BoekenBoekrecensiesIJs als vuur - Sara Raasch

IJs als vuur – Sara Raasch

-

Sinds Winter is bevrijd van de kwaadaardige koning Angra en Meira koningin is geworden, staat ze voor nieuwe problemen en grote dilemma’s. Om haar schuld in te lossen bij de koning van Cordell, moet ze de mijnen van Winter opnieuw ontsluiten. Daarbij stuit ze op de verloren gegane kloof van magie. Ze beseft meteen dat deze ontdekking niet alleen Winter maar zelfs de hele wereld in gevaar kan brengen. Het liefst wil ze dat de geheimen van de kloof verborgen blijven, maar dat lijkt onmogelijk met een tegenstander die maar op één ding uit is: macht…

Verminderd enthousiasme
Ik was echt gek op het eerste deel van deze serie. De wereld die Raasch hierin creëerde was misschien niet heel origineel bedacht, maar wel erg goed vormgegeven. Vooral het plot en de personages vond ik verrassend. Ik vond het bijvoorbeeld erg prettig dat dit boek geen typische queeste was naar het verloren gewaande medaillon van Winter. Meira kreeg dit al vrij snel in handen en het boek kon daarom een hele interessante richting opgaan qua plot en personageontwikkeling. Daarom baalde ik echt toen ik erachter kwam dat deel twee juist wél zo’n clichématige zoektocht bevatte…

Niet erg origineel
In dit deel komt Meira erachter dat haar geliefde Theron haar toch niet zo trouw is als ze hoopte. Als de kloof van magie ontdekt wordt speelt hij deze informatie meteen door aan zijn vader, de koning van Cordell, terwijl Meira dit helemaal niet wil. De kloof dient echter geopend te worden met sleutels, en je raad het al, die liggen natuurlijk verstopt in de andere koninkrijken! Waar, dat weet alleen niemand…

Ik begrijp dat zo’n queeste een goede manier is om de andere koninkrijken van Primoria aan ons te laten zien, maar helaas zijn deze zoektochten niet heel origineel opgezet. Meira wordt ontvangen, krijgt een mooie kamer toegewezen, ’s avonds is er een bal… En dat een paar keer achter elkaar. Alle originaliteit die ik zo bewonderde uit deel één, is niet terug te vinden in dit tweede deel.

Raasch is erin geslaagd om het hele koninkrijk van Primoria en de onderlinge politieke situatie in dit tweede deel voor te schotelen aan de lezer.

Een heleboel personages
Ook merkte ik dat Raasch een heleboel bijpersonages heeft geïntroduceerd in deel één die bij mij niet echt goed waren blijven hangen. Dit komt omdat ze zichzelf niet op een duidelijke manier van elkaar onderscheiden. Er gaat een heel groepje mee op de zoektocht van Meira naar de sleutels om de kloof te openen, maar ik had niet echt een goed idee wie dat nou allemaal waren, en waarom juist zij meegingen. Ik vond het daarom moeilijk om echt goed in het verhaal te komen. Ook bleek Theron geen sexy lieve prins meer, maar een moeilijk te doorgronden verrader, en ook de eerst zo aantrekkelijke Mather ging een potje zitten mokken toen Meira eenmaal weg was. Dit was ik niet gewend van deze vechtersbaas.

Even doorbijten
Het is niet heel verrassend meer dat het tweede boek in een YA-serie niet al te best is. Ook in dit deel moest ik echt even doorbijten. Gelukkig heeft het eind me nieuwsgierig gemaakt naar meer. In de laatste paar hoofdstukken werden eindelijk weer interessante onthullingen gedaan en daarom ben ik wel razend benieuwd naar deel drie. Raasch is erin geslaagd om het hele koninkrijk van Primoria en de onderlinge politieke situatie in dit tweede deel voor te schotelen aan de lezer. Ik vond het wel erg jammer dat ze dit op zo’n onoriginele manier gedaan heeft wat het plot betreft. Ik hoop daarom echt dat ze in deel drie de draad weer oppakt en ons een originele afsluiting kan geven.

Conclusie
Ik had meer verwacht van dit boek. Om eerlijk te zijn was ik er al bang voor dat dit deel zou tegenvallen: dit gebeurt wel vaker bij vergelijkbare YA-series die uit drie delen bestaan. Het onoriginele plot en de overvloed aan bijpersonages zorgde ervoor dat ik tussendoor wel vijf(!) keer aan een ander boek begonnen ben omdat ik het echt niet zag zitten om verder te lezen. Ik ben blij dat ik de moed niet opgegeven heb, want de laatste paar hoofdstukken smaakten naar meer. Mijn hoop is daarom gevestigd op deel drie!
IJs als vuur

Sara Raasch

HarperCollins Holland

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Denise Meyer
Als kind was Denise gek op prinsessenfilms. Haar hart brak toen ze erachter kwam dat prinses helemaal geen beroep was. Via Harry Potter en The Lord of the Rings kwam ze terecht in de wereld van fantasy, en je zal haar dan ook vaak terugvinden op fantasyfairs door het hele land. Ze is dol op het lezen van (dystopische) young-adults, maar ook op epische fantasy, een thriller op zijn tijd, en af en toe iets om bij te zwijmelen.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties