BoekenBoekrecensiesGoddelijk 2: Verloren - Josephine Angelini

Goddelijk 2: Verloren – Josephine Angelini

-

Helen stamt af van de Griekse goden en is de enige erfgename van het Huis van Atreus. Door een vloek is haar Huis verwikkeld in een strijd met het Huis van Thebe, waartoe Lucas behoort. De twee zijn verliefd geworden, maar dat mag dus niet. Ook omdat ze, zoals haar moeder beweert, neef en nicht zijn. Toch wil Helen de vloek die op hun Huizen ligt verbreken. Hiervoor reist ze elke nacht af naar de Onderwereld, waar ze de knappe Orion leert kennen. Toch kan Helen Lucas maar niet vergeten en als ze niet snel tot een oplossing komt, zal haar missie haar fataal worden.

Niet erg positief
Ik weet niet wat het is met deze serie. Ik heb op de middelbare school Latijn en Grieks gehad en heb dus zeker genoeg kennis om de personages in het boek te plaatsen, maar toch kan deze serie mij niet in zijn greep krijgen. Het verhaal is best spannend. Helen reist iedere avond af naar de Onderwereld, en daar is het echt geen pretje. Door deze reizen krijgt ze niet genoeg nachtrust, en hier lijden haar sociale leven en haar schoolprestaties weer onder.

Natuurlijk is Helens vader erg bezorgd, maar Helen weet hem telkens weer om de tuin te leiden (en oké, ik vind haar vader ook wel een béétje naïef, maar ik snap dat dit beter uitkomt voor het plot). Uiteindelijk komt Helen erachter dat haar nachtelijke afdalingen zo gevaarlijk zijn dat haar eigen leven op het spel komt te staan. Omdat ze niet droomt, raakt haar (mentale) gezondheid ernstig in gevaar. Toch lijkt Helen vrij snel bereid haar leven te willen geven voor haar missie…

De Griekse mythologie is heel goed verweven met het moderne leven en als je bekend bent met de oude personages en hun rollen, is dit boek natuurlijk erg leuk om te lezen.

Geen binding met het personage
De voornaamste reden dat ik niet echt van deze serie houd, komt denk ik toch wel door Helen als personage. Ze offert zichzelf op voor het doel dat ze moet dienen en zorgt vreselijk slecht voor zichzelf. Ze slaapt niet, ze is vel over been en blijft zichzelf steeds maar erger kwellen om de vloek te kunnen verbreken. Daarbij weigert ze alle hulp. Ik vond dit gewoon echt irritant en ongeloofwaardig worden. Gelukkig willen de Delossen (de familie van Lucas) en Helens ‘mensenvrienden’ hier niets van weten en steken ze de koppen bij elkaar om Helens missie te laten slagen. Dat is maar goed ook, want in haar eentje bakt Helen er niet zoveel van…

Wel een sensationeel verhaal
Angelini heeft wel haar best gedaan om een interessante wereld te scheppen. De Griekse mythologie is heel goed verweven met het moderne leven en als je bekend bent met de oude personages en hun rollen, is dit boek natuurlijk erg leuk om te lezen. Angelini laat het boek eindigen met een episch gevecht en de spanningen lopen hierbij echt hoog op. Dit zorgde er wel voor dat ik, ondanks mijn irritaties voor het hoofdpersonage, door bleef lezen. Het is dus niet zo dat ik dit boek alleen maar slecht vind, maar ik had er wel meer van verwacht.

Een ander publiek
Het is duidelijk dat Luitingh-Sijthoff vertrouwen heeft in deze serie. De covers zijn natuurlijk niet voor niets in een nieuw, mooi jasje gestoken. De boeken zien er nu een stuk aantrekkelijker uit dan eerst. De cover van deel één was eerst grijs en behoorlijk angstaanjagend. De boeken hebben nu mooie kleuren en zijn heel mooi vormgegeven. Als ik deze tegen zou komen in de boekhandel zou ik er zeker een blik op werpen. Ik denk dat dit boek daarom vooral geschikt is voor een jonger publiek dat, in tegenstelling tot mijzelf, wél zit te wachten op een tragisch liefdesverhaal.

Helen is er namelijk nog steeds van overtuigd dat Lucas haar neef is, maar als lezer ben je er in deel één achter gekomen dat haar moeder dit haar alleen maar heeft wijsgemaakt omdat het haar beter uitkomt. Helen blijft hunkeren naar Lucas (en andersom) en dit maakt hun liefdesverhaal heel ingewikkeld en (in mijn ogen) langdradig. Ik vind een beetje romantiek best oké, maar omdat Helen en Lucas het hele boek maar bezig zijn hun gierende tienerhormonen in bedwang te houden, begon ik me ook daaraan een beetje te ergeren.

Conclusie
Eerlijk is eerlijk, ik ben gewoon geen fan van deze serie. Ik ben er misschien te oud voor, of het onderwerp ligt me gewoon niet, maar Angelini weet mij gewoon niet te boeien. Toch weet ik zeker dat een jonger publiek of lezers die zich heel erg interesseren in Griekse mythologie van dit boek kunnen genieten.


Goddelijk 2: Verloren Boek omslag
Goddelijk 2: Verloren
Goddelijk 2

Josephine Angelini


9789024570041

Luitingh-Sijthoff
1980
Paperback
400

Helen stamt af van de Griekse goden en is de enige erfgename van het Huis van Atreus. Door een vloek is haar Huis verwikkeld in een strijd met het Huis van Thebe, waartoe Lucas behoort. Haar liefde voor hem is dus gedoemd te mislukken. Om de vloek voorgoed te beëindigen, reist ze elke nacht af naar de Onderwereld. Daar leert ze de grappige en moedige Orion kennen. Maar haar missie is zwaar en levensgevaarlijk, en ze durft niet meer op een goede afloop te hopen. Maar het moeilijkst van alles is dat ze Lucas moet proberen te vergeten…

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Denise Meyer
Als kind was Denise gek op prinsessenfilms. Haar hart brak toen ze erachter kwam dat prinses helemaal geen beroep was. Via Harry Potter en The Lord of the Rings kwam ze terecht in de wereld van fantasy, en je zal haar dan ook vaak terugvinden op fantasyfairs door het hele land. Ze is dol op het lezen van (dystopische) young-adults, maar ook op epische fantasy, een thriller op zijn tijd, en af en toe iets om bij te zwijmelen.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties