BoekenBoekrecensiesTechnologische vooruitgang met een snufje magie in R-Evolutie van H.M.C. Knight

Technologische vooruitgang met een snufje magie in R-Evolutie van H.M.C. Knight

-

Jude Sayer heeft grote dromen voor ogen: het ultieme paradijs door de terugkeer van de engelen. Als leider van de Organisatie werkt hij hier dag en nacht aan. Jammer genoeg heeft hij de hulp nodig van zijn aartsrivaal Tyler Iron, leider van WAR, en de onderhandelingen zijn niet min. Beiden hebben iets nodig van de ander. Ze willen alle twee de overhand verkrijgen en via listen en bedrog gaan ze tot het uiterste om te krijgen wat ze willen.

Moderne ridders

De titel zegt het zelf al grotendeels, de wereld van H.M.C. Knight in R-Evolutie is er één waar de evolutie een sprong vooruit heeft gemaakt, maar op sommige vlakken ook een stap terug. We komen terecht in een moderne wereld zoals we die vandaag de dag kennen, met motoren, vliegtuigen en andere normale zaken, zoals gsm’s e.d. Op zich is daar niets speciaals aan, behalve dan dat vuurwapens niet bestaan. Als er dus gevochten wordt dan wordt dat op de ouderwetse manier van de ridders gedaan, met zwaarden, dolken en man-tot-mangevechten. Voor ridders was het geloof ook vaak enorm belangrijk. Dat aspect is mooi ingevuld door de Organisatie die het Azraelisme predikt. De engel Azrael terugbrengen is dan ook hun grootste doelstellingen en mensen zijn bereid om daarvoor toe te treden tot een sekte met Jude als hun Messias.

Ridders, ook al rijden ze dan op motoren in plaats van paarden, kunnen natuurlijk ook niet zonder de nodige vechtscènes om hun vaardigheden te kunnen tonen. Daar begint het verhaal eigenlijk meteen mee, waardoor Knight er wel wat vaart in brengt. Ook doorheen de rest van het verhaal komen er wel een aantal vechtscènes aan bod, of de nasleep ervan en dat maakt het allemaal wat spannender. Soms als je beschrijvingen van vechtscènes leest dan voel je haast zelf hoe de adrenaline door je eigen aders stroomt, alsof je aan het meevechten bent met de personages. De scènes in R-Evolutie zijn weliswaar vlot geschreven en geven vaart aan het verhaal, maar echt die adrenaline voelen jagen door je systeem en een sterke drang om de scène uit te lezen is minder sterk aanwezig.

Evolutie

Naast de moderne versie van de ridders en het geloof is er nog een ander aspect dat het verhaal erg modern maakt. De tegenstanders van de Organisatie zijn niet enkel moeilijk te doden omdat ze goede vechters zijn. De leden van WAR zijn namelijk cybernetisch aangepaste mensen, oftewel cyborgs. Meestal komen we cyborgs enkel tegen in een sterk geavanceerde wereld die bijna op alle mogelijke manieren op computers e.d. vertrouwt om te functioneren. Knight heeft dat aspect hier drastisch aangepast door de wereld te behouden zoals we hem kennen. Het geeft andere mogelijkheden om hen in te laten passen in een wereldbeeld. De wereld maakt zo dus ook een andere evolutie door. Cyborgs bestaan wel, maar vuurwapens niet (de reden staat in het boek) en hoewel technologie al een groot deel uitmaakt van de wereld, overheerst hij niet in alle aspecten. Het is een leuke aanpassing die ik niet eerder ben tegengekomen.

Verder voegt Knight ook nog een vleugje magie toe. Ze compenseert de cyborgs door enkele magische elementen in het verhaal te verwerken. De engelen zijn belangrijk, omdat Azrael natuurlijk centraal staat voor de Organisatie van Jude Sayer. Sommigen ontmoeten we al in dit deel en zo ontdekken we ook een deel van hun krachten. De rest zal wellicht in het vervolg duidelijker worden. Een Messias zou geen Messias zijn als hij er niet op de één of andere manier zou uitspringen. Jude heeft dus enkele speciale krachten die hem de status als Messias hebben opgeleverd en die van grote waarde blijken in de strijd tegen WAR en het terugbrengen van de engelen. Dit is dus een andere soort evolutie in de wereld. De diepgang van deze elementen zou nog meer moeten worden uitgewerkt om het nog meer te verweven met het belang. Maar het kan ook zijn dat dit voorzien is voor het vervolg. Het einde is namelijk wel goed gevonden om spanning op te bouwen naar het vervolg toe.

Conclusie

H.M.C. Knight brengt met R-Evolutie een moderne wereld met technologische hoogstandjes, maar net zozeer met ouderwetsere principes van zwaardvechten en religieuze figuren, zoals engelen. Met een vleugje magie maakt ze het geheel af en laat ze motoren ronken. De adrenaline in de gevechten zou nog meer voelbaar mogen zijn en sommige elementen kunnen nog wat meer uitwerking gebruiken, maar het einde biedt hier perspectief op en geeft aan dat er nog meer te verwachten valt in het vervolg.

R-Evolutie 1: IJzer in vuur Boek omslag R-Evolutie 1: IJzer in vuur
R-Evolutie 1
H. M. C. Knight
9789463083096
Zilverbron
2020
Paperback

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Joke Michielsen
Joke leerde de rijke fantasy-wereld kennen via Harry Potter, maar werd verliefd op de wereld in Eragon van Christopher Paolini. Hoewel ze een voorliefde heeft voor epische en historische fantasy, geniet ze ook enorm van leuke Young Adults met een mythologische toets of Urban fantasy. Dit heeft geleidt tot een gevarieerde collectie fantasy-boeken met enkele favorieten van Sarah J. Maas, Cassandra Clare en Marion Bradley.

CONCLUSIE

Eindwaardering:

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties