BoekenBoekrecensiesHet Fandom neemt de macht in Terug naar Fandom van Anna Day

Het Fandom neemt de macht in Terug naar Fandom van Anna Day

-

Stel je voor dat de wereld vanuit een boek ergens daadwerkelijk bestaat? En dat je in het verhaal terecht kan komen? In Terug naar Fandom van Anna Day gaan Violet, Katie en Alice opnieuw het avontuur aan. Kunnen zij Violet’s broer Nate redden? Dit resulteert in een strijd tussen auteurs, een dystopische wereld vol gevaar, een vernietigend gif, en een loflied over fanfictie en fans.

Deze recensie bevat lichte spoilers voor boek 1: Fandom, van Anna Day.

Het verhaal

Terug naar Fandom is het vervolg op Fandom van Anna Day. In deel 1 belandde Violet, Nate, Alice en Katie per ongeluk in de wereld van een populair boek genaamd De Galgendans. In deze wereld leven de perfecte mensen, Gems geheten en imperfecte mensen, de zogenaamde Imps op gespannen voet met elkaar. Er is een flinke strijd gaande en Imps worden zelfs opgehangen aan de galg. Violet neemt per ongeluk de rol over van hoofdpersonage Rose, Alice wordt aangezien als Gem en slaapt met één van de bad guys, en Nate wordt neergeschoten. In dit nieuwe deel moeten ze terug als ze Violet’s broertje Nate willen redden.

Het verhaal start een week voordat Nate zestien wordt. Nadat hij werd neergeschoten in de wereld van De Galgendans ligt hij in de echte wereld in coma. Na meer dan een jaar besluiten Violets ouders daarom om de beademing stop te zetten en de dood van hun zoon te accepteren. Maar Violet laat het er niet bij zitten.

Ze is overtuigt dat hun avonturen in de wereld van De Galgendans echt waren, en dit wordt bevestigt door een bezoek van de oude helderziende Baba in haar droom. Samen met Katie gaat zij naar de Comic Con om de fanstand op te zoeken, daar waar het fandom het sterkste is. Net als meer dan een jaar geleden is er een plotselinge aardbeving en raken Violet en Katie in een coma. Alice, die twijfelde of hun avontuur werkelijkheid was geweest, komt te laat op de Comic Con aan.

Terwijl Violet en Katie in de andere wereld op zoek gaan naar Nate om hem te redden voordat zijn beademing wordt uitgeschakeld, worstelt Alice met een geheimzinnige auteur. Iemand is een vervolg aan het schrijven op hun verhaal. Een vervolg waarin hun utopie verwrongen raakt en Nate als gemenerik wordt weggezet. En dan wordt ze ook nog eens bedreigd…..

Schrijfstijl

Anna Day blijft in dezelfde sfeer als in haar vorige verhaal, met eenzelfde tempo, leuke hedendaagse verwijzingen, moderne opmerkingen, en briljante quotes. Het zijn deze humoristische zinsnedes en de scherpe opmerkingen van haar personages die het verhaal een extra pittig sausje geven. Anna weet de angstaanjagende apocalyptische sfeer uit haar eerste boek terug te halen met haar woorden en laat vanaf het begin zien dat ze er geen gras over laat groeien. De personages zijn ouder, de grofheid en het geweld neemt ietwat toe. Dit is geen loopje door het park, maar een avontuur waar doden vallen.

Al vanaf het eerste hoofdstuk is het duidelijk dat dit verhaal gericht gaat zijn op tieners en jonge vrouwen. De toespelingen over tampons, ontmaagdingen en menstruaties vullen de eerste drie hoofdstukken en geven aan dat de personages ouder zijn, niet op hun mondje gevallen zijn en geven tegelijkertijd weer hoe normaal het leven van Violet, Alice en Katie is geworden. De focus schuift al snel op Violet en Alice, door wiens ogen het verhaal om en om vertelt wordt. Maar ook inhoudelijk lijkt alles naar deze twee protagonisten toe te neigen, wat de verwachting voor de plot van het verhaal ietwat eendimensionaal maakt. Uiteindelijk lijkt Anna op te bouwen naar een goed einde voor alleen Violet, terwijl je door de schrijfwijze en met de achtergrondkennis van deel 1 ook juist Alice of één van de andere karakters als favoriet kan hebben.

Het idee van fans die in de wereld van hun fandom terecht komen en daarin moeten zien te overleven als de helden, was al goed uitgewerkt in het eerste deel. In dit tweede deel borduurt Anna voort op die wereld en personages. De lus in de wereld van De Galgendans wordt verder onderzocht en verklaart onder anderen het geheugenverlies van bijna alle personagesin het verhaal. Ze weet op deze manier ook de duistere sfeer uit het eerste deel terug te halen. Ze mixt daar een beetje tienerromantiek doorheen en weet in de echte wereld bij Alice een avontuur op te zetten dat nog het meest doet denken aan een detective. Want terwijl Violet en Katie hun best doen om Nate te redden in de andere fandom wereld, moet Alice de auteur zien te vinden die hun verhaal aanpast. De zoektocht naar de mysterieuze auteur is een steeds duisterder wordend proces. Waar Violet’s verhaal leunt op avontuur en romantiek, is de verhaallijn van Alice meer een detective te noemen. Een leuke mix die goed uitpakt.

Cosplay Next Level?

Volgens mij had ik dit ook over het eerste deel geschreven, maar deze zin op de cover is misleidend. Cosplayers worden wel genoemd en het overgaan van de ene naar de andere wereld gebeurt in beiden boeken op de Comic Con. Verder heeft het verhaal bar weinig met cosplay te maken en had de kop ‘fanfictie, fandom en cosplay’ veel beter gepast omdat nu de illusie gewekt wordt dat dit boek over cosplay gaat en helemaal hip is. Verrassing: het gaat over fans en fanfictie. Gezien het aantal fanfictie lezers en schrijvers van Nederlandse bodem is het een gemiste kans dat ze dit niet ergens op de cover erbij vermelden.

Om nog iets specifieker te zijn gaat het boek voornamelijk om een strijd tussen auteurs, waarbij een boek tegenover een fanwerk wordt gezet. Een leuke, originele twist. Anna gebruikt veel bekende fanfictie elementen waardoor sommige acties toch wat gehaast, of minder onderbouwd, kunnen overkomen. Zo voelt de romance van Violet wat rauw op het dak aan, zeker gezien het feit dat haar geliefde haar niet zou herinneren en zij hem een ideale versie van zichzelf als partner geschreven heeft. Iets wat vergeven kan worden in een fanwerk waar de lezers al een binding met de karakters uit een show hebben, maar wat nu wat oppervlakkig aanvoelt. En één van de gemeneriken heeft een onthulling die in iedere fanfic een wouw-moment zou geven, maar waar je weinig connectie mee hebt (zeker als je deel 1 al een langere tijd geleden gelezen hebt) waardoor dat spannende moment wordt afgezwakt.

Na Fandom hebben Violet en Alice toestemming gekregen om een legaal vervolg op De Galgendans te schrijven, en daarmee hebben ze van de dystopie een utopie gemaakt waarin Violet’s broertje Nate een gelukkig leven kan leiden. Maar nu lijkt het alsof er iemand een vervolg is gaan schrijven, een derde boek: de beruchte populaire trilogie reeksen. Een leuke touch van Anna en een herkenbaar fenomeen in de YA wereld.

Conclusie

Terug naar Fandom is een young adult verhaal over een dystopische wereld en een gevaarlijk virus. Hedendaags, modern en met een focus op fan, en toch verfrissend. Met een sfeer die doet denken aan De Hongerspelen gemixt met elke willekeurige Amerikaanse misdaad serie, en een beetje Legally Blonde. Anna schuwt geen geweld, liefde, en het opofferen van haar eigen karakters. Ze weet de spanning in beiden werelden op te bouwen, is trouw aan het geven van moderne verwijzingen en het bejubelen van het ‘geekdom’.

Een geslaagd verhaal over fanverhalen, fanwerken en de invloed van fans op een merchandise in het algemeen. Met daarin een tintje romantiek en de horror en spanning die je van een detective verhaal mag verwachten. Een leuke mix die veel mensen zeker zal aanspreken. Vond je deel 1 geslaagd, dan mag je dit vervolg zeker niet missen.

Terug naar Fandom Boek omslag Terug naar Fandom
Fandom
Anna Day
9789024581658
Luitingh-Sijthoff
2020
Paperback
320
Tineke Funhoff

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Vanne
Vannehttp://www.vanne.nl/
Vanne is recensent, cosplayer, fervent D&Der en geocacher. Ze heeft met haar kostuums 6 prijzen in de wacht gesleept, model gestaan voor striptekenaars, geld ingezameld voor goede doelen en gejureerd. Ze is de officiële Elsje (van de stripverhalen door Gerben Valkema en Eric Hercules). Ze spaart boeken geïnspireerd door de werken van Jane Austen. Verder probeert ze al jaren af te kicken van de cosplay, maar is inmiddels een cosplay mama.

CONCLUSIE

Eindwaardering:

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

Het Fandom neemt de macht in Terug naar Fandom van Anna Day Stel je voor dat de wereld vanuit een boek ergens daadwerkelijk bestaat? En dat je in het verhaal terecht kan komen? In Terug naar Fandom van Anna Day gaan Violet, Katie en Alice opnieuw het avontuur aan. Kunnen zij Violet’s broer Nate redden? Dit...