BoekenBoekrecensiesJinxed - Amy McCulloch

Jinxed – Amy McCulloch

-

Al van jongs af aan droomt Lacey Chu ervan om bij Moncha te werken. Moncha is de fabrikant van de razend populaire baku: een robothuisdier met alle elektronische gadgets die je je maar kan wensen. Ze zet alles op alles om toegelaten te worden tot Profectus, de school waar je opgeleid wordt om bij Moncha te werken. Eén van de eisen is alleen wel dat je minstens een level 3-baku hebt, en Lacey kan zich dat eigenlijk niet veroorloven. Ze wordt helaas afgewezen voor een volledige beurs en daarmee lijkt haar droom in duigen te vallen.

Niet veel later vindt ze echter een kapotte baku en besluit die te repareren. Deze baku blijkt een prachtige kat te zijn, en ook nog eens van level 3! Ze noemt de baku Jinx en al snel krijgt ze bericht dat ze tóch is toegelaten op Profectus! Er gebeuren alleen wel gekke dingen. Wat is er met Jinx aan de hand? Hoe komt het dat hij überhaupt zo kapot was? En soms lijkt het wel alsof Jinx meer kan dan eigenlijk zou horen… Hij lijkt wel écht.

Hypermoderne Tamagotchi

Veel mensen zullen bij het lezen van Jinxed terugdenken aan hun eigen jeugd. Al jarenlang brengen verscheidene fabrikanten robothuisdieren als speelgoed op de markt. Zo kennen we allemaal de schattige Tamagotchi’s in hun elektronische ei en de beesten van Furreal Friends. Stel je nu eens voor dat zo’n dier alles in zich heeft wat je maar nodig kan hebben. Dat klinkt toch geweldig?

McCulloch kiest heel slim populaire concepten van de afgelopen jaren en voegt die samen tot één geheel, waardoor je in no time meegevoerd wordt door het verhaal.

Amy McCulloch is erin geslaagd om zo’n concept mooi uit te werken en het op realistische wijze in Jinxed te verwerken. Het is intrigerend en je vraagt je al snel af wat voor dier jij zou kiezen. Lacey wordt echter ook geconfronteerd met gevechten waarin je je baku voor je laat strijden, wat natuurlijk meteen doet denken aan Pokémon. McCulloch kiest heel slim populaire concepten van de afgelopen jaren en voegt die samen tot één geheel. Zo speelt ze in op onze nostalgische gevoelens en dat zorgt er al meteen voor dat je in no time meegevoerd wordt in het verhaal.

Hoog tempo

McCulloch heeft een erg vlotte schrijfstijl en dat zorgt ervoor dat je in een mum van tijd door het boek heen raast en hem dus ook al heel snel uit hebt. Natuurlijk is het fijn als een boek lekker wegleest, maar het heeft in dit geval ook een groot nadeel: we missen diepgang. In Jinxed hebben we te maken met een futuristische samenleving die op veel fronten heel anders is dan de wereld waar we op dit moment in leven. Deze nieuwe wereld is erg intrigerend, maar eigenlijk leren we er vrijwel niets over. Er worden meer vragen opgeroepen dan dat er beantwoord worden en dat kan erg storend zijn. Het einde van het boek maakt helaas ook vrij weinig duidelijk, waardoor ik wel heel nieuwsgierig ben geworden naar het volgende deel. Ik hoop dat McCulloch de wereld daar wat meer uitlegt en dat we meer leren over de samenleving, want nu zien we eigenlijk alleen wat er op Profectus gebeurt en dat is een ontzettend klein deel van deze moderne wereld.

Conclusie

Al met al is Jinxed een leuk boek om op een mooie lente- of zomerdag heerlijk in de tuin te lezen. Je vliegt er lekker snel doorheen en het heeft een heel verfrissend concept. Je moet je er echter wel van bewust zijn dat McCulloch weinig open plekken invult. Dat kan frustrerend werken, maar het heeft wel als effect dat je makkelijk meegevoerd wordt door het verhaal. Hopelijk weet McCulloch in het volgende deel die open plekken in te vullen. Het staat in elk geval al vast dat ook dat weer een spannend deel zal worden!

Jinxed Boek omslag Jinxed
Jinxed
Amy McCulloch
9789402732306
HarperCollinsHolland
Januari 2019
Paperback
320
Angelique Verheijen

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Alexandra Kist
Alexandra Kist
Alexandra heeft door het lezen van fantasyboeken ontelbare levens geleid. Zo heeft ze samen met Harry, Ron en Hermelien boterbier gedronken in De Drie Bezemstelen en volgde ze Katniss Everdeen op de voet door arena's vol moordenaars. Ze heeft niet alleen een zwak voor fantasy, maar ook een grote liefde voor sciencefiction en klassieke horrorverhalen.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

Jinxed - Amy McCulloch Al van jongs af aan droomt Lacey Chu ervan om bij Moncha te werken. Moncha is de fabrikant van de razend populaire baku: een robothuisdier met alle elektronische gadgets die je je maar kan wensen. Ze zet alles op alles om toegelaten te worden...