BoekenBoekrecensiesGewist - Marco Kunst

Gewist – Marco Kunst

-

Omslag Gewist

‘U bevindt zich in verboden gebied. Op deze overtreding volgt sanctie 2-f: volledige historische uitwissing. Uw identiteit wordt bij dezen gewist, zowel in deze unit als elders in de Kringloop. Al uw bezittingen, inclusief uw lichaam, zullen hernieuwd in de Kringloop worden opgenomen en iedere herinnering aan uw bestaan in mens en machine wordt gewist. U dient zich te begeven naar het dichtstbijzijnde kringlooppunt, alwaar u zult worden opgeheven. De Stad dankt u vriendelijk voor uw medewerking.’ 

Sigma-fi-alpha-277, of Sig, wordt geschept door een reinigingsrobot terwijl hij stiekem de rails in het metrostation oversteekt. De robot gooit hem buiten de Stad op een vuilnisbelt, maar het is voor burgers ten strengste verboden om de Stad te verlaten. Dit is ook niet nodig, want iedereen is er gelukkig. De Centrale Computer (CC) zorgt ervoor dat iedereen het naar zijn zin heeft en niets tekort komt. De Stad is geheel zelfvoorzienend, alles wordt gerecyled en hergebruikt. Criminaliteit bestaat niet, en als iemand het toch in zijn hoofd haalt om iets illegaals te doen wordt deze persoon zonder pardon gewist en uit de Stad gesmeten. Er zitten dan ook geen poorten of deuren in de stadsmuur, alleen kleine gaatjes voor robots die naar de vuilnisbelten moeten.

Personages
Zo gebeurt het dat Sig er opeens helemaal alleen voor staat: zijn ouders zullen zich door de Centrale Computer niet meer herinneren dat ze een zoon hebben. Sig heeft nog nooit voor zichzelf moeten zorgen en heeft nog nooit verdriet of angst gehad. Hij zou het liefst weer terug de Stad ingaan, maar hij wil niet gewist worden. Welk nut heeft het leven nog?

Gewist heeft een wat trage start, maar is vermakelijk, spannend en zet je aan het denken.

Gelukkig ontmoet hij Plijster, iemand die al jaren op de vuilnisbelt leeft. De beste man is zo gek als een deur, maar leert Sig waar hij eten en drinken kan vinden. Hij leert hem ook op te passen voor ‘vlogen’, de vliegende robots die in dienst zijn van de Stad, en hoe hij ze moet uitschakelen. Samen besluiten ze op reis te gaan, in de hoop een oplossing te vinden. Ze moeten de CC ervan zien te overtuigen hen weer op te nemen in de Stad. Maar hoe verder ze komen, hoe minder zeker ze ervan worden dat ze weer in de Stad willen wonen.

Verhaal
Het verhaal begint langzaam en het duurt een tijd voordat je Sig aardig gaat vinden. Het is immers een verwend stadsjochie die nog nooit een poot heeft moeten uitsteken, en dat is eraan af te lezen. Als het verhaal eenmaal op gang komt, zie je hoe hij zich ontwikkelt tot een onverschrokken en slimme jongeman. In de Stad bestaat alleen geluk, geen andere emoties. Aan het begin verlangt Sig dan ook terug naar het gelukkige leven, zonder zorgen en moeilijke vragen. Maar tijdens zijn reis leert hij zelf na te denken en ervaart hij meer dan hij voor mogelijk hield. Hij stelt zichzelf opeens kritische vragen: is altijd gelukkig zijn wel fijn? En waarom is het verboden om de Stad uit te gaan?

Het verhaal transformeert van een wat slome vertelling naar een filosofisch betoog, waarbij de lezer wordt aangemoedigd om zelf mee te denken en een mening te vormen. Dat deze ethische beschouwing er is zonder dat het vervelend wordt, is op zijn minst wonderbaarlijk. Het is zelfs tot op het einde spannend en het is dan ook een hele klus om dit boek niet in één ruk uit te lezen. De beschrijvingen van de omgeving en de beesten die Sig en Plijster tegenkomen zijn komisch en herkenbaar. Dit maakt het gemakkelijk om je in te leven in het verhaal. Ook is er in het boek een kaart van de Stad en het land eromheen.

Conclusie
Gewist is een boek dat opnieuw is uitgegeven, en dat is het zeker waard. Het is vermakelijk, spannend en het zet je aan het denken. Sig ontwikkelt zich van een simpele pummel tot een echte avonturier, waarbij je als lezer toch wel van hem gaat houden. Tel daarbij op dat ik eigenlijk helemaal niet van science-fiction houd, en je hebt een juweeltje in handen.

[product_page sku=”9789047705673″]


Gewist Boek omslag
Gewist

Marco Kunst


9789047705673

Lemniscaat

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties