BoekenBoekrecensiesSpirit Animals 1: Vechten voor je leven - Brandon Mull

Spirit Animals 1: Vechten voor je leven – Brandon Mull

-

Omslag Spirit Animals 1: Vechten voor je leven

Conor heeft een belangrijke dag voor de boeg. Hij is net twaalf geworden, en dat is de leeftijd waarop hij de nectarceremonie moet ondergaan. Elk kind dat twaalf is, moet de nectar drinken en proberen een ‘spirit animal’, oftewel een totemdier, op te roepen. Omdat niemand in zijn familie een totemdier heeft, gaat hij ervan uit dat hij er ook geen zal krijgen. Al lijkt het hem wel heel leuk om een herdershond als totem te krijgen, want hij is de zoon van een schaapherder. Als hij een wolf oproept die naar de naam Briggan luistert, staat iedereen verbaasd. Niet alleen omdat juist de arme sloeber van het dorp een dier heeft opgeroepen, maar omdat Briggan zelfs een van de vier legendarische totemdieren is!

Verhaal
Conor is niet de enige die een legendarisch totemdier oproept. Rond dezelfde tijd roepen ook Abeke, Meilin en Rollan een dier op. Abeke roept het luipaard Uraza op, en ze worden al snel een hecht team. Meilin heeft minder geluk met haar panda Jhi, die ze maar sloom en stom vind. Rollan weet ook nog niet goed wat hij met zijn valk Essix aanmoet. De valk luistert amper naar hem en vliegt vaak weg om pas uren later terug te komen.

Toch wordt er al snel gezien dat de vier kinderen allemaal de zogenoemde ‘koningsdieren’ hebben opgeroepen, die volgens oude legenden de wereld hebben gered van kwade krachten. Hun terugkeer wijst er dan ook op dat deze krachten terug zijn in de wereld. De vier zullen samen met hun totemdieren de strijd moeten aangaan om de wereld te redden!

Gelukkig staan ze er niet alleen voor. Ze worden opgevangen door de groenmantels, een groep mensen die allemaal een totemdier hebben opgeroepen en zich inzetten om de wereld te beschermen. Helaas lukt het de groenmantels niet om Abeke op tijd te vinden, waardoor zij op pad gaat met een man van wie de intenties niet even zuiver zijn. Het is maar de vraag of Abeke dit doorziet, aangezien de vier koningsdieren het alleen gezamenlijk tegen het kwaad kunnen opnemen.

Het verhaal begint rustig, met een introductie van de vier hoofdpersonages en hun nectarceremonie. Dit is een prima manier om kennis te maken met de personages en hun dieren, al worden de gebeurtenissen na twee van deze hoofdstukken wel erg voorspelbaar. Gelukkig wordt het daarna snel spannend. De dreiging van het kwaad is alom aanwezig, al wordt later pas duidelijk wat dit kwaad inhoud. Het verhaal leest vlot weg, en het is uit voordat je het doorhebt. Een lekker leessnackje dus.

Personages
Omdat er in Vechten voor je leven vier hoofdpersonen voorkomen, is het handig om deze er even uit te lichten. Hoewel ze allemaal een koningsdier hebben, verschillen ze namelijk als dag en nacht. Conor is een rustige jongen die wel wat ontberingen gewend is, en voor zijn leeftijd is hij erg wijs. Meilin is bijna het tegenovergestelde van de lieve Conor: ze is een pittige tante. Meilin is de dochter van een grote generaal, die op goede voet staat met de keizer van haar land. Ze is opgegroeid aan het keizerlijk hof en heeft altijd bediendes om zich heen gehad. Ze duldt geen tegenspraak en het is dan ook geen wonder dat ze het aan het begin amper een klik heeft met Jhi, die heel rustig en beschouwend is.

Het verhaal leest vlot weg, en het is uit voordat je het doorhebt. Een lekker leessnackje dus.

Abeke is een vreemde eend in de bijt van haar stam. Ze gaat altijd haar eigen weg en laat zich geen regels opleggen. Rollan is een zwerfkind met een hart van goud en een groot gevoel voor rechtvaardigheid. Hij vertrouwt de groenmantels dan ook niet: als ze het zo goed met iedereen voorhebben, waarom hebben ze hem dan niet al eerder opgevangen? Het is mooi om te zien hoe iedereen zich ontwikkelt gedurende het verhaal. De karakterontwikkeling, en de steeds hechtere band met hun totemdier, is dan ook een van de sterkste punten van het boek.

Conclusie
Vechten voor je leven is een leuk boek voor wat oudere kinderen, al kan ik me voorstellen dat jongeren er ook van kunnen genieten. Zodra je eenmaal door het voorspelbare begin heen bent, word het al snel heel spannend en dan lees je het boek in één ruk uit. Het verhaal is leuk voor zowel jongens als meisjes. Ik kijk uit naar het vervolg!

[product_page sku=”9789025865030″]

Spirit Animals 1: Vechten voor je leven Boek omslag Spirit Animals 1: Vechten voor je leven
Spirit Animals 1
Brandon Mull
9789025865030
Leopold

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

Geef een reactie

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

Spirit Animals 1: Vechten voor je leven - Brandon Mull