BoekenBoekrecensiesJager & Prooi 2: Prooi - Kim ten Tusscher

Jager & Prooi 2: Prooi – Kim ten Tusscher

-

Kim ten Tusscher schrijft vaak over goed en kwaad, en alle grijsgebieden daartussen. Ook het tweeluik Jager & Prooi gaat vooral over dit thema. Hoe gaan mensen ermee om als ze het kwaad beginnen te zien in wat ze eerst dachten dat goed was? Het eerste deel, Jager, nam ruim de tijd om dit idee neer te zetten. Langzaam is Meaghun tot het besef gekomen dat zijn hele leven op leugens en illusies is gebaseerd. In Prooi moet hij leren hiermee om te gaan, maar hoe kan een persoon dat zo veel slechts heeft gedaan nog goed terechtkomen?

Op zoek naar je plek in de wereld
Meaghun is op de vlucht voor zijn broer Cighal en pontifex Kaban nu zij erachter zijn gekomen dat hij een wisselaar is. Waarheen weet hij niet. Nog altijd verlangt hij naar huis, maar zijn gave om in een wolf te kunnen veranderen wordt daar gezien als een pact met het kwaad. Moet hij dan naar de vijand, hun vertrouwen proberen te winnen en strijden tegen alles waar hij ooit voor gestaan heeft? Zijn vrouw Liis staat voor dezelfde keuze en zelfs zijn moeder, de godin Margal, begint aan haar standpunten te twijfelen. Kunnen zij hun plek vinden in een wereld die zo sterk in twee kampen verdeeld is?

Zwart in wit en wit in zwart
Kim ten Tusscher heeft zich inmiddels stevig neergezet als een schrijfster met een eigen stijl en thematiek. Net als in haar andere boeken is Prooi qua setting een episch fantasyverhaal, maar ligt de nadruk sterk op personages en hun ethiek. Haar boeken lezen als ‘opgegroeide young-adult’ , maar Ten Tusscher weet daarbij bovendien veel verdieping toe te voegen.

De fantasy-aspecten komen daardoor wel echt op de achtergrond. Een wereld met verschillende klimaten, culturen en wezens, het is allemaal aanwezig maar valt weg tegen de aandacht voor de gedachtenwereld van de personages. Een uitzondering hierop vormen de Servi, een ras van viswezens waar we een stuk meer over te weten komen dan in de Lilith-trilogie. Maar al met al is Prooi vooral de uitwerking van een thematisch idee binnen een fantasysetting.

Nadat Meaghun in Jager tot het besef komt dat zijn strijd tegen het kwaad gebaseerd is op zelfbedrog, beschrijft Prooi zijn wanhopige worsteling om vergeving voor zijn verschrikkelijke daden te vinden.

Waar de Lilith-trilogie zich afspeelt in het grijze gebied tussen goed en kwaad, wisselen de personages in Prooi bij nieuwe inzichten compleet van standpunt. Hun wereldbeelden verschuiven en wat ooit goed leek blijkt ineens slecht te zijn. Daarmee onderzoekt Ten Tusscher in dit boek eerder het witte in zwart en het zwarte in wit. Komt kwaad voort uit een slecht werkend systeem of uit het handelen van individuen? Door de daden van de personages in het vorige deel, lijkt het verhaal voor hen geen goed einde meer te kunnen hebben. Eigenlijk verdienen ze dat ook niet; maar moeten ze wel beoordeeld worden op wie ze waren, of juist op wie ze zijn geworden? Het boek biedt geen gemakkelijke antwoorden.

Door de focus op Meaghuns beleving van de gebeurtenissen gaat de lezer hem beter begrijpen en misschien zelfs vergeven. Dat is deels frustrerend, want hoewel je blijft zoeken naar een ontsnapping uit dit dilemma, een mogelijkheid om alle standpunten te verenigen, blijven de personages trouw aan hun idealen en is geleden leed niet zomaar uit te wissen. Daarmee stevent het boek af op een dramatisch, maar aanvaardbaar einde. Een einde dat past, maar niet helemaal bevredigend is. Waarschijnlijk is dat ook de bedoeling. Boeken met een duidelijk einde kun je voor jezelf afsluiten en opbergen als een fijne herinnering. De conclusie van Prooi is, hoe toepasselijk, als een roofdier dat je gedachten in zijn greep houdt en niet gemakkelijk meer loslaat.

Conclusie
Nadat Meaghun in Jager tot het besef komt dat zijn strijd tegen het kwaad gebaseerd is op zelfbedrog, beschrijft Prooi zijn wanhopige worsteling om vergeving voor zijn verschrikkelijke daden te vinden. Het boek roept allerlei vragen op en laat de lezer na afloop met veel gedachten en weinig antwoorden achter. Meaghuns antwoord is er maar één van vele mogelijke. Het leven is complex en we moeten er mee omgaan zo goed als we kunnen, zoekend naar ons eigen antwoord. “Durf jij daarvoor te staan?” lijkt Ten Tusscher ons te vragen met dit boek.

Wie toch behoefte heeft aan een voortzetting door de auteur, kan zijn hart ophalen: het onlangs verschenen Bloed is een vervolg dat zowel inhaakt op Jager & Prooi als de Lilith-trilogie.

[product_page sku=”9789463080088″]

Jager & Prooi 2: Prooi
Jager & Prooi 2
Kim ten Tusscher
Zilverspoor

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

Jager & Prooi 2: Prooi - Kim ten Tusscher