BoekenBoekrecensiesDuivelskruid - Marita de Sterck

Duivelskruid – Marita de Sterck

-

Het is het begin van de vorige eeuw; Tanne groeit als jong meisje op op een boerderij dicht bij de hei. Zoals bij elke dorpeling speelt geloof een belangrijk aspect in haar leven, alleen is Tanne gefascineerd door de angstaanjagende verhalen over de duivel. Al op jonge leeftijd leert Tanne veel van haar buurvrouw en begint ze zelf te experimenteren met allerlei kruiden. Al doende wordt ze een volleerde kruidenvrouw. Maar ze weet niet goed wat de grenzen zijn en om te krijgen wat ze begeert, kwetst ze al haar dierbaren.

Yara, haar kleindochter en herder op de hei, wil jaren later te weten komen wat er vroeger gebeurd is, waardoor haar oma zo verward is. Veel tijd heeft ze niet, want de oude Tanne levert een strijd op leven en dood met de duivel in haar. Wat is de waarheid en wat zijn verzinsels? Wil ze de waarheid wel weten? Wat als Tannes duivel ook latere generaties beïnvloedt?

Duivels kantje

In Duivelskruid neemt Marita de Sterck de lezer mee naar de Kalmthoutse heide waar de jonge Yara regelmatig bij haar grootmoeder, die ze omatan noemt, langsgaat, die in haar eentje op haar boerderij bij de hei woont. Tanne is een bijdehand oud vrouwtje dat geen blad voor de mond neemt en dat op een erg sappige manier laat weten aan haar kleindochter. Je voelt ook het ongemak van Yara als kleindochter, die duidelijk om haar oma geeft, maar het ook lastig heeft met haar onomwonden manier van spreken over mannen. Tanne bemoeit zich duidelijk graag met anderen, maar ze geeft ook erg om haar patiënten. Het is daarnaast glashelder dat ze weinig opheeft met de kerk en er zo haar eigen ideeën op nahoudt. Velen zouden haar een duivels kantje toeschrijven net om die reden. Het maakt van haar wel een overtuigend kruidenvrouwtje dat op haar manier goed doet, maar een beetje buiten de samenleving staat.

Vroeger en nu

Het leuke aan Duivelskruid is de afwisseling tussen het heden en het verleden. In het heden volgen we Yara, die zo haar eigen problemen heeft met haar moeder. Langzaam wordt haar duidelijk dat ze de waarheid in het verleden van haar omatan moet zoeken. Haar moeder is het hier niet mee eens en die spanning brengt de schrijfster goed naar voren.

Marita de Stercks schrijfstijl leest vlot en blijft in de stijl van de regio.

In het verleden leren we gaandeweg het leven van Tanne kennen. Hoe ze als kind was en voor welke uitdagingen ze kwam te staan. Dat ze als ze haar zinnen ergens op zette, ze er ook voor zorgde dat het gebeurde, en we lezen ook over haar angst en fascinatie voor de duivel en de verhalen die erover werden verteld. Het verhaal is over het algemeen niet heel spannend, maar omdat het boek niet al te dik is, weet het toch te boeien. Marita de Stercks schrijfstijl leest vlot en blijft in de stijl van de regio. Ze heeft ook duidelijk wat onderzoek gedaan naar de regio en de impact van het geloof en de duivel op het leven van de gewone bevolking in het begin van de eeuw. Dat maakt het geheel geloofwaardig. Ook de plot heeft ze goed uitgewerkt. Hoewel het boek dus niet zoveel pagina’s beslaat, krijg je nergens het gevoel dat er losse eindjes overblijven.

Conclusie

In Duivelskruid vecht Tanne met haar duivels uit het verleden en het heden. Haar kleindochter Yara probeert ze te ontrafelen, voordat haar omatan de strijd tegen de dood en de duivel verliest en haar geheimen met zich meeneemt. Marita de Sterck schept met Tanne een bijdehand oud vrouwtje dat geen blad voor de mond neemt, maar wel zo haar demonen heeft. De spanning is niet bijster hoog, maar de vlotte schrijfstijl van de schrijfster en haar realistische omschrijvingen van de omgeving zorgen er wel voor dat het verhaal geloofwaardig is en de lezer weet te boeien.

Duivelskruid Boek omslag Duivelskruid
Marita de Sterck
9789021414379
Fantasy
Querido
Augustus 2018
Paperback
176

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Joke Michielsen
Joke Michielsen
Joke leerde de rijke fantasy-wereld kennen via Harry Potter, maar werd verliefd op de wereld in Eragon van Christopher Paolini. Hoewel ze een voorliefde heeft voor epische en historische fantasy, geniet ze ook enorm van leuke Young Adults met een mythologische toets of Urban fantasy. Dit heeft geleidt tot een gevarieerde collectie fantasy-boeken met enkele favorieten van Sarah J. Maas, Cassandra Clare en Marion Bradley.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

In Duivelskruid vecht Tanne met haar duivels uit het verleden en het heden. Haar kleindochter Yara probeert ze te ontrafelen, voordat haar omatan de strijd tegen de dood en de duivel verliest en haar geheimen met zich meeneemt. Marita de Sterck schept met Tanne een bijdehand oud vrouwtje dat geen blad voor de mond neemt, maar wel zo haar demonen heeft. De spanning is niet bijster hoog, maar de vlotte schrijfstijl van de schrijfster en haar realistische omschrijvingen van de omgeving zorgen er wel voor dat het verhaal geloofwaardig is en de lezer weet te boeien.Duivelskruid - Marita de Sterck