BoekenBoekrecensiesVerwoest me - Tahereh Mafi

Verwoest me – Tahereh Mafi

-

Omslag Verwoest me

Verwoest me is deel 1,5 in de Touching Juliette-trilogie en het vervolg op Vrees me, waarin we het bijzondere meisje Juliette leerden kennen. Juliettes aanraking is dodelijk en niemand weet waarom. Haar hele leven is ze verwaarloosd, mishandeld en soms zelfs opgesloten. En nu heeft Het Herstel haar in hun macht. De wereld is aan het vergaan, mensen en dieren sterven, gewassen groeien nauwelijks nog, maar Het Herstel heeft een plan om de wereld te redden. Een plan waar ze Juliette goed voor kunnen gebruiken. Als een wapen. Maar laat dat nou net het enige zijn wat Juliette absoluut niet wil: haar gave gebruiken, voor welk doel dan ook. En daarom besluit ze samen met Adam, één van de soldaten van Het Herstel, te vluchten.

Verwoest me gaat verder waar Vrees me is gestopt, maar dan vanuit het perspectief van Warner, het hoofd van de afdeling waar Juliette gevangen heeft gezeten. In mijn vorige recensie noemde ik hem nog de slechterik van het verhaal, maar na het lezen van Verwoest me is het gewoon niet meer mogelijk om er zo zwart-wit over te denken. Na de ontsnapping van Juliette en haar grote liefde Adam, probeert Warner de touwtjes in handen te houden op de basis van Sector 45 terwijl hij aan het herstellen is van zijn bijna dodelijke schotwond. Niets blijkt echter te gaan zoals hij wil, want het spoor van Juliette is in het niets verdwenen, de bewoners van Sector 45 worden opstandig en tot overmaat van ramp arriveert Warners vader, de opperbevelhebber van Het Herstel, op de basis om Warner op zijn fouten te wijzen en het gezag over te nemen. En waar Warner Juliette nog graag levend terug zou willen vinden, blijkt Warners vader heel andere plannen te hebben…

Goed tegen kwaad
Waar in Vrees me nog vrij duidelijk leek te zijn dat Adam en Juliette aan de goede kant stonden en Warner een meedogenloze slechterik was, wordt in dit iets meer dan honderd pagina’s tellende verhaal alles weer omgegooid. Want is Warner wel honderd procent slecht? Of schuilt er meer achter hem dan alleen maar koelbloedigheid en machtswellust? In Vrees me bleek al dat Warner eigenlijk net zo beschadigd is als Juliette zelf, en na het lezen van Verwoest me wordt al snel duidelijk dat het allemaal in elk geval niet zo zwart-wit is als je op het eerste gezicht zou denken.

Warner heeft namelijk een reden om zich te gedragen zoals hij doet. Zijn vader is de opperbevelhebber van Het Herstel en Warner heeft een naam hoog te houden. Daarnaast is ook Warner verwaarloosd en emotioneel mishandeld, en nog steeds is hij compleet overgeleverd aan de wil van zijn vader. En nu heeft hij iets gevonden waar hij zijn hart voor wil geven: Juliette. Warner is compleet geobsedeerd door haar en langzaam maar zeker maakt Juliettes bestaan hem helemaal gek.

Verwoest me laat zien wat Warners echte bedoelingen zijn met Juliette: zijn verlangens, zijn dromen, en zelfs zijn grootste angsten. Je leert hem ontzettend goed kennen, waardoor het niet moeilijk is om te begrijpen waarom hij doet wat hij doet – waarom hij Adams hoofd het liefst op een presenteerblaadje wil zien en waarom hij Juliette per se levend terug wil zien. Langzaam verandert hij van een meedogenloos, kwaadwillend persoon in een beschadigde jongen die alleen maar graag de controle over alles wil houden, en met wie je gewoon medelijden krijgt. Ook in de manier waarop Warner met zijn assistent Delalieu omgaat, is deze verandering te zien. Heel langzaam begint Warner een beetje te ontdooien en verandert hij in een wat zachter persoon, waardoor je hem bijna zou gunnen dat Juliette naar hem terugkeert.

Gestructureerde schrijfstijl
Net als het karakter van Warner is ook Tahereh Mafi’s schrijfstijl in dit verhaal erg gestructureerd. Geen herhaalde woorden of zinnen, geen oneindige woordenstromen en geen doorgestreepte gedachten, maar een geordend verhaal dat zich afspeelt in een wereld die Warner net zo geordend probeert te houden. Dit houdt echter niet in dat Verwoest me niet wederom vol staat met prachtige metaforen en bijzondere woordenkunst. Mafi’s schrijfstijl in Verwoest me past net zo perfect bij het personage van Warner als haar schrijfstijl in Vrees me paste bij Juliette. Mafi’s schrijfstijl in Verwoest me is wat koeler en afstandelijker, maar tegelijkertijd ontzettend dichtbij. Het geeft een kijkje in Warners ziel en zorgt ervoor dat je hem door en door leert kennen. Misschien zelfs nog wel beter dan dat hij zichzelf kent.

Conclusie
Met Verwoest me heeft Tahereh Mafi een prachtig tussenverhaal geschreven, dat naadloos aansluit op Vrees me en ontzettend nieuwsgierig maakt naar Breek me, deel twee in de Touching Juliette-trilogie. Het laat erg mooi zien wat Warners achtergrond is en wat zijn ware bedoelingen zijn met Juliette. Mafi’s schrijfstijl heeft mij in elk geval wederom vastgegrepen en zorgde ervoor dat ik door wilde lezen, zelfs nadat het (veel te korte!) verhaal uit was.

[product_page sku=”9789020679632″]

Verwoest me Boek omslag Verwoest me
Tahereh Mafi
9789020679632
Blossom Books

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Marije Kok
Marije behoort tot de Harry Potter-generatie en het is daarom ook niet gek dat de boeken over de tovenaarsleerling, die meteen haar eerste kennismaking met de wereld van fantasy waren, nog steeds haar lievelingsboeken zijn. Ondertussen heeft ze de rest van de fantasywereld ook ontdekt. Ze is dol op het lezen van young adult-boeken, dystopische verhalen, epische fantasy en eigenlijk alle kinderboeken waar ook maar een beetje magie in voorkomt.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties