BoekenBoekrecensiesEen Dans met Draken B: Zwaarden tegen Draken - George R.R. Martin

Een Dans met Draken B: Zwaarden tegen Draken – George R.R. Martin

-

Omslag Een Dans met Draken B: Zwaarden tegen Draken

Het vijfde deel van de immens populaire serie Een Lied van IJs en Vuurwerd voor de Nederlandse uitgave in twee delen gesplitst. Deze tweede helft gaat uiteraard verder waar deel A was gebleven, waarbij de focus op enkele van mijn favoriete personages blijft.

In het noorden moet Jon Sneeuw zich nog steeds bewijzen als opperbevelhebber van de Muur. Zijn loyaliteit ligt bij de Muur, maar de ontwikkelingen in Westeros gaan ook in het noorden niet ongemerkt voorbij. Stannis Baratheon trekt ondertussen van de Muur weg, de kou in, om zijn troon op te eisen. Hij wil de noordelijke heren achter zich krijgen en besluit, ondanks advies van Jon dit niet te doen, Winterfel in te nemen.

Aan de andere kant van de oceaan is Tyrion Lannister onderweg naar Daenerys Targaryen. Zijn reis verloopt allesbehalve volgens plan en zijn snijdende humor brengt hem steeds vaker in de problemen. Daenerys zelf zit opgesloten in de stad Meereen, waar ze wordt belegerd door de heren van de Vrije Steden en hun legers. Haar besluit om slavernij af te schaffen is niet in goede aarde gevallen. Via een bruiloft probeert ze het conflict zonder geweld op te lossen.

In dit boek komt de chronologische tijdlijn weer samen met het einde van het vierde deel van Een Lied van IJs en Vuur: Een Feestmaal voor Kraaien. Hier komen we dan (zij het slechts heel kort) ook weer enkele andere personages tegen, zoals Cersei en Jaime Lannister en Arya Stark.

Ontwikkeling
Voor een deel zal ik hier moeten herhalen wat ik over boek A vertelde. De schrijfstijl van George R.R. Martin is namelijk wederom ontzettend goed. De manier waarop hij de sfeer weet neer te zetten, de hoofdstukken in elkaar over kan laten lopen en zijn wereld bouwt en tot leven laat komen is bewonderenswaardig. En ook in dit boek zien we de personages weer ontwikkelen. Door tegenslagen, overwinningen en ontmoetingen met anderen laat Martin zijn personages op een prettige, geloofwaardige manier groeien.

Dit alles heeft ook een ietwat minder prettige bijkomstigheid. De vele omschrijvingen en de minutieuze uitwerking van al zijn personages zorgen ervoor dat het verhaal slechts stapvoets verder gaat. In deel A had ik dit nog een beetje door de vingers gezien, omdat ik dit enigszins kon begrijpen als zijnde de eerste helft van een boek. Dit tweede deel zou naar mijn mening echter iets meer losse verhaallijnen moeten verbinden, afkappen of oplossen.
Ik had bij dit boek enkele hoofdstukken graag overgeslagen om als korte samenvatting via een herinnering van het betreffende personage te krijgen, zodat de vaart wat meer erin zou blijven. Tegen het einde van dit boek beginnen enkele plotlijnen eindelijk naar een climax te gaan, maar dit eindigt frustrerend genoeg vooral in bloedspannende cliffhangers…

Verrassingen
George R.R. Martin zou zichzelf niet zijn als hij niet een aantal verrassingen in het boek zou hebben gestopt. De stelregel dat geen enkel personage veilig is, wordt weer bewezen en dat geeft het verhaal nog steeds dezelfde lading mee als de eerste boeken uit de serie. Niks is spannender als wanneer je favoriete personages bij gevaarlijke situaties ook echt gevaar lopen. En in de wereld van Martin loert er gevaar om elk hoekje. Het is een verdienste van de schrijver dat deze spanning ook in het overgrote deel van het boek te voelen is.

Conclusie
Martins schrijfstijl blijft ontzettend goed. De wereld van Een Lied van IJs en Vuur wordt met elk boek echter, de personages met elk boek boeiender. Het is jammer dat het verhaal nu tegen het einde van de reeks begint af te remmen, want de snelheid van de serie was juist zo verfrissend. Het lijkt alsof Martin de lezer niks wil ontzeggen van wat hij in zijn hoofd heeft zitten, wat het afschrijven van deze serie alleen maar complexer maakt.

[product_page sku=”9789024541591″]


Een Dans met Draken B: Zwaarden tegen Draken Boek omslag
Een Dans met Draken B: Zwaarden tegen Draken
Een Dans met Draken B

George R.R. Martin


9789024541591

Luitingh-Sijthoff

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Davey Cobben
Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties