BoekenBoekrecensiesZiel van de Duivel - Adrian Stone

Ziel van de Duivel – Adrian Stone

-

In het koninkrijk Carolia begint de spanning op de lopen. Valdis, de nieuwe leider van de aanhangers van Cataris, wordt met de dag machtiger en trekt ook steeds meer volgers aan. Valdis is nu zelfs in het Furkawoud binnengedrongen, waarbij op Tania na alle druïden zijn gedood. Op deze manier heeft hij een monopolie gekregen op dit magische hout waar alle priesters hun krachten door kanaliseren. Al snel sluit hij een verbond met de cultus van Vorg, die deze kans graag aangrijpt om meer macht te vergaren. De nieuwe koning Egon en zijn vrouw Armana, hogepriesteres van Viguru, zullen alles op alles moeten zetten om het tij nog te keren. Natuurlijk krijgen ze daarbij de hulp van Marak Viervinger, inmiddels aangesteld tot Rechter voor zijn orde van Ava. Hij gaat met Tania op pad om een antwoord te vinden op de macht van Valdis. Maar zullen zij op tijd zijn?

Omslag Ziel van de Duivel

Grote vaart
Het boek begint meteen met een verschrikkelijke aanslag op het gezin van Egon, waarbij één van zijn zoons wordt gedood. Dit wordt gedaan uit naam van Vorg, de populaire doodscultus dat zich altijd heeft afgezet tegen die van Viguru. Egon is uiteraard furieus en dreigt een nieuwe religieuze oorlog tussen de ordes van Viguru en Vorg. Het helpt dan ook niet mee dat Vorg de kant kiest van de krankzinnige en wrede Valdis, die geweld niet schuwt om zijn doel te bereiken.

Zo begint het verhaal meteen met een flinke vaart en gebeurt er al vanaf de eerste bladzijde ontzettend veel. Beide kampen maken zich al snel op om de strijd aan te gaan en de consequenties zijn groots. De gehele bevolking van Carolia voelt de spanning waarmee het land te maken heeft. Adrian Stone heeft na de eerste twee duivelsboeken ook heel duidelijk zijn stijl gevonden: weinig opsmuk in het verhaal, maar interessante personages die je meenemen in een wervelwind van gebeurtenissen. Het is een lange weg die Marak en Tania afleggen op hun queeste, maar je verveelt je geen moment.

Adrian Stone laat zien dat je voor goede fantasy niet verder dan onze eigen landsgrenzen hoeft te kijken.

Dit komt (naast het feit dat ze gewoon een boeiende zoektocht afleggen) ook door het wisselen van gezichtspunt. Je kijkt mee met alle kampen (dat van Egon, Valdis en Marak), waardoor je altijd op de hoogte blijft van waar iedereen mee bezig is. Je krijgt ook alles op een realistische manier mee: de politieke bekonkelingen van Patriarch Zubal van de orde van Vorg en Hassak, de rechterhand van Valdis. De wreedheden van Valdis en de problemen van Egon in zijn strijd om een regelrechte burgeroorlog te omzeilen terwijl hij toch de troepen van Valdis en Zubal zal moeten tegenhouden.

Het verhaal brengt de grimmige sfeer vol spanning daarmee goed over. Je gaat als lezer helemaal mee en krijgt het gevoel dat er echt iets op het spel staat. Voor de hoofdpersonen, maar ook voor Carolia als geheel. Valdis komt namelijk ontzettend ver met zijn plannen en brengt dood en verderf waar hij komt. De slachtoffers die vallen zijn talrijk en koning Egon wordt sterk in de verdediging gedwongen. Zeker tegen het einde vraag je je meermaals af hoe alles nog goed zou kunnen komen.

Nieuwe elementen
Wat ook erg leuk is, is dat Stone zijn wereld in dit derde boek van de serie weer iets verbreed. Het antwoord op de problemen van Marak lijkt te liggen in het eiland Kijk Uit, waar hij een nieuw volk, nieuwe wezens en zelfs een nieuwe bron van magiegebruik ontdekt. Stone opent daarmee een kijkje in de wereld buiten waar we al over gelezen hebben in de voorgaande boeken. Die wereld voelde al goed aan, maar brengt met deze priesters van een onbekende god nog wat mysterie met zich mee. 

Het enige dat misschien wat minder goed uitgewerkt aanvoelde, is het uiteindelijke plan om Valdis te verslaan. Hier komt alles samen op een manier die een aantal toevalligheden benodigt. Toch is ook hier nog tot op het laatst de spanning voelbaar en wordt je zeker niet teleurgesteld.

(Meer over deze wereld is te lezen in de twee Rune boeken: De Achtste Rune en De Eerste God.)

Ziel van de Duivel Boek omslag Ziel van de Duivel
Duiveltrilogie
Adrian Stone
9789024531196
Luitingh-Sijthoff
april 2010
Paperback
336 pagina's

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Davey Cobben
Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties