BoekenBoekrecensiesHeb je een spook gezien - Shirin Yim Bridges

Heb je een spook gezien – Shirin Yim Bridges

-

Omslag Heb je een spook gezien

Griezel- en spookverhalen worden door veel kinderen graag gelezen, dat is wel te merken aan bijvoorbeeld de successerie Dolfje Weerwolfje. En zelfs Casper het spookje, dat al in 1939 verzonnen is, is nog steeds heel populair. Voor kinderen die van griezelen houden en meer willen weten over spoken en geesten is dit boek gemaakt. In Heb je een spook gezien worden tien spoken tot leven gewekt. Niet zomaar spoken, maar beruchte en beroemde geesten uit de geschiedenis zoals “Bloody Mary” en “De ruiter zonder hoofd” worden beschreven én getoond. Om de geesten echt te zien (op smartphone of tablet) moet de gratis app Horrible Hauntings gedownload worden. Dan zullen er geesten verschijnen op de pagina’s, en komen 3D geesten naar je toe zweven die je doen huiveren van angst. Wie durft?

Unieke combinatie boek-tablet
Om in het boek de spoken echt te kunnen zien moet eerst de gratis app Horrible Hauntings gedownload worden. Op de achterkant van het boek staat met uitleg en foto’s heel duidelijk aangegeven wat er daarna gedaan moet worden. Na het installeren van je app moet je via het beeldscherm en de camera naar de illustraties in het boek kijken. Het is heel even onwennig, maar al heel snel weet je hoe het moet en zie je de spoken en geesten als uit het niets verschijnen. Door het kantelen van het scherm gaan de spoken bewegen en als lezer kun je het gedrag van de geesten beïnvloeden. Zo kun je bijvoorbeeld met je stem een geest oproepen of door te blazen de zeilen van het spookschip De Vliegende Hollander latten wapperen in de wind. Het is een unieke combinatie van boek en techniek dat niet te vergelijken is met een video of een e-book. Zonder het boek zijn namelijk de 3D-beelden niet te zien.

Spectaculaire 3D beelden
De 3D animaties lijken ongelofelijk echt en zijn lekker griezelig zonder te eng te zijn. Bij de keuze van de spoken heeft de schrijfster bewust rekening gehouden met de mogelijkheden die de verschillende 3D technieken te bieden hebben. Dat is prima gelukt, want er gebeurt van alles wanneer de spoken tevoorschijn komen. Op een van de pagina’s is een illustratie te zien van een meisje dat in bed ligt. Daar is niets bijzonders mee, totdat een klopgeest alle spullen door de kamer laat vliegen. Ergens anders in het boek komt er een geest met een duivelse grijns op haar gezicht naar je toe zweven. Dit zijn slechts twee voorbeelden van de spectaculaire en prachtige 3D animaties. Ze zullen ongetwijfeld veel indruk maken op de jonge lezers, zelfs in deze tijd waarin kinderen op het gebied van techniek toch heel wat gewend zijn.

De verhalen
Heb je een spook gezien is vooral een informatieboek. Bij ieder spook staat er een cursief gedrukt leesfragment over het spook. Daaronder worden allerlei feitjes en weetjes over de spoken / geesten verteld. Het taalgebruik is hierbij vaak best moeilijk en er wordt in een betrekkelijk klein stukje tekst erg veel informatie gegeven. Om dit zelfstandig te moeten lezen is voor de leeftijdsgroep best wel pittig. Het lijkt me eerder geschikt om samen met een volwassene te lezen.

In het boek komen volop griezelige en enge onderwerpen voor, zoals spoken die geen rust kunnen vinden, slechte voortekens en rollende koppen. Dit zou een geweldig boek op moeten leveren, maar de verhalen weten niet echt te boeien en zijn niet pakkend geschreven. Het is jammer dat deze unieke combinatie van boek en 3D animatie op mij geen verpletterende indruk achter laat. Het concept vind ik geweldig en hoop het nog eens terug te zien in een fantasy jeugdverhaal. Waar dan door het hele boek heen de animaties en het verhaal elkaar aanvullen en versterken. Dat heb ik bij dit boek, wellicht door de losse verhalen, wat gemist.

Conclusie
De verhalen zijn bedoeld voor kinderen die geïnteresseerd zijn in spoken en geesten. Er wordt erg veel informatie gegeven, dat niet erg pakkend is geschreven. De kracht van het boek zit vooral in de ongelooflijk echt lijkende 3D animaties. Het is te zien dat daar heel veel aandacht aan is besteed. Deze animaties zijn prachtig en maken gebruik van verschillende technieken.

[product_page sku=”9789044819236″]

Heb je een spook gezien Boek omslag Heb je een spook gezien
Shirin Yim Bridges
9789044819236
Clavis

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Connie Flipse
Connie Flipse
Connie is altijd al een enthousiaste lezer geweest, als kind ging ze minstens 1 keer in de week naar de bibliotheek om nieuwe boeken te halen. Ze leest bijna alle genres maar heeft vooral aan fantasy haar hart verloren. Door haar kinderen leerde ze de Young Adult fantasy kennen die ze nu naast de volwassen boeken graag leest. In haar boekenkast staan veel fantasyboeken waarvan minstens de helft van Nederlandse auteurs is. Vaak gesigneerd omdat ze samen met Jeroen (haar man) graag naar fantasyfestivals gaat en daar bijna altijd wel één of meer boeken koopt.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

 Heb je een spook gezien - Shirin Yim Bridges