BoekenBoekrecensiesFandom - Anna Day

Fandom – Anna Day

-

Wat doe je als je in de wereld van jouw favoriete boek belandt? In Fandom laat Anna Day zien wat er zoal kan gebeuren wanneer je helemaal opgaat in een fandom en de gevolgen die je kan ondervinden wanneer je te veel fanfictie schrijft. Een boek voor liefhebbers van dystopische young adult-verhalen.

Niet een verhaal over de wereld van cosplay

Gepromoot als een verhaal over fandoms, fanfictie en met een quote over cosplay op de cover, kan je misleid worden met dit boek. Fandom gaat echter niet specifiek over de bovengenoemde punten. Cosplay wordt er maar kort in genoemd omdat hoofdpersonage Violet en haar vriendinnen en broertje naar Comic Con gaan om hun favoriete acteur te ontmoeten. Hun aankleedpoging zal doorgewinterde cosplayers bitter doen glimlachen. Een paar strepen make-up op je gezicht en de dag van tevoren pas afspreken als wie je verkleed wilt gaan? Het concept van het verhaal is in het opzicht van gepubliceerde ‘fanfictie’ ook niet nieuw. Verwacht daarom ook niet een verhaal waarin één personage in een boek terecht komt en alles in de war schopt en moet zien op te lossen, zoals in Lost in Austen.

Wanneer je een verhaal verwacht zoals fanfictie, dan kan het hoofdpersonage overkomen als een Mary-Sue. Vergeet dat dus, want hoewel Violet vooral aan het begin goed op de zenuwen kan werken, is ze zeker geen perfecte heldin.

“Vandaag zal ik hangen. Ik zal hangen voor mijn vrienden, mijn familie, en bovenal voor de liefde”

Een dystopische young adult-fantasy

Wat het verhaal wel is, dat is een dystopische fantasy. Het valt prima in de categorie young adult, met tiener helden die niet alleen proberen te overleven maar ook bezig zijn met een zoektocht naar zichzelf, hun identiteit en de liefde.

Dat het boek pakkend is blijkt al na de eerste hoofdstukken, wanneer de helden de gewone wereld verlaten en ik met moeite het boek van me weg kan leggen. Het overgrote deel speelt zich af in deze fictieve wereld van De Galgendans. Een wereld die Anna grauw en grimmig weet te schetsen. De duistere sfeer doet denken aan The Hunger Games en het boek zit boordevol referenties naar hedendaagse popcultuur zoals populaire jeugdboeken en series. Wat dat betreft scoort het boek hoog; liefhebbers van young adult zullen kunnen smullen van de referenties en een leuke uitdaging hebben aan het puzzelen van de parallellen tussen verhalen.

Perfecte Mensen tegen imperfecte mensen

De uitdaging van een fanverhaal

Anna Day heeft een moeilijke taak die ze goed weet te volbrengen. Want hoe vertel je een verhaal over iemand die in een algemeen bekend verhaal terecht komt, zonder dat de lezers dat algemeen bekende verhaal al kennen? Maar door middel van een presentatie van hoofdpersonage Violet geeft ze al in het eerste hoofdstuk de grove lijn van het verhaal weer. Kan het boek dan verder de lezer nog boeien? Ja, want niets gaat zoals het moet. En zo komt Anna keer op keer met een verrassing.

Dat Violet samen met haar vrienden in het verhaal The Gallows Dance, oftewel De Galgendans, belandt was voor mij eerst een irritatiepuntje, maar elk personage heeft zijn eigen belangrijke rol te vervullen. Zo is Alice een knap meisje dat fanfictie schrijft van De Galgendans. Ze is ook de perfecte Gem, een meisje dat qua uiterlijk aan het volmaakte beeld van de mensheid voldoet. Katie daarentegen heeft het boek nooit gelezen en de film nooit gezien. Ze heeft geen idee wat er allemaal om haar heen speelt. En Nate, Violets broertje, kent de teksten van de film helemaal uit zijn hoofd.

De belangrijke rol van fanfictie wordt pas tegen het einde onthuld. En dan komt ook naar boven wie de werkelijke protagonist van het verhaal had moeten zijn. Leuke twists waar ik niet te veel over zal weggeven.

Conclusie

Lees dit boek niet vanwege het woord cosplay, of fanfictie, of Comic Con. Vergeet alles van de flap. Dit boek gaat over vrienden die moeten zien te overleven in een toekomst waar normale mensen niets meer zijn dan wegwerpslaven, waar de stad stinkt en het eten bestaat uit rat. Dit verhaal gaat over vriendschap, liefde en verraad. Dit verhaal is een echte dystopische fantasy met een duistere ondertoon en gebrek aan een happy end – dus pak je zakdoekjes er maar bij. Het stuk dat zich afspeelt in De Galgendans is pakkend en ondanks dat Anna het verhaal al weg lijkt te geven wil je weten hoe de protagonisten het gaan aanpakken en overleven.

Ook nog dit:

Anna Day won met het verhaal, gebaseerd op een idee van Angela McCann, The Big Idea Competition van uitgeverij The Chicken House. Inmiddels is er nu ook een Nederlandse schrijfwedstrijd uitgeroepen naar aanleiding van haar werk. De wedstrijd op Sweek daagt je uit om een verhaal te schrijven over je favoriete boek of serie, en wat er zou gebeuren wanneer iemand daar plotseling in terecht komt. Je kan via deze link nog meedoen aan deze wedstrijd.

 

Fandom Boek omslag Fandom
Anna Day
9789024578382
Young Adult
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff
2018
Paperback
446
https://www.lsamsterdam.nl/boek/fandom/

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Vanne
Vannehttp://www.vanne.nl/
Vanne is recensent, cosplayer, fervent D&Der en geocacher. Ze heeft met haar kostuums 6 prijzen in de wacht gesleept, model gestaan voor striptekenaars, geld ingezameld voor goede doelen en gejureerd. Ze is de officiële Elsje (van de stripverhalen door Gerben Valkema en Eric Hercules). Ze spaart boeken geïnspireerd door de werken van Jane Austen. Verder probeert ze al jaren af te kicken van de cosplay, maar is inmiddels een cosplay mama.

CONCLUSIE

Eindwaardering:

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

Wat doe je als je in de wereld van jouw favoriete boek belandt? In Fandom laat Anna Day zien wat er zoal kan gebeuren wanneer je helemaal opgaat in een fandom en de gevolgen die je kan ondervinden wanneer je te veel fanfictie schrijft....Fandom - Anna Day