BoekenBoekrecensiesReis door het Multiversum in Reisbureau Wereldvreemd van L.D.Lapinski

Reis door het Multiversum in Reisbureau Wereldvreemd van L.D.Lapinski

-

Stel je voor dat je ineens een broertje hebt waarvoor je moet zorgen, dat je verhuisd bent, en dat je het even helemaal niet ziet zitten. Maar dan kom je ineens in aanraking met magie. Een reisbureau waar je door in een koffer te stappen in een andere wereld kan uitkomen. Wat zou jij doen? De 12-jarige Flick weet het wel. Ze gaat het avontuur aan. In Reisbureau Wereldvreemd, een prachtige hardcover uitgave door uitgeverij de Fontein, begint een gloednieuw en wonderlijk avontuur door verschillende bizarre werelden.

Verhaal

De 12-jarige Felicity Hudson is zojuist verhuisd naar het kleine dorpje Little Wyverns en daar is ze niet zo blij mee. Ver weg van vriendjes en vriendinnetjes en het drukke leven dat ze gewend is van de stad, moet ze nu ook nog eens zorgen voor haar baby broertje. Het leven zou wel eens heel erg saai kunnen worden. Maar dan komt ze langs een antiek uitziende winkel. ‘Reisbureau Wereldvreemd’ staat er op een oud uitziend uithangbord. De winkel ziet er van binnen anders uit dan verwacht, namelijk een oud bureau en planken vol met koffers. Ze komt oog in oog met de 18-jarige Jonathan Mercator, een jongen die het Genootschap Wereldvreemd leidt nadat zijn vader op mysterieuze wijze is verdwenen.

In eerste instantie probeert Jonathan om Felicity, Flick in het kort, het reisbureau uit te werken. Flick laat zich niet wegsturen en pakt een glasscherf op, waardoor ze allerlei kleurige fonkelingen ziet. Verbaasd dat Flick deze glitteringen kan zien, deze sporen van magie, nodigt Jonathan haar uit om lid te worden van het genootschap. Samen kunnen ze allerlei werelden gaan ontdekken, maar Flick wil eigenlijk maar één ding: Jonathan helpen om zijn vader te vinden.

Een Fantasievolle Mix van Fandoms

Reisbureau Wereldvreemd is een jeugdverhaal voor kinderen en jonge tieners, met een aantrekkelijke cover, leuke extraatjes in de vorm van stickers voor op je reiskoffer, en een heleboel fantasie. Liefhebbers van fandoms zoals Fantastic Beasts and Where to Find Them, Peter Pan maar ook Doctor Who zullen een hoop invloeden in de verhalen herkennen. Zo komen de reizigers vanuit het genootschap uit de koffers geklommen, is magie een ding, zijn er werelden waar je op de grond trampoline kan springen of waar je juist met zien te ontkomen aan een groep eeuwige kinderen (inclusief voedselgevecht). De avonturen die Flick beleefd zijn allemaal fantasierijk en herkenbaar. Het is gemakkelijk om met haar de avonturen mee te beleven en te genieten van alle pracht en praal, en alle gekke dingen die ze nu weer tegen mag komen.

Tegelijkertijd gaat het boek ook over thema’s als ouders en het missen van aandacht, maar ook gaat het over opgroeien in het algemeen. Jonathan die zijn vader kwijt is geraakt en noodgedwongen de leiding van het reisbureau moet overnemen staat in contrast met Flick die wel beide ouders heeft, maar zich toch onbegrepen en eenzaam voelt. Deze thema’s van jong versus oud, familie versus geen familie en kinderen die noodgedwongen meer verantwoordelijkheid moeten nemen dan ze zouden willen (of moeten hebben op die leeftijd) komen het hele verhaal door terug.

Dat Flick voor haar broertje moet zorgen maar zich tegelijkertijd ook makkelijk aan het ouderlijk oog kan onttrekken is tekenend. Haar broertje is een ongelukje, haar ouders moeten voltijd werken en Flick is al twaalf jaar lang gewend om als enig kind alle aandacht te krijgen. Voor haar is dit verhaal ook een proces om te leren omgaan met het delen van aandacht, en het leren begrijpen van volwassenen.

“‘Doe niet zo raar,’ snoof Jonathan. ‘Je gaat naar een andere wereld in het multiversum.’” (Blz. 53)

L.D. Lapinski schrijft het verhaal op een pakkende en meegaande manier. Het is eenvoudig te volgen en als lezer ga je mee van de ene fantastische wereld naar de andere. Van een verlaten strand met vuurtoren tot een bos vol kristallen. Er zitten wel wat tegenstrijdigheden in het verhaal. Zo moeten de leden van het reisgenootschap verslag doen van hun avonturen. Ieder lid krijgt een boekje mee en moet noteren wat ze tegenkomen, routes die ze zijn gegaan, etc. Ondanks dat komen vrijwel alle leden terug zonder veel te hebben opgeschreven, Jonathan berispt meerdere malen de reizigers omdat er nauwelijks aantekeningen gemaakt zijn. Maar ook wanneer Flick met Jonathan gaat reizen en ze in een wereld terechtkomen waar het wemelt van zes potige konijnen en Flick vraagt wat het zijn, zegt Jonathan: “Dieren. Ik weet niet of ze een naam hebben; ik heb er nooit aan gedacht het te vragen.” (Blz. 128) Waardoor je je kan afvragen wat voor genootschap het nou precies is. Ontdekkingsreizigers met de opdracht alles wat ze tegen komen te noteren focussen zich juist op dieren. Dit voelt een beetje raar.

Ook is Flick’s denkwereld af en toe erg aan de kinderlijke kant, wat op zichzelf niet erg is voor een jeugdboek. Het kan lastiger zijn wanneer dit kinderlijke, of naïeve, doortrekt in de andere personages en gebeurtenissen. Hoe kan het bijvoorbeeld dat Jonathans vader vermist is geraakt, maar niemand daar een zaak van heeft gemaakt? In het echt zou iemand allang gezocht worden. Af en toe lijkt Lapinski wat moeite te hebben om bepaalde karaktereigenschappen bij één persoon te houden. Kinderen die al wat verder in hun ontwikkeling zijn zouden dit kunnen opmerken.

Het kinderlijke van Flick is trouwens wel gekoppeld aan haar ontwikkeling in het boek en het feit dat haar ouders nauwelijks de tijd voor haar hebben, waarmee het zowel schrijnend is:  “Flick dacht dat ze niet zozeer een bord nodig had, maar eerder een taartplateau van drie lagen voor alle dingen die haar moeder van haar verwachtte.” (Blz 93) als ook soms humoristisch: “Freddy had inmiddels geleerd hoe hij over het traphekje heen moest klimmen. Flick had voorgesteld om hem aan een stalen ring in de grond vast te ketenen, zoals een paard, maar om de een of andere reden waren haar ouders daar niet voor gegaan.” (Blz 116)

Reis door het Multiversum?

Reisbureau Wereldvreemd is het eerste deel van een jeugdreeks en zal veel kinderen aanspreken. Naast thema’s over verwaarlozing, het missen van ouders, het moeten leren omgaan met een nieuw broertje (delen van de aandacht) en verhuizen, zit het boek boordevol bizarre en fantastische werelden. Niet alles wat gebeurt is even logisch, maar dat is voor een jeugdboek helemaal niet erg. En leuk feitje, de auteur L.D.Lapinski is zelf actief op social media, o.a. op Instagram, waar ook diens cosplays vanuit series zoals Good Omens, Terry Pratchett’s Discworld en Doctor Who te bewonderen zijn.

Reisbureau Wereldvreemd Boek omslag Reisbureau Wereldvreemd
Reisbureau Wereldvreemd
L.D.Lapinski
9789026151347
Uitgeverij de Fontein (jeugd)
2020
Hardcover
351
Mechteld Jansen

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Vanne
Vannehttp://www.vanne.nl/
Vanne is recensent, cosplayer, fervent D&Der en geocacher. Ze heeft met haar kostuums 6 prijzen in de wacht gesleept, model gestaan voor striptekenaars, geld ingezameld voor goede doelen en gejureerd. Ze is de officiële Elsje (van de stripverhalen door Gerben Valkema en Eric Hercules). Ze spaart boeken geïnspireerd door de werken van Jane Austen. Verder probeert ze al jaren af te kicken van de cosplay, maar is inmiddels een cosplay mama.

CONCLUSIE

Eindwaardering:

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

Reis door het Multiversum in Reisbureau Wereldvreemd van L.D.LapinskiReisbureau Wereldvreemd is het eerste deel van een jeugdreeks en zal veel kinderen aanspreken. Naast thema’s over verwaarlozing, het missen van ouders, het moeten leren omgaan met een nieuw broertje (delen van de aandacht) en verhuizen, zit het boek boordevol bizarre en fantastische werelden. Niet alles wat gebeurt is even logisch, maar dat is voor een jeugdboek helemaal niet erg. En leuk feitje, de auteur L.D.Lapinski is zelf actief op social media, o.a. op Instagram, waar ook diens cosplays vanuit series zoals Good Omens, Terry Pratchett’s Discworld en Doctor Who te bewonderen zijn.