BoekenBoekrecensiesGriezelkoorts 1: Akelige sms'jes - P.J. Night

Griezelkoorts 1: Akelige sms’jes – P.J. Night

-

Omslag Griezelkoorts 1: Akelige sms’jes

Wanneer Aagje haar drie vriendinnen uitnodigt voor een gezellig slaapfeestje, heeft ze nog geen idee wat haar die avond en de weken erna allemaal te wachten staat. Tijdens een spelletje Doen, Durven of de Waarheid biecht ze namelijk op aan haar vriendinnen dat ze stiekem verliefd is op Daan, erop vertrouwend dat zij de enigen zijn die dit ooit zullen weten. Maar diezelfde avond nog blijkt dat ze het mis had: midden in de nacht krijgt ze een griezelig sms’je van een onbekend nummer. Aagje heeft geen idee wie er achter het sms’je zit, maar één ding is in elk geval duidelijk: deze persoon is absoluut niet blij met Aagjes verliefdheid op Daan en zal er alles aan doen om de twee uit elkaar te houden…

Aagje is in eerste instantie ontzettend geschrokken. Wie kan er nou zo gemeen zijn? Maar ze besluit zich er niet al te veel van aan te trekken en blijft gewoon met Daan omgaan. Totdat ze nog meer griezelige sms’jes krijgt. En daar blijft het niet bij. Er gebeuren vreemde dingen in Aagjes huis. De temperatuur daalt plotseling, computers lopen vast en Aagje ziet vreemde schimmen vanuit haar ooghoeken. Ze durft het bijna niet te denken, maar… zou ze te maken hebben met een geest?

Akelige sms’jes is een spannend begin van een nieuwe, los van elkaar te lezen serie griezelboeken.

Griezelen onder je deken
Akelige sms’jes is het eerste deel van Griezelkoorts, een nieuwe griezelboekenserie in de stijl van Kippenvel en Fear Street: los van elkaar leesbare verhalen met elk een nieuw, huiveringwekkend griezelverhaal. Nu valt het gegriezel in dit eerste boek nog wel mee. Er gebeuren wat onverklaarbare en spookachtige gebeurtenissen, maar het verhaal draait vooral ook om de band tussen Aagje en haar vriendinnen en de opbloeiende liefde tussen Aagje en Daan. Volgens de schrikschaal achterop het boek valt dit eerste deel onder categorie 3: ‘Kruip weg onder je deken’, maar deel twee, Enge buren, belooft nog veel meer griezelige momenten, want deze valt onder categorie 4: ‘Laat het licht aan ’s nachts’…

Herkenbaar
Het verhaal is vrij simpel en af en toe ook een beetje voorspelbaar, maar dat neemt niet weg dat meiden tussen de 10 en 13 jaar er ongetwijfeld van zullen genieten. Akelige sms’jes is met slaapfeestjes, huiswerk, vriendinnenproblemen, eerste vriendjes en veel gechat en ge’sms namelijk een erg herkenbaar boek voor tienermeiden. Het verhaal is niet te lang, houdt de vaart erin en leest gemakkelijk weg. Dit zorgt er dan ook wel weer voor dat er niet heel veel diepgang in het boek zit en niet alles even geloofwaardig overkomt, maar voor tieners die op zoek zijn naar een herkenbaar meidenboek dat af en toe de rillingen over je rug laat lopen, zal dat absoluut geen probleem zijn.

Vlotte, maar soms wat kromme zinnen
Waar ik af en toe wel tegenaan liep waren de soms wat kromme zinsconstructies. De vertaling doet regelmatig wat Vlaams aan (met woorden als ‘groentjes’ voor ‘groente’) en is voor mijn gevoel soms ook net wat te dicht bij het Engels gebleven, waardoor sommige zinnen net niet helemaal lekker lopen. Dit is jammer, want zulke zinnen zorgen er toch voor dat het verder zo vlotte verhaal wat minder fijn leest. Afgezien van nog wat vreemde vertaalkeuzes (waarom zou de vertaler de vrij normale naam Abby vertaald hebben met het wat ouderwetse Aagje?) is het verhaal echter in een vrij eenvoudige stijl geschreven en zit het vol vaart en spanning, waardoor het absoluut niet moeilijk is om door te lezen.

Conclusie
Akelige sms’jes is een spannend begin van een nieuwe, los van elkaar te lezen serie griezelboeken. Het verhaal is ietwat simpel en voorspelbaar voor de wat oudere lezers en de vertaling bevat hier en daar wat kromme zinsconstructies, maar door de herkenbare situaties en het griezelelement zal dit boek zeker in de smaak vallen bij de beoogde doelgroep: meisjes tussen de 10 en 13 jaar.

[product_page sku=”9789044736991″]


Griezelkoorts 1: Akelige sms'jes Boek omslag
Griezelkoorts 1: Akelige sms'jes
Griezelkoorts 1

P.J. Night


9789044736991

Deltas

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Marije Kok
Marije behoort tot de Harry Potter-generatie en het is daarom ook niet gek dat de boeken over de tovenaarsleerling, die meteen haar eerste kennismaking met de wereld van fantasy waren, nog steeds haar lievelingsboeken zijn. Ondertussen heeft ze de rest van de fantasywereld ook ontdekt. Ze is dol op het lezen van young adult-boeken, dystopische verhalen, epische fantasy en eigenlijk alle kinderboeken waar ook maar een beetje magie in voorkomt.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties