BoekenBoekrecensiesEeuwige leven is een mooie afsluiter van de Everlife-serie van Gena Showalter

Eeuwige leven is een mooie afsluiter van de Everlife-serie van Gena Showalter

-

In Levensbloed stonden Ten en Killian op het punt te gaan trouwen en dit is precies waar Eeuwige Leven verder gaat. Na veel strijd te hebben geleverd en om verder te komen in die strijd gaan ze de verbintenis met elkaar aan. Het verloopt echter anders dan ze zich voorgesteld hadden. Na het huwelijk lijkt Killian een deel van zijn geheugen en daarmee zijn liefde voor Ten kwijt te zijn. Als de generaals van Troika ze ook nog eens op het spoor zijn, raakt Ten in paniek. Hoe kan haar plan om samen met Killian alle gevangen zielen in Vele Eindes te bevrijden en Myriad voor eens en altijd te verslaan nu nog lukken?!

Nadat de Troikaanse generaals Killian en Ten gevangen hebben genomen, komt Ten erachter dat zij niet het eerste gemengde koppel zijn en ook waarom ze hier nog nooit eerder van gehoord hebben: de koppels overleven het niet. Ondanks dit verschrikkelijke nieuws herpakt Ten zich en doet ze er alles aan om ervoor te zorgen dat Killian zich haar weer herinnert en daarnaast ook om haar plan voor vrede door te zetten. Zal het Ten lukken om dit alles voor elkaar te krijgen, of zullen de schaduwen haar overnemen?

Tenley

In mijn recensie van het vorige deel in de Everlife-serie gaf ik aan dat ik vond dat Ten in negatieve zin was veranderd ten opzichte van het eerste boek Eerste Leven. In Eeuwige Leven maakt Showalter dit gelukkig weer goed; Ten is niet meer zo zoetsappig als ze in het vorige boek was, al is ze ook niet meer helemaal terug in haar rol als total bad ass. Haar verandering is te verklaren omdat ze niet meer constant gemarteld wordt en zich groot moet houden. Ik ben blij dat Ten weer gegroeid is als personage en weer lekker op z’n Tenleys voor zichzelf opkomt. Dit maakte het voor mij een stuk aangenamer om in haar denkwereld mee te gaan.

Beeldvorming

Een andere verbetering ten opzichte van Levensbloed is dat de beeldvorming in Eeuwige Leven beter gedaan is. Je gaat van Troika naar Myriad en door naar Vele Eindes. We zijn in deze serie nog nooit echt in Myriad geweest, maar Showalter beschrijft de wereld goed. Het is knap dat Myriad een heel ander (duister) gevoel heeft dan Troika. Dit is natuurlijk ook wel logisch gezien Troika het rijk van het licht is en Myriad van het duister, maar je voelt de verschillende “vibes” goed door de beschrijving van de werelden. Vele Eindes was al eerder beschreven, maar ook hier heb je weer een ander gevoel: vervreemd en opgejaagd.

Vertaling

Alle drie de boeken zijn door verschillende mensen vertaald en dat merk je aan de woordkeuze. Persoonlijk ergerde ik me aan bepaalde woordkeuzes in de vertaling. Ik merkte dat er soms voor erg moeilijke woorden werd gekozen die geen spreektaal zijn. Zo wordt de blik van Killian met enige regelmaat “omfloerst” genoemd (ik weet nog steeds niet precies wat de vertaalster hiermee bedoelt). Ten is een jonge meid die in ongeveer dezelfde wereld leeft als wij. Je zou dan verwachten dat het taalgebruik ook ongeveer hetzelfde is en niet op sommige momenten wat ouderwets aanvoelt.

Conclusie

Met Eeuwige Leven heeft Showalter een goede afsluiter geschreven voor de Everlifeserie. Ten is van stoere chick in Eerste Leven naar zacht ei in Levensbloed weer teruggekomen naar bad ass met een zacht randje in Eeuwige Leven. Daarnaast heeft Showalter deze keer voor een wat betere wereldbeschrijving gezorgd, waardoor je merkt dat het gevoel in alle werelden anders is. Mede hierdoor leest Eeuwige Leven lekker weg. Een minpunt vond ik zelf de vertaling ten opzichte van de vorige delen. Er worden soms moeilijke woorden gebruikt die wat ouderwets aanvoelen, terwijl het een Young Adult-boek is. Ondanks dit minpuntje is Eeuwige Leven een mooie afsluiting van de reis die Tenley met haar vrienden heeft gemaakt!

Everlife 3: Eeuwig leven Boek omslag Everlife 3: Eeuwig leven
Everlife 3
Gena Showalter
9789402701111
April 2018
Paperback
496 pagina's

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

CONCLUSIE

Eindwaardering:

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties