BoekenBoekrecensiesDe Schaduw van de Revenaunt 1: Rhidauna - Paul E. Horsman

De Schaduw van de Revenaunt 1: Rhidauna – Paul E. Horsman

-

Omslag De Schaduw van de Revenaunt 1: Rhidauna

Ghyl is een wees en het neefje van Baron Jadron van Tinnurad. Zijn oom heeft de zorg van Ghyl op zich genomen. Samen met zijn pleegbroer Olle en Damion, een jongen die ze nauwelijks kennen, glippen ze midden in de nacht het kasteel Tinnurad uit om met een bootje naar de bergketen Dar Traun te varen en daar op jacht te gaan naar zwijnen. Ghyl wordt de volgende dag twintig jaar oud en hij wil dit vieren door zijn eerste wilde zwijn te vangen. Tijdens de jacht raakt Damion echter zwaar gewond en wanneer de drie jongemannen terug komen bij de boot zien ze Kasteel Tinnurad in lichterlaaie staan. De oorzaak van de brand zijn twee gigantische vuurvogels die alles en iedereen in hun weg reduceren tot hoopjes kool. Wanneer er geen levende ziel meer over is trekken de vogels zich terug en zien Ghyl en Olle een drakenboot zich van het kasteel verwijderen. Dit soort schepen behoren aan een mensenvolk ten zuiden van het Koninkrijk Rhidauna, waar kasteel Tinnurad gelegen is, deze mensen staan bekend als Draaklanders.

Ghyl en zijn pleegbroer besluiten naar de dichtstbijzijnde stad Gromarthen te vluchten om daar hun vriend Damion in veiligheid te brengen en de hulp in te roepen van burggraaf Gromarthen. De volgende dag gaan Ghyl en Olle terug naar Kasteel Tinnurad. Het kasteel ligt in puin en er zijn geen overlevenden. Ghyl herinnert zich de kluis van zijn oom en haalt deze leeg. In de kluis vindt hij een trommel vol met papierrollen en een zak geld. Ghyl hoopt dat hij er dankzij deze papierrollen achter kan komen wie zijn ouders waren. In deze trommel vindt hij echter een direct aan hem gerichte brief van zijn oom. Hierin geeft zijn oom hem de opdracht vier verschillende mensen verspreid over het koninkrijk in een vaste volgorde te bezoeken. Wanneer hij dat gedaan heeft zal Ghyl weten wie hij echt is.

Zodra Damion hersteld is gaan de drie jongemannen op pad naar de eerste persoon op de lijst. Onderweg komen ze verschillende mensen tegen die zich bij hen aansluiten en zullen ze ontdekken wie er achter de moord op Baron Jadron zit.

Klassieke personages
Paul Horsman heeft een vrij standaard fantasieverhaal geschreven, waarin hij een groep klassieke fantasiefiguren heeft verzameld. Zo sluiten op een gegeven moment de vuurmagiƫr Bo en beestmeesteres (een gedaanteveranderaar) Uwella zich aan bij Ghyl, de edele die op zoek is naar zijn afkomst, zijn pleegbroer Olle, die eveneens zijn afkomst niet kent en Damion, de mysterieuze jongen die meer lijkt te zijn dan in eerste instantie werd gedacht. Ze komen elkaar allemaal met toeval tegen en zijn allemaal toevallig nog vrij jong van leeftijd. Dit kan wat vreemd aanvoelen, want waarom zijn er geen oudere meer ervaren magiƫrs of edelen bereid het gezelschap bij te staan in hun queeste? Ieder personage schijnt op het eerste gezicht zijn eigen mysteries met zich mee te brengen. Dit wekt absoluut nieuwsgierigheid op, maar helaas wordt niet met ieder mysterie iets gedaan. In plaats daarvan richt Horsman zich vooral op de geheimzinnige vijanden van het gezelschap die achter een zekere Hardingraud aanzitten. Het wordt alleen al vrij snel duidelijk om wie het hier precies gaat en vanaf dat moment raakt de spanning vrijwel geheel uit het verhaal.
De groep reist middels portalen in tempels, welke de groep binnen luttele seconden van de ene stad naar de andere stad kunnen transporteren. Hierdoor is de reis, waarvan in het begin de indruk werd gewekt dat het een hele onderneming moest worden, al vrij snel tot een einde gekomen.

Herhaling
Paul Horsman heeft een zeer statige schrijfstijl. Dit kan even wennen zijn, maar voelt op een gegeven moment wel toepasselijk aan, vooral ook omdat de meeste van zijn personages mensen uit de hogere klasse van de samenleving zijn. Zijn personages zijn behoorlijk theatraal en hebben hun emoties niet helemaal in de hand. Plotselinge woede-uitbarstingen of wel erg sterke emotionele reacties komen meer dan eens voor. Bepaalde dialogen en handelingen voelen hierdoor heel vreemd en onnatuurlijk aan.
De hoofdstukken krijgen op een gegeven moment een vast patroon. De groep komt op een plek aan, daar worden ze op welke manier dan ook tegengewerkt. De problemen worden vrij snel opgelost, zonder dat er echt iets noemenswaardigs aan achteraf gaat en vervolgens gaat de groep weer verder om in het volgende hoofdstuk iets soortgelijks mee te maken. Hierdoor raakt het verhaal in een sleur en is niets meer echt heel verrassend. Ook de uiteindelijke climax is niet erg origineel en kan men vanwege de vele hints al vrij vroeg aan zien komen. Toch laat Horsman genoeg vragen open om je nieuwsgierig te maken naar het vervolg.

Conclusie
De Schaduw van de Revenaunt is een niet heel erg origineel fantasieverhaal geworden. Alle reizigers hebben op het eerste oog iets mysterieus over zich, maar er wordt maar weinig mee gedaan. De personages zijn zeer theatraal en kunnen onnatuurlijk op situaties reageren. Toch laat Horsman genoeg vragen openstaan om nieuwsgierig te maken naar het vervolg. Hopelijk komt hij dan alleen wel met iets meer diversiteit in zijn verhaal en met meer uitdagingen voor het reisgezelschap.

[product_page sku=”9789490767044″]


De Schaduw van de Revenaunt 1: Rhidauna Boek omslag
De Schaduw van de Revenaunt 1: Rhidauna
De Schaduw van de Revenaunt 1

Paul E. Horsman


9789490767044

Zilverspoor

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties