Blackmore’s Night werd opgericht door Ritchie Blackmore (voormalig gitarist van rockbands als Rainbow en Deep Purple) en zijn levenspartner, de zangeres Candice Night. Hun muziek is geïnspireerd door de middeleeuwen en de renaissance en ze zijn daarom een graag geziene gast op fantasyfestivals. Vandaag verscheen hun elfde album, Nature’s Light (klik hier). Een mooi moment om wat meer te weten te komen over de band en hun nieuwe album, en Candice Night beantwoordde onze vragen.

Blackmore’s Night staat bekend om haar folkrock die geënt is op muziek uit de middeleeuwen en de renaissance. Jullie muziek fuseert echter veel stijlen en genres, hoe zouden jullie zelf jullie muziek karakteriseren?

De belangrijkste eigenschap is dat we met onze muziek met één voet in de fantasywereld staan en we die wereld dan met onze eigen realiteit verweven, om zo te laten zien dat alles om ons heen magisch is. We krijgen veel inspiratie uit de natuur en kleine wondertjes die we normaliter niet opmerken omdat we allemaal zo druk zijn. Denk aan een met sterren gevulde hemel, de wind door je haren, een zonsondergang, een oude eik. Dat zijn allemaal muzikale en tekstuele inspiratiebronnen voor ons, die ons de adem benemen. We worden ook erg geïnspireerd door regionale legendes, mythen en sprookjes die we verzamelen tijdens onze tours rond de wereld. Deze verhalen vinden altijd hun weg naar onze liedjes.

Blackmore’s Night – © Minstrell Hall Music

Iets interessants dat ons opviel: Een tijdje geleden was een van jullie liedjes opgepikt door de anime fancommunity en werd jullie lied Wish You Were Here achter allerlei soorten clips gezet. Was dat iets dat jullie ook opmerkten en wat vinden jullie daarvan?

Dat had ik niet door, maar is goed om te weten! Wish You Were Here staat op ons debuutalbum Shadow of the Moon, maar hebben wij niet zelf geschreven. We hoorden het op de radio toen we toerden in Duitsland, waar het oorspronkelijk is opgenomen door de groep Rednex en we werden er meteen verliefd op. Tot op dit moment is het een van de meest aangevraagde liedjes door fans tijdens optredens. Daarom hebben we de originele versie die we destijds maakten nog eens extra opgefrist met nieuwe vocals en opnieuw uitgebracht in ons nieuwe album Nature’s Light.

Vandaag verscheen jullie nieuwste album, Nature’s Light, waar we allemaal erg nieuwsgierig naar waren! Waar komt de inspiratie voor Nature’s Light vandaan?

We worden altijd geïnspireerd door de natuur en de magie in onszelf, maar ook door liefde, sprookjes, ervaringen en dromen. We evolueren continu en leren elke dag weer nieuwe dingen. Die ervaringen vinden altijd een weg in onze verhalen, onze liedjes. We houden er enorm van om ons te verkleden en op bezoek te gaan bij grote evenementen, die ervaringen bundelen we in onze muziek en dus ook in deze cd.

Als er een nieuw album uitkomt kan ik me voorstellen dat je de muziek daarvan het allerliefst voor een publiek speelt en de reacties wilt zien. Helaas is dat in de huideige situatie niet mogelijk. Zijn er alternatieve manier die jullie wellicht overwegen om toch het album te presenteren?

We hebben enkele livestreams gehouden voor de fans tijdens deze pandemie, die ondertussen langer doorsluimert dan iedereen had gehoopt. Daar speeldenm Ritchie en ik gewoon muziek in onze woonkamer en namen we verzoekjes aan van de luisteraars. Het voelde dan ook erg knus en gezellig, ondanks dat er wel miljoenen mensen live meeluisterden, een groot succes! We hadden inderdaad een tour gepland staan, maar deze hebben we moeten afzeggen.

Natuurlijk is er niks dat de energie van een live publiek vervangt, maar voor de veiligheid van iedereen is het nu eenmaal niet mogelijk op het moment om live concerten te geven. We zijn wel in gesprek met onze mensen om te zien of er nog andere manieren zijn om de muziek te delen over de wereld, dus hopelijk kunnen we binnenkort toch iets doen.

Kun je ons een kijkje achter de schermen geven van het maken van een nieuw lied? Is het een apart proces voor elk individueel nummer? Of werken jullie aan muziek voor een heel album tegelijk, start het met de tekst of de muziek?

Normaal gesproken komt Ritchie met nieuwe ideeën voor muziek en vertelt hij me wat de melodie zou moeten zijn. Ik ga daarmee aan de slag en kom tijdens een wandeling op het strand of door het bos wat voor verhaal daarbij verteld zou kunnen worden. Het is een heel proces. We hebben dan een stuk of 4 of 5 liedjes op die manier in ons hoofd zitten, voordat we contact opnemen met een producer die ons dan helpt met het opnemen van het lied met alle instrumenten die je in de definitieve versie op de cd hoort.

We willen ook graag weten: heb je zelf een favoriet nummer op jullie nieuwe CD?

Ik ben heel blij met hoe Second Element nu op de cd staat. En Four Winds staat ook hoog op mijn lijstje. Maar eerlijk gezegd is het ook heel erg afhankelijk van mijn gemoedstoestand. Het is lastig een echte favoiet te kiezen.

Het is superleuk om te zien dat jullie zo’n geweldige achterban hebben en jullie hebben ook echte interacties met jullie fans. We zagen bijvoorbeeld jullie post “Wat betekent Nature’s Light voor jou?” op sociale media. Welke inzendingen van fans sprongen er voor jullie uit?

Zo enorm veel mensen hebben zulke mooie kunstuitingen en foto’s gestuurd! Ik ben altijd geïnteresseerd wat voor creativiteit onze muziek opwekt bij onze fans. Op mijn Instagram-pagina doe ik een #FanArtFriday of #FanAppreciationFriday en laat daar dan voorbeelden zien van wat de fans ons sturen of waarin ze ons taggen. Het is vooral leuk te zien dat creativiteit op zoveel verschillende manieren kan worden geuit: van naaisters die hun borduurwerk laten zien tot houtbewerkers die foto’s van hun houtsnijwerk sturen, zelfs koffiezetapparaten die hun koffie Ghost of a Roast hebben genoemd, naar onze cd Ghost of A Rose, en ze hebben ons cd-artwork op de zakken bonen!

Er is een restaurant genaamd Village Lanterne, waar ze honderden op Blackmore’s Night geïnspireerde stukken in het restaurant hebben – teksten uitgehouwen in het hout of geëtst glas van Under A Violet Moon achter de bar. Maar voor de inzendingen die specifiek voor onze wedstrijd zijn ingezonden, zijn we van plan om elke persoon te vermelden en van de foto’s een video te maken die een medley van enkele van de niet-uitgebrachte nummers vergezelt als een preview en een bedankje aan de fans op 14 februari. Perfect voor Valentijnsdag!

Candice Night – © earMUSIC, credit Michael Keel

En als fans jullie willen zouden willen inspireren, hoe kunnen ze dit dan het beste doen?

Je kunt me taggen op Instagram. Ik ben altijd bezig met social media en we houden kanalen als Twitter, Facebook en Instagram altijd bij. En anders via onze sites candicenight.com en blackmoresnight.com!

Welk lied zou je iemand die iemand aanbevelen die jullie of jullie muziek nog net kent?

Van onze eerde cd’s vind ik The Circle enorm krachtig is, net als Ghost of A Rose. Van dit nieuwe album zou ik Second Element aanbevelen, maar ons repertoire is zo uitgebreid dat we letterlijk voor elk wat wils hebben. We hebben nooit netjes in een genre gepast, maar als je van melodieuze muziek houdt, dan zul je onze liedjes zeker mooi vinden.

Jullie liefde voor muziek en creativiteit hebben de harten van veel fans over de hele wereld verwarmd. Zijn er plannen om jullie (aanstaande) jubileum van 25 jaar als Blackmore’s Night te vieren?

Bedankt! Ik geloof dat er discussies zijn over het uitbrengen van een boxset en misschien dat we de vorige albums nog op vinyl willen gaan uitgeven. Ik weet dat Nature’s Light uitkomt op een prachtig gouden vinylalbum. Wat betreft liveconcerten om ons jubileum te vieren, ik denk dat we helaas moeten afwachten wat de toestand van de wereld zal zijn. Het zal ons echter niet weerhouden om muziek te blijven maken!

Vanne is recensent, cosplayer, fervent D&Der en geocacher. Ze heeft met haar kostuums 6 prijzen in de wacht gesleept, model gestaan voor striptekenaars, geld ingezameld voor goede doelen en gejureerd. Ze is de officiële Elsje (van de stripverhalen door Gerben Valkema en Eric Hercules). Ze spaart boeken geïnspireerd door de werken van Jane Austen. Verder probeert ze al jaren af te kicken van de cosplay, maar is inmiddels een cosplay mama.

Geef een reactie