BoekenBoekrecensiesNachtschade 3: De eindstrijd - Andrea Cremer

Nachtschade 3: De eindstrijd – Andrea Cremer

-

Omslag Nachtschade 3: De eindstrijd

Nachtschade: de eindstrijd is het derde deel van de trilogie rondom Calla Tor, de alfa van de Nachtschade-clan. Haar leiderschap is hard nodig, vooral nu de eindstrijd tussen de Hoeders en de Zoekers eraan komt. Maar dat is niet gemakkelijk. Ze wil Ren koste wat het kost beschermen, al denkt Shay daar anders over. Calla hoopt Ren te kunnen overtuigen zich bij hun kant aan te sluiten, in de hoop hem en de Akoniet-clan te redden. Als dat haar niet lukt, zal ze tegen hen moeten vechten. Daarnaast maakt ze zich ook zorgen om haar broer Ansel. Zal hij ooit weer de oude worden? En hoe zal de eindstrijd tussen de Hoeders, de Zoekers en de Wakers aflopen?

Verhaal
Nachtschade: de eindstrijd speelt zich af in een wereld als de onze, met als uitzondering dat er Hoeders, Zoekers en Wakers bestaan. Het speelt zich in verschillende bestaande landen af, zoals Italië, Mexico en Zwitserland. Daar proberen de Zoekers delen van het wapen dat ze kan helpen in de strijd tegen het kwade te vinden. Zonder dat wapen maken ze geen enkele kans tegen Bosque en zijn leger van Hoeders. De wapendelen liggen echter goed verstopt en worden bewaakt door legers met Wakers. Calla ontdekt dat Wakers allerlei vormen kunnen aannemen en dus niet alleen de wolvenvorm die zij kent. Daarnaast wordt ze ook nog eens verscheurd door haar gevoelens voor Ren en Shay. Ze houdt van beide jongens en kan geen keuze maken zonder dat ze elkaar in de haren vliegen. Ze moet ze allebei te vriend houden om de oorlog te kunnen winnen. Hierdoor komt ze in een lastige en absurde situatie terecht, waarin ze onbeschaamd met beide jongens moet flirten omwille van de lieve vrede.

Dit is nog enigszins te volgen, al maakt dat het verhaal soms wat ongeloofwaardig. Waar ik echter het meest moeite mee had is het uit elkaar houden van de Hoeders, Zoekers en Wakers. Op sommige momenten is het erg onduidelijk wie ook alweer de vijand is. Toch is het boek goed leesbaar en redelijk te volgen. De strijd om de wapendelen is goed neergezet en houdt de aandacht van de lezer vast. Het einde is ietwat teleurstellend, maar wel passend. Qua taalgebruik past het goed bij tieners, al kan het adolescenten misschien ook nog aanspreken. 

Personages
Net als in de voorgaande delen is Calla het hoofdpersonage. Ze wordt als een stoere no-nonsense dame neergezet, die van niemand bevelen aanneemt. Haar liefde voor Ren en Shay doet dit grotendeels teniet. Ze vraagt zich dan ook regelmatig af of ze in deze staat wel de alfa kan zijn van haar roedel. Toch lukt het haar keer op keer om overtuigend leiding te geven en blijft ze bij iedereen in hoog aanzien. Erger nog: juist omdat beide jongens om haar aandacht smeken, krijgt ze steeds meer aanzien en macht. Calla leert hier gedurende het verhaal met vallen en opstaan mee om te gaan. Het is immers niet gemakkelijk om als tiener het lot van de wereld op je schouders te moeten dragen. Gelukkig begrijpt Shay dat, omdat hij in een soortgelijke positie zit. Maar die begrijpt minder goed hoe belangrijk het is om een stabiele roedel te hebben. Ren weet dat als Akoliet-alfa wel. Zo blijft ze het hele boek wikken en wegen, totdat de lezer er ook geen eenduidig antwoord meer op kan geven. Verbazend genoeg word dit vrij realistisch neergezet en kun je het getwijfel lezen zonder dat het vervelend wordt. Calla’s uiteindelijke keuze komt niet als een schok, maar toch is het einde wat slordig.

 Conclusie
Nachtschade: de eindstrijd is een goed sluitstuk voor de trilogie, maar het kan beter. Het leest als een trein, maar kan erg verwarrend zijn door de drie verschillende groepen. De relatieproblematiek tussen Calla, Ren en Shay wordt constant aangehaald zonder dat het vervelend wordt, wat knap is. Het slot is echter ietwat teleurstellend en doet afbreuk aan de trilogie. Toch is dit boek goed te lezen als afsluiting van de reeks: het is een vrij sterk verhaal met een cliché-einde en veel verwarrende rollen voor wie de reeks niet intensief gevolgd heeft. Ik denk echter dat de echte ‘Nachtschade’-fans hier niet zo’n moeite mee zullen hebben.

[product_page sku=”9789022560273″]


Nachtschade 3: De eindstrijd Boek omslag
Nachtschade 3: De eindstrijd
Nachtschade 3

Andrea Cremer


9789022560273

Boekerij

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties