BoekenBoekrecensiesSprookjes komen tot leven in Koud als Sneeuw van Gena Showalter

Sprookjes komen tot leven in Koud als Sneeuw van Gena Showalter

-

De verhaallijn van de meeste bekende sprookjes is bij iedereen wel bekend, maar hoe vast staat deze? Wanneer Everly en haar tweelingzus Hartly op een wereld belanden waar sprookjes voorspellingen zijn, komt Everly tot de schrikbarende conclusie dat zij de rol van de Gemene Koningin vervult. Maar zijn sprookjes echt zo zwart-wit? Koud als Sneeuw neemt je mee in de wereld van Enchantia, een magisch, fantasievol Young Adult avontuur met een mix van sprookjes, en de opzet voor meer.

“De ‘charmante prins’ had nog lang en gelukkig kunnen leven met zijn Boze Koningin. Zij was immers het beste wat hem ooit was overkomen. Maar helaas. De dwaas dumpte haar en zij ging verder met haar leven.” (blz.15)

Het verhaal

Everly Morrow en haar tweelingzus Hartly groeien op als twee normale tieners. Hartly is knap en aardig. Ze naait haar eigen kleding en lijkt met iedereen te kunnen opschieten. Everly daarentegen heeft moeite vriendschappen te sluiten en beschouwt zichzelf als het tegenovergestelde van haar zus. Wanneer ze op een dag in aanraking komen met een parallelle wereld doen ze een schokkende ontdekking. Hun moeder is ooit met hen uit deze wereld van Enchantia gevlucht. Een wereld waar sprookjes voorspellingen zijn. Die uitkomen.

Gena Showalter mixt modern met klassiek en fantasy in dit verhaal over sprookjes. En dat zie je ook terug in haar taalgebruik. Die is modern, pikant, en met een zeer mondige Everly als hoofdpersonage. Het is makkelijk te zien waarom Everly eerder in de rol van Gemene Koningin past dan de rol van Sneeuwwitje, al was het maar door haar hedendaags gevloek in sommige stukken van het boek, of door haar manier van anderen aanspreken.

“Ik zou je op duizend verschillende manieren kunnen helpen. Net zoals ik je op duizend verschillende manieren zou kunnen pijnigen. Raad eens naar welke optie ik neig!” (Blz. 317)

Het is niet gek dat Everly op eerste gezicht niet meteen een lieverdje is waar je mee in zee zult willen gaan. Al zal ze voor sommigen herkenbaar zijn als een tiener die worstelt met haar emoties en hormonen, en zich eenzaam voelt. Everly heeft het niet makkelijk in dit eerste deel van The Forest of Good and Evil. Zo heeft ze niet alleen het idee dat ze minder is dan haar zus, maar krijgt ze ook te maken met vijanden die achter haar rug om een vies spelletje met haar spelen, wordt ze tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een oude koning, en wordt ze opgesloten in een hoge toren. Geïsoleerd en bedrogen, Everly’s wandaden zijn allemaal terug te leiden naar goede intenties. En dan is er nog haar liefde voor de prins. Alles bij elkaar zorgt het ervoor dat de humor die in het boek te vinden is vaak bestaat uit nogal sarcastische opmerkingen, wanneer personages elkaar proberen af te troeven en hun machtspositie over een ander proberen te vestigen.

“Ik praat het best als ik naakt ben. En jij?” (blz. 530)

Thema’s

Naast dat Everly worstelt met haar eigen gevoelens en om moet leren gaan met verraad, is er een grote nadruk op familie. Zo doet Everly haar best om haar tweelingzus te redden, terwijl ze oog in oog komt te staan met haar andere zussen, haar moeder en haar tante. In deze fantasievolle wereld delven vrouwen wederom het onderspit. Al in de proloog wordt bekend dat de alle vrouwen binnen 12 maanden een kind moeten krijgen van hun partner omdat ze anders worden gedood. Het zweet droop mij van mijn rug als je bedenkt dat in onze echte wereld de gemiddelde tijd voor een vrouw om zwanger te worden al een jaar is (en dat er veelal dames gerust twee jaar of langer over doen). Stress helpt er ook niet bij, maar dat terzijde. De vrouwonvriendelijke aard van deze fantasiemaatschappij is dan ook het startpunt van alle ellende en de katalysator van Everly en Hartly’s bestaan.  

Terwijl Everly tot de ontdekking komt dat niet alles is wat het lijkt en de wereld niet eerlijk is, leert zij ook dat niet alles zwart-wit is. Dat wat goed lijkt, slecht kan zijn en vice versa. Een ontdekkingstocht gefabriceerd om het aloude sprookje van Sneeuwwitje, waarbij magische spiegels en appels de leidraad vormen en worden aangevuld met prinsen, koningen, valse prinsessen en een magisch woud.

“Ik zal je zwaard en je schild zijn. Ik zal je beschermen tot ik mijn laatste adem heb uitgeblazen…ook al ben jij mijn grootste vijand.”

Wat een leugen! Er was geen vijand verschrikkelijker dan zijn lieftallige Sneeuwwitje. (Blz 14)

Gemene Koningin?

Koud als Sneeuw is een verhaal dat balanceert op het randje van Young Adult en New Adult, waarbij de sterke vrouwelijke protagonist niet alleen sterk is met magie, maar ook met haar verlangen om haar familie te helpen en haar liefde te vinden. Een ontdekkingstocht vanuit een bekende moderne wereld, gemixt met een klassiekere fantasie wereld vol koningen, kastelen, magie en intrige. Voor fans van de Gemene Koningin uit Once Upon A Time zal dit een aanrader zijn. En ook voor ieder die houdt van de alternatieve Disney sprookjes, verteld vanuit het gezichtspunt van de gemenerik. Alhoewel, is Everly echt zo slecht? Dat mag je voor jezelf bepalen met dit eerste deel van de The Forest of Good and Evil reeks. Verwacht dus meer sprookjes die zullen worden omgebouwd naar de magische wereld van Enchantia.  

Koud Als Sneeuw Boek omslag Koud Als Sneeuw
The Forest of Good And Evil
Gena Showalter
9789402705935
HarperCollins Holland
2020
Paperback
610
Sandra C. Hessels

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Vanne
Vannehttp://www.vanne.nl/
Vanne is recensent, cosplayer, fervent D&Der en geocacher. Ze heeft met haar kostuums 6 prijzen in de wacht gesleept, model gestaan voor striptekenaars, geld ingezameld voor goede doelen en gejureerd. Ze is de officiële Elsje (van de stripverhalen door Gerben Valkema en Eric Hercules). Ze spaart boeken geïnspireerd door de werken van Jane Austen. Verder probeert ze al jaren af te kicken van de cosplay, maar is inmiddels een cosplay mama.

CONCLUSIE

Eindwaardering:

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

Sprookjes komen tot leven in Koud als Sneeuw van Gena ShowalterKoud als Sneeuw is een verhaal dat balanceert op het randje van Young Adult en New Adult, waarbij de sterke vrouwelijke protagonist niet alleen sterk is met magie, maar ook met haar verlangen om haar familie te helpen en haar liefde te vinden. Een ontdekkingstocht vanuit een bekende moderne wereld, gemixt met een klassiekere fantasie wereld vol koningen, kastelen, magie en intrige. Voor fans van de Gemene Koningin uit Once Upon A Time zal dit een aanrader zijn. En ook voor ieder die houdt van de alternatieve Disney sprookjes, verteld vanuit het gezichtspunt vande gemenerik. Alhoewel, is Everly echt zo slecht? Dat mag je voor jezelf bepalen met dit eerste deel van de The Forest of Good and Evil reeks. Verwacht dus meer sprookjes die zullen worden omgebouwd naar de magische wereld van Enchantia.