BoekenBoekrecensiesZodiak: Dolende ster - Romina Russell

Zodiak: Dolende ster – Romina Russell

-

Omslag Zodiak: Dolende ster

Rhoma Grace heeft hard gevochten in de armada, maar ze er niet zonder kleerscheuren uit gekomen. Ze heeft haar vader en haar grote liefde Mathias verloren en is bovendien ook haar status als hoedster van het huis Kreeft kwijt. Terwijl ze haar leven weer op orde probeert te krijgen, gaan er geruchten rond dat er een terroristische organisatie in opkomst is wiens doel het is om een eind te maken aan de Huizen in de Zodiak. Als Rho in de sterren kijkt, doet Ochus, de verbannen leider van het dertiende Huis Ophiuchus, haar een verontrustend voorstel waardoor Rho vastbesloten is opnieuw ten strijde te trekken voor het sterrenstelsel.

Opnieuw moet ze afreizen naar planeten in de verschillende Huizen. Daar leert ze nieuwe dingen over de Zodiak, maar zodra ze zich tot de sterren wendt, wordt al snel duidelijk dat Rhoma ook nog niet alles heeft geleerd over haarzelf. Om de Zodiak te kunnen leiden, zal ze meer moeten leren over haarzelf en de bloedige geschiedenis van het sterrenstelsel. Ondertussen trekt ze eropuit met Hysan en de mysterieuze Aryll, maar moet ze haar broer Stanton achterlaten. Ook Nishiko en Deke ondernemen hun eigen reis. Als de rebellen, de Marad, toe zouden slaan, heeft Rho geliefden in allerlei hoeken van de Zodiak. Zal iedereen het er heelhuids vanaf brengen?

Het verhaal verveelt op geen enkel moment, waardoor je grote moeite hebt om het boek aan de kant te leggen.

Een ware ontdekkingsreis
In Het 13e huis, hebben we al veel van de Zodiak mogen zien. Rho is daar naar de verschillende planeten van de Huizen afgereisd en heeft veel mensen ontmoet. In Dolende ster zet ze deze reis voort. We belanden op geheel nieuwe planeten en nemen een kijkje in het dagelijks leven van onder andere Boogschutters en Steenbokken. Nu Russell haar wereld goed heeft neergezet in het eerste deel, wordt er juist dieper ingegaan op alle aspecten van de sterrenbeelden. Juist omdat ieder van ons zich zal identificeren met een sterrenbeeld, wordt het boek extra interessant. Ik merkte in ieder geval dat ik me wel verbonden ging voelen met “mijn” Huis: Waterman.

Niet alleen zien we nieuwe delen van de Zodiak: we zien ook nieuwe kanten van Rho. In Dolende ster ondergaat Rho een duidelijke persoonlijke groei. Na Het 13e huis is Rho alle vertrouwen in haarzelf en haar talenten kwijtgeraakt, en nu is het tijd om haar moed bij elkaar te schrapen en te beseffen dat er grotere problemen zijn dan haar eigen schuldgevoel. Opnieuw moet Rho van een onzeker meisje uitgroeien tot een ware leidster, maar Russell heeft duidelijk laten zien dat dat op heel verschillende manieren kan gaan. Daarnaast wordt er ook veel aandacht besteed aan de mensen om Rho heen, zoals Nishi, Deke, Stanton, Hysan en Aryll. Russell heeft wat mij betreft laten zien dat ze van alle markten thuis is!

Sneltreinvaart
Als je één ding zou kunnen zeggen van Dolende ster, is het wel dat Russell de vaart er goed in houdt. Rho heeft tussen alle dramatische gebeurtenissen door nauwelijks tijd om op adem te komen voor ze weer aan de bak moet. Dat alles bezorgt haar erg veel stress, wat vervolgens weer invloed heeft op haar vriendschappen. Hierdoor wordt dit deel erg realistisch. Rho staat onder zoveel druk dat ze aan van alles en nog wat begint te twijfelen en zelfs haar eigen keuzes onder de loep gaat nemen. De persoonlijke problemen en de problemen van de Zodiak worden hier mooi tegen elkaar uitgespeeld, waardoor het verhaal geen enkel moment verveelt en waardoor je grote moeite hebt om het boek aan de kant te leggen.

Conclusie
Als je dacht dat Russell de verwachtingen na Zodiak niet meer waar zou kunnen maken, kom je bedrogen uit. In Dolende ster wordt de wereld van Rho prachtig uitgewerkt zodat het allemaal echt tot leven komt. Er komen tal van nieuwe werelden aan bod en de spanning blijft voelbaar door het hele boek. Russell laat op sublieme wijze zien hoe Rho gebukt gaat onder al haar lasten en dichter tot zichzelf probeert te komen. Het boek aan de kant leggen is een hele prestatie, want het kostte mij steeds erg veel moeite. Het derde deel in de reeks, met de Engelse titel Black Moon, staat gepland om begin december dit jaar uit te komen. Wat mij betreft moeten we nog veel te lang wachten!

[product_page sku=”9789045210353″]

Zodiak: Dolende ster Boek omslag Zodiak: Dolende ster
Zodiak
Romina Russell
9789045210353
Karakter Uitgevers

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Alexandra Kist
Alexandra Kist
Alexandra heeft door het lezen van fantasyboeken ontelbare levens geleid. Zo heeft ze samen met Harry, Ron en Hermelien boterbier gedronken in De Drie Bezemstelen en volgde ze Katniss Everdeen op de voet door arena's vol moordenaars. Ze heeft niet alleen een zwak voor fantasy, maar ook een grote liefde voor sciencefiction en klassieke horrorverhalen.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

Zodiak: Dolende ster - Romina Russell