BoekenBoekrecensiesThe Empress is een onverwachte vervolg met veel plotwendingen

The Empress is een onverwachte vervolg met veel plotwendingen

-

The Empress is het onverwachte vervolg op The Diabolic, dat eigenlijk een stand-alone zou zijn. Ik vond het erg jammer om de wereld van Nemesis weg te leggen en niet te weten hoe het verder met haar zou gaan. Ik was daarom ook dolblij toen ik te horen kreeg dat er toch een vervolg kwam! Zodra het kon, dook ik meteen weer in de science-fiction wereld die Kincaid in The Diabolic zo mooi heeft weten op te zetten. De vraag is natuurlijk wel of The Empress een waardig vervolg is..

We gaan verder waar Nemesis in The Diabolic is geëindigd: aan de zijde van Tyrus nadat Sidonia vermoord is. Aangezien Nemesis nog steeds als niet-menselijk wordt gezien, zijn veel mensen tegen het feit dat Tyrus haar als zijn vrouw wil. De aanslagen die op haar leven worden gepleegd zijn nog niet eens het ergst, het feit dat bijna niemand hen steunt, zelfs de predikers niet, zorgt voor een groot probleem: Tyrus kan alle technologie pas aansturen als de predikers hun huwelijk goedkeuren. Om deze goedkeuring te krijgen gaan ze op zoek naar de kern van het geloof: de Interdict in de Heilige Stad. Dit gaat niet zonder slag of stoot en als ze dichter bij hun doel komen blijkt dat het gebrek aan wetenschappelijke kennis niet alleen vervelend is, maar nog een veel groter probleem te vormen dan aanvankelijk werd gedacht, met dodelijke gevolgen.

Wederom trage start

Ik had gehoopt dat Kincaid het momentum dat ze halverwege in The Diabolic had gevonden had kunnen aanhouden in het begin van The Empress, maar dat is helaas niet gelukt. Wat ik minder fijn vond lezen in The Diabolic, was dat het verhaal erg traag op gang kwam. Dit had voornamelijk te maken met het creëren van een wereld en toen dat eenmaal gedaan was las het verhaal als een trein. Ik had daarom verwacht dat de vaart er lekker in zou zitten in The Empress, maar ook hier was weer sprake van een traag begin. Er wordt aan het begin erg veel over politieke zaken gesproken, wat voor mij maakte dat ik er niet lekker in kwam te zitten en regelmatig het boek weglegde. Gelukkig had Kincaid, net als in het eerste deel, hoe verder het verhaal vorderde haar tempo weer teruggevonden en lukte het wegleggen me daarna een stuk minder goed.

Onvoorspelbaar

Wat soms wel maakte dat ik het boek af en toe even zat was, waren de vele plottwists. Als ik er net lekker in zat gebeurde er weer iets wat ik totaal niet zag aankomen. Dit maakte het boek wel onvoorspelbaar. Soms zat ik met open mond te lezen, omdat het dan ook wat absurd aanvoelde. Ik merkte tijdens het lezen dat ik een aantal wendingen in een boek fijn vindt, maar dat ik ook wat houd van wat voorspelbaarheid. Als je juist niet van voorspelbaarheid houdt, dan zal dit boek je waarschijnlijk wat meer liggen.

Door de vele wendingen kwam ik ook in een rollercoaster van emoties terecht, ik ging van verbazing naar blijdschap en van me verraden voelen naar een gevoel van hoop en weer terug. Dit is iets van Kincaid ontzettend knap heeft weten te verwerken in het verhaal. Hierdoor blijf je, nadat het verhaal op gang is gekomen, betrokken bij het verhaal en maakt dat je verder wil blijven lezen.

Conclusie

Kincaid heeft gelukkig toch ervoor gekozen om het verhaal van Nemesis verder te schrijven in The Empress. We gaan verder waar we gebleven waren met Nemesis aan de zijde van Tyrus. Helaas (maar niet geheel onverwacht) zorgt het feit dat Nemesis een Diabolic is veel problemen rondom de nieuw verworven macht van het stel. Natuurlijk laten de twee zich hierdoor niet op hun kop zitten en gaan op reis om hun doelen te verwezenlijken. Voordat deze reis begint is er echter veel politiek gedoe en begint het verhaal, net als in The Diabolic, erg langzaam. Dit haalt het tempo uit het verhaal.

De vele wendingen zorgden daarentegen voor een rollercoaster van emoties, wat maakt dat je juist wel weer verder wil lezen. Van mij had het wat minder gemogen, maar mensen die hier van houden kunnen hun hart op met The Empress. Al met al is het duidelijk dat dit een tweede boek is die toewerkt naar de finale in het derde en laatste boek The Nemesis. Ik hoop dat in The Nemesis het verhaal mooi afgerond wordt, want nu ligt het nog erg open op een punt waar het alle kanten op kan!

The Empress Boek omslag The Empress
S.J. Kincaid
9789025874698
Young & Awesome
Januari 2019
Paperback
392 pagina's
Fanneke Cnossen

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

CONCLUSIE

Eindwaardering:

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

The Empress is een onverwachte vervolg met veel plotwendingen The Empress is het onverwachte vervolg op The Diabolic, dat eigenlijk een stand-alone zou zijn. Ik vond het erg jammer om de wereld van Nemesis weg te leggen en niet te weten hoe het verder met haar zou gaan. Ik was daarom ook dolblij...