BoekenBoekrecensiesToverland: De Wensspreuk - Chris Colfer

Toverland: De Wensspreuk – Chris Colfer

-

Omslag Toverland: De Wensspreuk

Voor hun twaalfde verjaardag krijgen Alexandra en haar tweelingbroer Koen een erg bijzonder cadeau van hun grootmoeder: het sprookjesboek Toverland waar ze vroeger altijd uit voorgelezen werden door hun vader, die een jaar terug overleden is. Maar op dat moment hebben ze nog niet door hoe bijzonder dat boek precies is. Niet veel later begint het namelijk allemaal vreemde geluiden te maken en verdwijnen er zelfs voorwerpen in! Alexandra heeft haar hele potloodverzameling er al in laten verdwijnen, wanneer ze besluit zelf haar hoofd ook eens in het boek te steken om te kijken wat daar precies is. Maar dan laat Koen haar plotseling schrikken en… verdwijnt ze zelf ook in het boek!

Natuurlijk springt Koen haar direct achterna en belandt hij tot zijn grote verbazing samen met zijn zus in Toverland, waar hij algauw een paar sprookjesfiguren tegen het lijf loopt. Maar alles blijkt in Toverland toch net even iets anders te zijn dan de tweeling gewend is van de verhaaltjes die hen altijd werden voorgelezen. Zo is Roodkapje een verwende, op mannen jagende koningin geworden, blijkt het verhaal van Assepoester toch wat minder gelukkig af te lopen dan gedacht en is Goudhaartje veranderd in een crimineel die continu op de vlucht is voor de wachters. De tweeling weet niet wat hen overkomt en terwijl Alexandra graag nog even rond wil kijken in sprookjesland, wil Koen het liefst meteen op zoek naar een weg terug naar huis. Maar dat blijkt een stuk makkelijker gezegd dan gedaan…

De Wensspreuk
Om weg te komen uit Toverland moeten Alexandra en Koen alle ingrediënten verzamelen voor de mysterieuze Wensspreuk, en dat zijn er heel wat. Bekende voorwerpen, zoals het glazen muiltje van Assepoester, maar ook een stuk onbekendere voorwerpen. Heb je bijvoorbeeld ooit wel eens gehoord van ‘een keiharde kroon, gemaakt om te delen, gevonden in de grot van een wild dier dat bepaald niet wil spelen’? Nee? Nou, Koen en Alexandra dus ook niet, en dat maakt hun zoektocht een stuk ingewikkelder en vooral ook spannender. Want om alle voorwerpen van de Wensspreuk te bemachtigen, moeten ze soms wel heel erg gevaarlijke dingen doen…

Toverland
De Wensspreuk is een leuk en origineel verhaal waar sprookjesliefhebbers ongetwijfeld van zullen genieten. Chris Colfer heeft de oude sprookjes een nieuwe twist gegeven, die vrijwel alle sprookjes met elkaar verbindt – als een soort Shrek of Once Upon a Time. Ben je in het koninkrijk van Roodkapje, dan kun je namelijk ook zomaar tegen de bonenstaak van Jaap aanlopen, en het peperkoekhuisje van de heks van Hans en Grietje ligt op de route naar de toren van Raponsje. Het voelt alsof je door het Sprookjesbos in de Efteling loopt en dankzij de mooie illustraties en kleurige landkaart is het ook nog eens totaal niet moeilijk om je het prachtige sprookjesland van Alexandra en Koen voor te stellen.

Schrijfstijl en personages
Van Colfers schrijfstijl ben ik helaas wat minder gecharmeerd. Zijn zinnen lopen soms niet helemaal lekker weg, wat het lezen hier en daar wat lastiger maakt, en de vele redactiefoutjes helpen helaas ook niet. Colfer gaat soms net iets te diep in op bepaalde dingen, waardoor er niet altijd even veel vaart in het verhaal zit. Op deze manier krijg je als lezer wel genoeg achtergrondinformatie van de personages, maar toch lukt het Colfer niet altijd om ze helemaal tot leven te laten komen. Vooral zijn dialogen komen af en toe wat gekunsteld en ongeloofwaardig over en lijken niet echt bij de personages te passen. Zo gebruikt de twaalfjarige Alexandra soms wel érg moeilijke woorden, die zelfs een boekenwurm zoals zij te boven zullen gaan (ooit een twaalfjarige over het woord ‘persecuteren’ gehoord?).

Conclusie
Toverland: De Wensspreuk is een leuk begin van een nieuwe serie, dat, ondanks de mooie en uitgebreide wereld en de fantasievolle en creatieve verhaallijn, toch net wat beter uitgewerkt had kunnen worden. De personages blijven soms wat vlak en Colfers schrijfstijl is niet overal even soepel. Toch neemt dit niet weg dat De Wensspreuk een heerlijk verhaal is voor iedereen die van sprookjes houdt en het bovendien erg nieuwsgierig maakt naar de volgende avonturen van Koen en Alexandra in Toverland.

[product_page sku=”9789049926533″]

Toverland: De Wensspreuk Boek omslag Toverland: De Wensspreuk
Toverland
Chris Colfer
9789049926533
Uitgeverij Moon

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Marije Kok
Marije behoort tot de Harry Potter-generatie en het is daarom ook niet gek dat de boeken over de tovenaarsleerling, die meteen haar eerste kennismaking met de wereld van fantasy waren, nog steeds haar lievelingsboeken zijn. Ondertussen heeft ze de rest van de fantasywereld ook ontdekt. Ze is dol op het lezen van young adult-boeken, dystopische verhalen, epische fantasy en eigenlijk alle kinderboeken waar ook maar een beetje magie in voorkomt.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties