BoekenBoekrecensiesDe mysterieuze zolder - Neal Shusterman

De mysterieuze zolder – Neal Shusterman

-

Omslag De mysterieuze zolder

Nick is nog maar net in Colorado Springs aangekomen of hij mag al naar het ziekenhuis. Toen hij samen met zijn vader en broertje in het huis trokken van zijn oudtante, had hij er niet veel van verwacht. Dat hij door een vallende broodrooster geraakt zou worden al helemaal niet, vandaar de hoofdwond. Eenmaal terug in zijn nieuwe thuis ziet hij dat de zolder vol staat met oude troep en besluit hij een garage sale te houden. Met dat geld kan hij zijn kamer inrichten, en als alles verkocht wordt heeft hij de immense zolder voor zichzelf. Een win-winsituatie! Alleen weet Nick niet dat die ouwe meuk op zolder geen gewone oude apparaten zijn, maar allemaal iets bijzonders kunnen…

Verhaal
Caitlin, een van zijn nieuwe klasgenoten, koopt een van de apparaten, een oude bandrecorder. Ze sloopt graag oude apparaten om er dan kunst mee te maken. Toch besluit ze de recorder eerst te testen voordat ze hem met een moker te lijf gaat. Als ze de band terugspoelt hoort ze alleen heel andere dingen dan wat ze heeft opgenomen. De recorder neemt namelijk op wat iemand wou zeggen, niet wat er daadwerkelijk gezegd is. Hier kan ze vast leuke dingen mee doen!

De mysterieuze zolder is vlot geschreven en ontzettend grappig, al komen er wel wat moeilijke woorden in voor.

Inmiddels is ook Nick erachter dat alle apparaten bijzondere dingen doen. Ze zijn namelijk ontworpen door Nikola Tesla, een beroemd geleerde. Daarnaast is hij bezocht door een groep mannen in vreemde pakken die hem grof geld hebben geboden om de apparaten in handen te krijgen. Nick vertrouwt ze niet en zet alles op alles om zelf de apparaten weer in handen te krijgen. Maar ja, alles is verkocht en hij weet niet precies meer aan wie. Hoe kan hij ooit alles weer terugkrijgen? Het lot van de wereld Zou er wel eens vanaf kunnen hangen!

De mysterieuze zolder is een sterk verhaal dat meteen spannend begint. Het begint allemaal als Nick de oude rotzooi wil verkopen. Het leeuwendeel is versleten en kapot, maar toch wil iedereen iets hebben. De hele stad rukt uit om iets te kopen, of het nu een toneellamp of een fototoestel is. Het lijkt wel een soort magie. Het boek is vlot geschreven en ontzettend grappig, al komen er wel wat moeilijke woorden in voor. Sommige kinderen zullen er af en toe een woordenboek of ouder bij moeten halen, maar dit zal alleen maar verrijkend zijn voor hun woordenschat, want het houdt het lezen niet echt op. De spanning verslapt nooit en er wordt naar een schitterend slot toe gewerkt. Het boek wordt netjes afgerond, maar houd je ook nieuwsgierig naar het vervolg.

Personages
Nick is een gewone jongen die ongewone dingen overkomt. Ten eerste heeft hij zijn moeder verloren, en zijn huis. Alsof dat nog niet genoeg is moet hij op stel en sprong vanuit Florida verhuizen naar Colorado Springs. Hij kent er niemand en is platzak. Als hij alle rommel verkocht heeft, komen steeds meer mensen met klachten en eisen ze hun geld terug. Maar niet iedereen komt het terugbrengen, zodat hij op zoek moet. Helaas heeft hij geen vrienden die hem kunnen helpen. Gelukkig leert hij steeds meer mensen kennen die hem willen helpen.

Caitlin is het populairste meisje van school, maar eigenlijk heeft ze het niet zo naar haar zin. Ze heeft een populaire vriend, maar ze vindt het eigenlijk niet eens zo leuk. Haar leven is eigenlijk heel saai en ze mist iets, maar ze weet alleen niet wat. Als ze de recorder koopt lijkt hieraan een einde te komen. Eindelijk kan ze ontdekken wat er in anderen omgaat en wat mensen echt denken. Ze is stiekem heel onzeker, maar dat mag niemand weten. Veel mensen zien dit ook niet, alleen een vreemde jongen die nieuw is op school lijkt het te merken. Laat dit nu net Nick zijn. Hier lijkt een mooie vriendschap in het verschiet te liggen.

Conclusie
De mysterieuze zolder is een spannend boek voor oudere kinderen op de basisschool of brugklas, maar ook oudere lezers zullen er met volle teugen van kunnen genieten. Nicks avonturen zijn grappig en houden de aandacht goed vast. Het blijft tot het einde spannend of het nog wel goedkomt, en het slot is bevredigend en laat je uitkijken naar het vervolg. Een echte aanrader voor jong en oud!

[product_page sku=”9789000339259″]


De mysterieuze zolder Boek omslag
De mysterieuze zolder

Neal Shusterman


9789000339259

Van Holkema en Warendorf

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties