenwerking met clubs en verenigingen. Natuurlijk zijn er ook altijd mensen die vinden dat we volgend jaar Sir Patrick Stewart als eregast uit moeten nodigen, en daar ben ik het dan eigenlijk wel mee eens, dus als iemand connecties heeft: laat het me weten!

Wat zijn verder nog dingen die men alleen op Imagicon zullen vinden en waar ze dus echt eens een kijkje voor moeten nemen?

imagiconbeursAlleen op Imagicon: De Galaxy Masquerade Parade. Iedereen die in cosplay is en het podium op durft, mag aan het eind van de formele cosplaywedstrijd z’n rondje lopen en maakt kans op een leuke prijs. Verder blinkt onze dealer room uit door de vele fan-stands waar creatieve fans hun zelfgemaakte dingen verkopen, en staat zo’n beetje elke vereniging die in het genre past bij ons met een verenigingstafel. Het fanfilm programma zie je ook nergens anders. Wij hebben ook de allermooiste locatie van alle conventies, en dat betekent heel veel voor de sfeer. De ReeHorst is echt prachtig voor goede cosplayfoto’s.

Ondertussen zijn er meer organisaties begonnen met het organiseren van conventies in Nederland, wat kunnen jullie van elkaar leren en hoe sta je hier tegenover?

Het is voor ons nogal dubbel. Enerzijds: Hoera dat er zoveel keuze is voor de fans! Anderzijds: wij zijn begonnen vanuit de insteek ‘vóór en door de fans’ terwijl er nu grote partijen in springen die vooral veel dealers in een grote hal willen zetten en geld willen verdienen. Wekelijks wordt een nieuwe ‘koopgootcon’ aangekondigd (en gecancelled). Het belang van de fans staat daarbij niet op de eerste plaats. Partijen zien geld, terwijl de dealers en artiesten inmiddels flink last krijgen van marktverzadiging en de fans op de grote evenementen vooral zelf de conventie leuk moeten maken. Weinig programma, veel commercie. Wij blijven vooral doen waar we goed in zijn: een fan-run conventie organiseren. Maar soms steekt het een beetje: hadden we Imagicon misschien beter Ede Comic Con kunnen noemen? Hadden we dan nu ook 10.000 bezoekers en dure filmsterren als eregast gehad? Hoe het zich allemaal gaat ontwikkelen: geen idee.

Je bent ook betrokken bij de stichting ter bevordering van het fantastische genre, een mooi voorbeeld van samenwerking in ‘ons genre’. Hoe is dat dit jaar terug te zien op Imagicon?

Dit jaar heeft de Stichting voor het eerst een volledige programmalijn op Imagicon, speciaal gericht op lezers en schrijvers van het genre. Er is een panel over zelfpromotie, een workshop over het pitchen van je eigen boek en vervolgens de gelegenheid om dan ook echt te pitchen voor publiek. Er zijn twee Mass Signings waarin in totaal zo’ n 40 auteurs hun boeken verkopen en signeren en als klap op de vuurpijl is er de opening van de Harland Awards Romanprijs. Ik denk dat we daarmee echt iets unieks bieden voor de liefhebbers van het geschreven woord.

tardisNaast de stichting reis je ook rond met een Tardis en ben je lid van de Nederlandse Dr. Who vereniging. Wat spreekt jou zo aan zo actief te zijn in deze verenigingsverbanden?

Ik heb pas tijdens een cursus geleerd dat een van mijn ‘talenten’ is dat ik dingen verzamel. Maar ik verzamel geen dingen, ik verzamel clubjes en mensen. Ik beleef enorm veel plezier aan het bij elkaar brengen van mensen die samen mooie dingen willen ondernemen. De TARDIS is zo’n project: met crowdfunding door de fans samen een ontmoetingspunt voor de fans bij elkaar harken. En dat is gelukt! Als er dan 45 Whovian cosplayers op een groepsfoto gaan bij de TARDIS op Elfia, ben ik een gelukkig mens. Eigenlijk ben ik ‘fan van de fans’. Ik vind ze zo leuk, al die mensen die hun passie kwijt kunnen binnen het fandom.

Als laatste: nog een goede tip voor ons om te lezen of te kijken op fantasy- of scifi gebied?

De ‘Poseidons Children‘-trilogie van Alastair Reynolds (Blue remembered earth, On the steel breeze en Poseidon’s wake). Vorig jaar was hij eregast op Imagicon. Hij schrijft SF zoals SF hoort te zijn: met ideeën die je compleet op het verkeerde been zetten in een toekomst die ik zelf nooit had kunnen bedenken, met als klap op de vuurpijl sterke vrouwen in de hoofdrol. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het laatste deel zelf nog niet gelezen heb. Hopelijk kom ik daar na Imagicon weer aan toe!

Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

Geef een reactie