BoekenBoekrecensiesMistborn 1: Het Laatste Rijk - Brandon Sanderson

Mistborn 1: Het Laatste Rijk – Brandon Sanderson

-

Omslag Mistborn 1: Het Laatste Rijk

In Het Laatste Rijk laten vele vulkanen al ruim duizend jaar as uit de hemel regenen. Zodra de avond aanbreekt wordt het land in een dikke mist gehuld. De Skaa (het arbeidersvolk) leven al even zo lang in onderdrukking en zijn alle hoop op vrijheid verloren. De edelen in het land regeren met harde hand voor de onsterfelijke Opperheer, die in de hoofdstad Luthadel in zijn vesting verblijft. Hier komt hij alleen uit om aanwezig te zijn bij terechtstellingen van ongehoorzame Skaa. Een van deze ongelukkigen is de halfbloed Kelsier.  Hij is in het verleden door de Opperheer veroordeeld om tot aan zijn vroegtijdige dood te werken in de mijnen van Hatsin. Alle veroordeelde criminelen worden namelijk naar de mijnen gestuurd om daar met een zekere dood in het verschiet het kostbare metaal Atium te delven. Voor zover bekend is Kelsier de enige die de mijnen ooit heeft overleefd en hij zint op wraak op degene die hem en de liefde van zijn leven daar naartoe heeft gestuurd.

In de mijnen is hij “gebroken”. Hierdoor is zijn ertsmagische kracht losgekomen en is hij tot de ontdekking gekomen dat hij een Nevelmens is. Hij wil zijn nieuwe vaardigheden gebruiken om een eind te maken aan de onderdrukking van zijn volk en tegelijkertijd de Opperheer van zijn troon rukken. Hij krijgt hierbij hulp van zijn oude bendeleden. Gezamenlijk proberen ze de Skaa-bevolking in opstand te laten komen, iets wat na duizend jaar onderdrukking geen gemakkelijke opgave is.

Vin is een wees en nog in haar tienerjaren. Haar moeder is overleden tijdens het baren van haar dochter. Haar vader is een onbekende voor haar en haar broer heeft haar verlaten. Vin is achtergebleven bij een uiterst agressieve dievenbende waar ze met enige regelmaat wordt mishandeld en waar niemand te vertrouwen is. Wanneer haar pad die van Kelsier kruist ontdekt Kelsier dat de jonge meid over zeer krachtige, nog sluimerende ertsmagische krachten beschikt en hij besluit haar op te nemen in zijn eigen bende. Vin is zeer onder de indruk van Kelsier en is bovendien zeer gretig om het op te nemen tegen de edelen die haar al haar hele leven hebben onderdrukt.

Origineel magiesysteem
Sanderson heeft voor zijn Mistborn-trilogie een heel nieuw, origineel en zeer goed uitgewerkt magiesysteem bedacht. Binnen deze wereld beschikken sommige mensen over ertsmagische krachten. Deze krachten kunnen worden ontbrand door het innemen van diverse metaalsoorten en deze als het ware van binnen te laten branden. Iedere metaalsoort geeft een ander effect; extra kracht, snelheid, of de mogelijkheid om staal weg te duwen of aan te trekken. Nevelaars komen vrij veel voor en beschikken over slechts één bepaalde kracht en kunnen dan ook maar één metaalsoort branden. Nevelmensen zijn veel zeldzamer en kunnen alle soorten metaal branden waarmee ze, door verschillende ertssoorten te combineren, beschikken over alle verschillende krachten. Dit maakt ze uiterst krachtige ertsmagiërs. Sanderson heeft de regels en de beperkingen van deze krachten erg goed uitgewerkt en de passages waarin verschillende ertsmagiërs het tegen elkaar opnemen zijn zeer filmisch en spectaculair beschreven en zijn hierdoor een genot om te lezen.

Goed uitgewerkt plot
Het Laatste Rijk is het eerste deel uit de befaamde Mistborn-trilogie van Brandon Sanderson. De wereld waarin het verhaal zich afspeelt is zeer sfeervol. Bijna constant uit de lucht neerdalende as en iedere avond en nacht dikke slierten mist maken van Het Laatste Rijk een onheilspellende plek. De verslagenheid die de Skaa uitstralen wanneer ze op de plantages aan het werk zijn of door de straten van Luthadel slenteren is voelbaar. De edelen zijn pompeuze omhooggevallen mensen die zich verheven voelen ten opzichte van de Skaa. Ze zijn constant bezig om hun rijkdommen aan te vullen en in aanzien te stijgen.

Het verhaal wordt voornamelijk verteld vanuit het perspectief van Kelsier en Vin. Kelsier is een opgewekte man en probeert met zijn enthousiasme en humor zijn dievenbende constant gemotiveerd te houden om hun onmogelijke plan voort te zetten. In zijn bende komen we een diversiteit aan bendeleden tegen, ieder met een specifieke vaardigheid. Het merendeel van zijn bendeleden is een Nevelaar. Het plan om de edelen tegen elkaar op te zetten en zo een oorlog onder de adel te ontlokken en vervolgens de oppermachtige en onsterfelijke Opperheer te vernietigen is een praktisch onmogelijke opgave. Dit plan wordt stap voor stap uitgewerkt als een soort Oceans Eleven heist film. Het plan lijkt erg goed in elkaar te zitten en het is zeer vermakelijk om iedere stap vorm te zien krijgen. Uiteraard verloopt niet alles altijd volgens plan en dit maakt van Het Laatste Rijk meer dan eens een zeer spannend boek vol plotwendingen. Het verhaal wordt naar tevredenheid afgerond, maar er wordt nog net genoeg opengelaten om nieuwsgierig te maken naar het vervolg.

Vin is haar leven lang mishandeld en gekleineerd, meestal door haar broer. Hij heeft haar geleerd nooit iemand te vertrouwen. Dit is voor Vin dan ook een groot obstakel wanneer ze zich bij Kelsiers’ bende voegt. De groei en de veranderingen die ze tijdens het verhaal doorstaat zijn zeer geloofwaardig. Haar haat is lang niet zo sterk als die van Kelsier. Zij heeft dan ook niet zo’n enorme tunnelvisie als Kelsier ten opzichte van hun plan. Gaandeweg leert zij haar krachten gebruiken en te ontwikkelen met behulp van Kelsier.

Conclusie
Het Laatste Rijk is een ijzersterk begin van een trilogie. Het magiesysteem is origineel en goed uitgewerkt en de personages maken geloofwaardige karakterontwikkelingen door. De actie is origineel en een genot om te lezen. Het verhaal wordt naar tevredenheid afgerond, maar laat net genoeg open om nieuwsgierig te maken naar het vervolg De Bron van Verheffing welke later deze maand zal verschijnen.

Mistborn 1: Het Laatste Rijk Boek omslag Mistborn 1: Het Laatste Rijk
Mistborn 1
Brandon Sanderson
9789024581269
Luitingh-Sijthoff

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

Mistborn 1: Het Laatste Rijk - Brandon SandersonHet Laatste Rijk is een ijzersterk begin van een trilogie. Het magiesysteem is origineel en goed uitgewerkt en de personages maken geloofwaardige karakterontwikkelingen door. De actie is origineel en een genot om te lezen. Het verhaal wordt naar tevredenheid afgerond, maar laat net genoeg open om nieuwsgierig te maken naar het vervolg De Bron van Verheffing welke later deze maand zal verschijnen.