BoekenBoekrecensiesIsa's droom - Marco Kunst

Isa’s droom – Marco Kunst

-

Omslag Isa’s droom

Isa heeft een grote droom: beroemd worden. Al jarenlang zwoegt ze om als haar zelfverzekerde (en in alle opzichten betere) alter ego Alysha door te breken als zangeres. Ze doet mee aan de beroemde talentenjacht ‘Winners&Losers’ op tv en wordt bekroond tot… Loser. De jury kraakt haar genadeloos af en haar wereld stort in. In een vlaag van verstandsverbijstering neemt ze een aantal pillen en komt in een coma terecht. Nou ja, dat lijkt zo voor de buitenwereld. In werkelijkheid is Isa terechtgekomen in het Binnenland, het land in je hersenen waar vanuit alles wordt bestuurd. En de inwoners hebben haar hulp dringend nodig. Al het water uit de Levensstroom wordt weggesluisd naar Obsessievië, een woestijn. Als de stroom droogvalt zal het Binnenland sterven, en Isa ook.

Gelukkig staat Isa er niet alleen voor. De nagedachtenis aan haar broer Seb krijgt de vorm van een personage en helpt haar om de weg te vinden in dit vreemde land, evenals een personage van haar zeven jaar oude zelf, Ies. Maar de tegenstanders zijn ook niet te onderschatten. Er zijn hele legers Mantra’s naar Isa op zoek om haar naar de heerser over het Binnenland te brengen. Vanuit Obsessievië regeert Alysha over haar ‘fans’, en als al het water naar de woestijn komt zal deze opbloeien en zal ze eindelijk de roem krijgen die ze verdient. Iedereen is het ermee eens: ze is een onondekte ster, maar dat gaat niet lang meer duren! Ze moet alleen die zwakke Isa uitschakelen en dan kan ze haar plek innemen als hoofdpersonage. Ondertussen vraagt Isa zich af of Alysha’s plannen eigenlijk wel zo slecht zijn. Het is niet alsof ze zelf iets kan, al haar prestaties komen voort uit Alysha. Maar is dat wel zo?

Verhaal
Isa’s droom neemt je mee op een reis door Isa’s hoofd, maar tegelijkertijd zet het je ook aan het denken: hoe zit dat eigenlijk bij mij? De plattegrond van het Binnenland aan het begin van het boek schept duidelijkheid en is gebaseerd op de menselijke hersenen. Als psycholoog word ik er blij van om te zien dat het Binnenland sterk op de werkelijkheid en op de theorieën van Freud zijn gebaseerd. Zo zit de Motorische Jungle bijvoorbeeld op de plek waar in de hersenen beweging en coördinatie geregeld worden. Juist omdat het gestoeld is op de psychologie is het erg herkenbaar. Iedereen zal Obsessievië herkennen, evenals veel van de personages die rondlopen in het Binnenland. Vooral de ‘nachtwezens’ zijn erg indrukwekkend. Deze blauwe wezens trekken ‘s nachts huilend en krijsend door de lucht op zoek naar prooi, die ze verlammen door een aanraking met hun tentakels. Ik heb zelden zo’n mooie omschrijving van angst gezien.

Isa’s droom is een ontzettend sterk boek met leuke fantasie-elementen.

Er wordt ingegaan op de emoties die Isa heeft, zoals haar onzekerheid en de grote angst om haar droom niet waar te kunnen maken. Dit is een krachtig element, maar soms is het een beetje te veel. Isa wordt dan een zeurend kreng dat zich ernstig aanstelt. Gelukkig wordt dat wat minder als je verder leest: alles wordt duidelijk omschreven en het is makkelijk om je in te leven hoe alles is in het Binnenland. Kroons vertellende schrijfstijl is wederom een zegen in dit boek, en het voert je echt mee door het Binnenland.

Personages
Hoewel Isa niet altijd een even fijn personage is, zijn de anderen wel erg prettig om over te lezen. Seb is een typische puberjongen: rebels en recht-voor-z’n-raap. Hij geeft ontzettend veel om zijn zusje en doet er alles aan om haar te beschermen, ook al betekent dat dat hij haar tegen haarzelf moet beschermen. Het kost hem veel moeite om Isa ervan te overtuigen dat Alysha niet het beste met haar voorheeft. Ies ziet het allemaal wat simpeler. Isa is een grotere versie van haar met wie je kunt spelen, maar eerst moeten ze de wereld redden! Ies vindt het maar vreemd dat Isa niet meer van paardrijden en alle andere leuke dingen houdt. Zingen is leuk hoor, maar er is nog zoveel meer!

 

[product_page sku=”9789047707066″]


Isa's droom Boek omslag
Isa's droom

Marco Kunst


9789047707066

Lemniscaat

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties