BoekenBoekrecensiesSuperjuffie op safari - Janneke Schotveld

Superjuffie op safari – Janneke Schotveld

-

Omslag Superjuffie op safari

In dit derde Superjuffie-avontuur gaan juf Josje en haar klas op schoolreisje naar Schiphol. Om zeker te weten dat juf Josje niet weer met allemaal dieren aankomt zoals ze op school altijd doet, gaat meester Snor mee om haar in de gaten te houden. Maar eenmaal op Schiphol aangekomen kan juf Josje de dieren in nood toch niet negeren? Eerst zijn het babykrokodilletjes die illegaal meegesmokkeld zijn naar Nederland, en daarna een gans die haar verloofde kwijt is! Juf Josje neemt een hap van haar krijtje en… verandert in Superjuffie! Maar wanneer ze terugkomt gaat alles mis: meester Snor is naar haar op zoek en Superjuffie duikt met een paar kinderen een container in. Maar dan wordt de container plotseling op slot gedaan en op een vliegtuig gezet…

Na een ontzettend lange en vooral donkere vlucht blijkt dat juf Josje en de kinderen Bo, Mimoen, Toby en Mila in Afrika terecht zijn gekomen! De container wordt nog een eindje verder gereden met een vrachtwagen en dan – eindelijk! – worden juf Josje en haar kinderen ontdekt en bevrijd. Maar hun pech is nog niet voorbij, want de bioloog bij wie ze terechtgekomen zijn mag dan wel heel aardig zijn, maar contact met de buitenwereld is onmogelijk en er zijn ook nog eens gevaarlijke stropers in de buurt. En tot overmaat van ramp heeft juf Josje ook bijna geen krijtjes meer! Zal het Superjuffie lukken om de dieren van de savanne te beschermen en haar kinderen weer veilig terug in Nederland te krijgen?

Op avontuur in Afrika
Met Superjuffie op safari heeft Janneke Schotveld weer een erg leuk en origineel verhaal geschreven, vol fantasie en grappige avonturen. De vorige Superjuffie-boeken waren al heel leuk en spannend, omdat elk dier een ander verhaal te vertellen heeft en juf Josje en de kinderen altijd weer spannende avonturen meemaken, maar dit derde deel in de reeks weet dat alles nog eens flink te overtreffen! In Afrika leren juf Josje en haar groepje kinderen namelijk heel andere dieren kennen dan in Nederland. De olifant bijvoorbeeld, en de giraffe, en zelfs de mestkever! En al die dieren hebben ook totaal andere problemen dan de Nederlandse dieren. De stropers bijvoorbeeld… Dat maakt dit nieuwe deel naast origineel en grappig ook nog eens superspannend, want de savanne is zonder stropers ook al gevaarlijk genoeg…

Gemakkelijk en herkenbaar
Maar ook al verschilt het verhaal van Superjuffie op safari enorm van zijn voorgangers, toch zullen lezers van de eerdere delen genoeg herkennen. De vier kinderen Bo, Mimoen, Toby en Mila uit juf Josjes klas bijvoorbeeld, die hun juf geen moment in de steek laten. Ze hebben allemaal hun eigen leuke karaktertrekjes, waardoor het absoluut niet moeilijk is om met ze mee te leven. Bo is bijvoorbeeld helemaal dol op dieren en vindt het daarom stiekem helemaal niet zo erg dat ze per ongeluk in Afrika terecht zijn gekomen. En Toby weet altijd overal wel wat grappigs van te maken. Ook de schrijfstijl en de grappige tekeningen bij het verhaal zijn herkenbaar: Janneke Schotveld schrijft vlot en gebruikt weinig moeilijke woorden, waardoor het verhaal erg lekker wegleest, en de mooie illustraties van Annet Schaap passen weer perfect bij het verhaal. Dat zorgt ervoor dat ook Superjuffie op safari weer garant zal staan voor heel wat uurtjes (voor)leesplezier.

Belangrijke thema’s
Wat opvalt aan de boeken over Superjuffie is dat ze eigenlijk altijd wel over een belangrijk onderwerp gaan. In deel 1 was er iets verschrikkelijks aan de hand in de Stadsdierentuin en in deel 2 wilde de burgemeester de natuur vervangen door een neppe ‘Nieuwe Natuur’, die helemaal door mensen onder controle te houden was. Ook in dit deel snijdt Schotveld weer een lastig thema aan, namelijk stroperij. Een best groot onderwerp voor kinderen, maar zeker ook interessant en leerzaam. Schotveld weet het allemaal namelijk op een erg leuke manier te brengen en zorgt ervoor dat het nergens echt ingewikkeld wordt. Eén ding maakt ze in elk geval heel erg duidelijk: niet iedereen heeft een Superjuffie om de boel te redden, dus moeten we zuinig zijn op de natuur!

Conclusie
Superjuffie op safari is weer een heerlijk verhaal, vol spanning, humor en fantasie. Juf Josje en haar kinderen maken de gekste avonturen mee in Afrika en leren ondertussen ook nog eens een paar belangrijke lessen. We kunnen alleen maar hopen dat de klas van juf Josje nog lang niet is uitgeleerd en dat er nog veel meer avonturen van Superjuffie, haar klas en haar dieren zullen verschijnen!

[product_page sku=”9789000318469″]


Superjuffie op safari Boek omslag
Superjuffie op safari

Janneke Schotveld


9789000318469

Van Holkema en Warendorf

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Marije Kok
Marije behoort tot de Harry Potter-generatie en het is daarom ook niet gek dat de boeken over de tovenaarsleerling, die meteen haar eerste kennismaking met de wereld van fantasy waren, nog steeds haar lievelingsboeken zijn. Ondertussen heeft ze de rest van de fantasywereld ook ontdekt. Ze is dol op het lezen van young adult-boeken, dystopische verhalen, epische fantasy en eigenlijk alle kinderboeken waar ook maar een beetje magie in voorkomt.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties