BoekenBoekrecensiesVerraad in de Dalen - Kristin Cashore

Verraad in de Dalen – Kristin Cashore

-

Omslag Verraad in de Dalen

Het land De Dalen is in gevaar. Na de dood van koning Nax hebben opstandige landheren hun troepen gemobiliseerd en bedreigen nu de troon van de jonge troonopvolger, Nash. Een burgeroorlog lijkt hierdoor onafwendbaar.
Om de diepte van de dreiging uit te zoeken, laat Nash’ moeder, de oude koningin Roen, haar vriendin Vlam naar het paleis komen. Vlam is half mens, half monster: wezens met vurig kleurde pelzen of haren die speciale gaven hebben. Vlams gave is het vermogen om de gedachten en gevoelens van de mensen om haar heen te beïnvloeden. Haar verpletterende schoonheid wekt overal waar ze komt, extreme reacties op: mensen worden verliefd, maar de monsterwezens die in De Dalen wonen, proberen haar te verscheuren.

Vlams missie lijkt daardoor onmogelijk. Hoe moet ze een oorlog voorkomen als ze haar eigen veiligheid nog niet eens kan waarborgen? En waarom lijkt prins Brigan, in tegenstelling tot zijn broer Nash, zo’n hekel aan haar te hebben?

Monsters en mensen
De Dalen lijkt een gewoon land, maar de monsterwezens die het land bewonen zijn alles behalve normaal. Ze lijken gelijk aan gewone dieren, maar zijn veel bloeddorstiger en gevaarlijker.
Vlam is de enige monstermens die nog in De Dalen woont, een kruising tussen monster en mens. Ze is vrij jong, een wees en zich heel erg bewust van de problemen rondom haar uiterlijk en haar gave.

De auteur weet je als lezer zonder problemen mee te nemen in Vlams gedachten en gevoelens. Ze mag dan misschien een monster zijn, haar gevoelens, wensen en dromen zijn herkenbaar genoeg voor iedereen die bijna volwassen is of is geweest. Vlam is hierdoor een bijzonder sympathiek personage en krijgt voldoende diepte om het verhaal te dragen.

Soap
Dat is nodig ook, want het verhaal zelf bevat niet bijzonder veel diepgang. De gebeurtenissen lijken ingewikkelder dan ze zijn, omdat Vlam nogal eens te paard van hot naar her reist. De bedreiging voor de koning wordt slechts langzaam duidelijk en de focus ligt meer op Vlams belevingswereld dan op het afwenden van de op handen zijnde burgeroorlog.

Toch maakt dat Verraad in De Dalen geen saai of langdradig boek. Het is vanaf het begin duidelijk dat Cashore geprobeerd heeft een alternatief liefdesverhaal met een flinke dosis spanning te schrijven, en dat is zonder meer gelukt. Prins Brigan is Vlams ultieme tegenpool, met zijn teruggetrokken houding en grimmige buien. Het slot is bijna onvermijdelijk, maar de echte liefhebber van romantische fantasy zal daar alleen maar om kunnen glimlachen. Het enige waar de auteur de overdrijving ingaat, zijn de achtergrondverhalen van de personages. Aan het eind van het boek is niemands herkomst meer wat die leek en dat gaf het helaas toch een beetje het gevoel van een goedkope soap.

Vooruitblik
In wezen is Verraad in De Dalen een op zichzelf te lezen verhaal, maar het boek functioneert ook als de prequel op De Gave van Katsa en Bitterblauw. De verwijzing is subtiel en niet op te merken wanneer je alleen Verraad in De Dalen leest. Toch maakt de kleine glimp die je als lezer krijgt, zeker nieuwsgierig naar het volgende deel.

Conclusie
Verraad in De Dalen is het eerste deel in een driedelige reeks van Kristin Cashore. Het boek is te lezen als losstaand verhaal en ondanks het vrij duidelijke romannetjes-gevoel, is het een goede start van de reeks. Cashore heeft een aantrekkelijk verhaal neergezet, dat zeker benieuwd maakt naar het vervolg.

[product_page sku=”9789048804399″]


Verraad in de Dalen Boek omslag
Verraad in de Dalen

Kristin Cashore


9789048804399

Uitgeverij Moon

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties