BoekenBoekrecensiesDe Helse Creaties 3: De IJzeren Prinses - Cassandra Clare

De Helse Creaties 3: De IJzeren Prinses – Cassandra Clare

-

Omslag De Helse Creaties 3: De IJzeren Prinses

Tessa heeft een mooie tijd in het vooruitzicht, maar ook een angstige. Binnenkort kan ze trouwen met de persoon van wie ze veel houdt, maar Mortmain staat met zijn leger klaar om alle schaduwjagers te vernietigen. Ook Jem is een tikkende tijdbom, want door zijn verslaving heeft hij misschien niet lang meer te leven… Tessa moet het geheim achter haarzelf proberen op te lossen zodat dit verhaal tot een goed einde wordt gebracht. Maar zal haar dat wel lukken als de klok tikt en Tessa weinig tijd heeft?

Een heerlijke schrijfstijl, maar Clare weet wel wat uitmelken is
De IJzeren Prinses leest net als de voorgangers lekker weg. Cassandra Clare weet je al snel weer mee te slepen in het verhaal van Tessa, Will en Jem. Clare weet het authentieke Londen prachtig uit te beelden en ze weet haar verhaallijn bij te spijkeren met af en toe spanning, romantiek en hier en daar wat humor. Je vliegt als het ware door de pagina’s heen en dit boek heb je dan ook met gemak binnen een paar dagen uit!

Een groot nadeel van De IJzeren Prinses is dat er vaak wordt afgeweken van het daadwerkelijke verhaal, en dat er veel overbodige stukken in het boek zitten. Het verhaal draait vooral om Tessa, Will en Jem, maar veel hoofdstukken hebben maar weinig met deze drie personages te maken hebben. Andere personages leren kennen is prima, maar al snel voelt het aan alsof Cassandra Clare extra dingen heeft toegevoegd zodat dit deel een dikke pil kan worden. De helft van het boek had geschrapt kunnen worden en al die overbodige hoofdstukken lezen kan uiteindelijk storend aanvoelen.

Clare heeft met veel zorg de afloop van het verhaal geschreven, waarbij sommige lezers een traantje weg kunnen pinken.

Een iets wat vreemde liefdesdriehoek
In het vorige deel van De Helse Creaties werd de liefdesdriehoek tussen Tessa, Will en Jem al flink uitgewerkt. Aan het einde van De IJzeren Prins lijkt Tessa haar keuze wel te hebben gemaakt, maar in dit boek gebeuren er nog wat bijzondere gebeurtenissen waardoor Tessa hele extreme en impulsieve dingen doet. Ze gedraagt zich op bepaalde momenten heel vreemd en doet eigenaardige dingen die totaal niet bij bepaalde situaties passen. Haar aparte keuzes weten je op een paar momenten enorm te verrassen, maar dit kan negatief uitpakken.

De IJzeren Prinses bevat wel spanning, maar ook in dit deel is dat niet met grote mate. Wanneer er bepaalde actiescènes komen worden deze snel afgehandeld (zelfs de climax) en wordt er snel weer overgestapt op de emoties van personages en hun onderlinge relaties. Clare heeft met veel zorg de afloop van het verhaal geschreven, waarbij sommige lezers een traantje weg kunnen pinken. Hoewel het einde emotioneel kan zijn heeft Clare het einde ook nogal zoetsappig weten te maken waarbij ze probeert elke lezer tevreden te stellen. De happy ending is alleen iets te overdreven positief neergezet, dus zo’n soort einde zou je vooral moeten liggen.

Conclusie
De IJzeren Prinses is een bijzondere afsluiter op De Helse Creaties, waarbij er genoeg onverwachte dingen gebeurden, maar af en toe sloeg Clare de plank mis. Door alle extra verhaallijnen werd het boek behoorlijk langdradig en was het gedrag van Tessa vaak niet helemaal te volgen. Gelukkig wist de pakkende schrijfstijl van Cassandra Clare je wel wat meer mee te slepen in het verhaal. Het einde zal je verschillende emoties bezorgen (van blijdschap tot licht verdriet), maar mij wist het niet helemaal te grijpen. De IJzeren Prinses is een prima afsluiter op De Helse Creaties, maar zet je verwachtingen niet al te hoog.

[product_page sku=”9789048826957″]


De Helse Creaties 3: De IJzeren Prinses Boek omslag
De Helse Creaties 3: De IJzeren Prinses
De Helse Creaties 3

Cassandra Clare


9789048826957

Uitgeverij Moon

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Joost Zuijderduijn
Door Zweinstein is Joost gek geworden op Fantasy en sindsdien is hij altijd met een boek te vinden. Joost is gek op boeken voor Young Adults, waarbij Dystopische en Mythologische Fantasy, Magisch Realisme en Urban Fantasy vooral zijn voorkeur hebben.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties