BoekenBoekrecensiesOceaan en Hemel - The Fan Brothers

Oceaan en Hemel – The Fan Brothers

-

Finn denkt aan zijn opa die vandaag 90 jaar geworden zou zijn en aan de verhalen die zijn grootvader vertelde over een plek ver weg waar de oceaan de hemel raakt. Om zijn opa te eren bouwt hij op het strand een boot voor de reis die ze samen hadden willen maken. Dat is een flink karwei en als Finn gaat liggen om even uit te rusten valt hij in slaap.

Wanneer Finn wakker wordt ontdekt hij dat hij op de open zee vaart met zijn boot. Zijn reis is begonnen. Na een tijdje voelt Finn zich best wel eenzaam op de grote lege zee. maar gelukkig ziet hij dan een vriendelijke en reusachtige gouden vis. Finn vraagt aan de vis of die weet waar de oceaan de hemel raakt. De vis antwoord dat dit “boven en beneden en ver hiervandaan is“ en dat hij Finn de weg zal wijzen.

Dit is het begin van een avontuurlijke reis waarbij Finn op bijzondere plekken komt en wonderlijke wezens ontmoet. En uiteindelijk komt Finn dan op de plek uit de verhalen van zijn grootvader. Zijn boot stijgt op uit het water en de gouden vis zweeft naar de maan weg van Finn. Finn volgt de gouden vis. want hij wil nog afscheid nemen maar dan ziet hij in de maan het glimlachende gezicht van zijn opa. Finn wordt hier blij van en wil van alles vragen, maar dan hoort hij van heel ver weg een stem die hem roept. Hij wordt wakker en ziet zijn moeder die het lievelingseten van zijn opa klaargemaakt heeft. Finn kijkt tevreden naar de magische plek ver weg waar de oceaan de hemel geworden is en bedenkt dat het een mooie dag geweest.

Wanneer je Oceaan en Hemel openslaat zie je wolken in de vormen van dieren, wat een ietwat dromerige sfeer oproept die precies past bij het verhaal dat verteld gaat worden. Daarna zijn er paginagrote illustraties te zien van Finn die uitkijkt over de zee en Finn in de studeerkamer van zijn opa. Beeld en tekst passen perfect bij elkaar, het geeft weer hoe goed de band was tussen grootvader en Finn en hoe groot het gemis is. Ook in de rest van het boek is de combinatie van het vertelde en het getekende verhaal geweldig goed gedaan.

Het eerste en het laatste deel van het boek zijn in de werkelijkheid waar Finn aan zijn opa denkt. Eerst zelf en later met zijn moeder. Het geeft kinderen hierdoor de mogelijkheid om zich te identificeren met Finn en kan bij kinderen die iemand verloren hebben herkenning op roepen.

Oceaan en hemel is in woord en beeld een prachtig verhaal over een kleine jongen die zijn opa mist en in zijn droom de reis maakt die ze samen hadden willen maken.

Het middelste gedeelte is een avontuurlijke reis waarbij Finn o.a. op een eiland komt met enorme schelpen waar hij op kan spelen en klauteren en waar hij een zee doorkruist met doorzichtige dansende kwallen. De reis naar het punt waar oceaan en hemel elkaar raken is inderdaad net zo mooi als in de verhalen van zijn opa. Met weinig (maar pakkende) tekst en paginavullende illustraties die iets dromerigs hebben en toch heel echt overkomen wordt het avontuur en de zoektocht van Finn uitgebeeld. Ook zijn er pagina’s zonder tekst die de sfeer benadrukken en prachtig zijn om te zien.

Wanneer Finn het gezicht van zijn grootvader in de maan ziet geeft het hem zo te zien op de illustraties een blij gevoel ondanks dat hij zijn opa mist en ondanks dat hij nog zoveel aan zijn opa wilde vragen. Dit is erg mooi en vooral ook subtiel gedaan en zal kinderen die iemand van wie ze houden verloren hebben kan troosten, of hen kan helpen om herinneringen op te halen. Dit gebeurt ook heel goed door de moeder van Finn die speciaal voor deze dag de lievelingsflensjes van opa heeft gemaakt.

Het boek is zowel voor kinderen die van avonturen houden als voor kinderen die iemand verloren hebben een mooi en pakkend verhaal. Leuk detail in de illustraties is dat de gouden vis net als opa een hangsnor heeft en opa zo toch een beetje de reis meemaakt. En dat de wezens, voorwerpen, voertuigen die Finn tegenkomt op zijn reis veelal terug te vinden zijn in de illustraties van de studeerkamer van opa.

Conclusie

Oceaan en hemel is in woord en beeld een prachtig verhaal over een kleine jongen die zijn opa mist en in zijn droom de reis maakt die ze samen hadden willen maken. Het is een avontuurlijke reis die hem herinnert aan zijn grootvader en hem laat beseffen dat zijn grootvader nog altijd een beetje bij hem is. Dit is heel subtiel en zonder nadruk gedaan maar de boodschap komt mooi en duidelijk over. Een mooi verhaal over een avontuurlijke reis die kinderen tegelijkertijd kan troosten bij het verlies van een geliefde en het bespreekbaar kan maken.


Oceaan en Hemel Boek omslag
Oceaan en Hemel

The Fan Brothers


9789025875268

Leopold
Augustus 2018
Hardcover
48 pagina's

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Connie Flipse
Connie is altijd al een enthousiaste lezer geweest, als kind ging ze minstens 1 keer in de week naar de bibliotheek om nieuwe boeken te halen. Ze leest bijna alle genres maar heeft vooral aan fantasy haar hart verloren. Door haar kinderen leerde ze de Young Adult fantasy kennen die ze nu naast de volwassen boeken graag leest. In haar boekenkast staan veel fantasyboeken waarvan minstens de helft van Nederlandse auteurs is. Vaak gesigneerd omdat ze samen met Jeroen (haar man) graag naar fantasyfestivals gaat en daar bijna altijd wel één of meer boeken koopt.

CONCLUSIE

Eindwaardering:

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties